Annonce:
Annonce:

Jordemødre: Private luksusfødsler skaber øget ulighed

Samfundet bør betale for de udgifter, der sikrer et godt fødselsforløb, mener Jordemoderforeningen

Arkvifoto: Jens Dige / POLFOTO
Arkvifoto: Jens Dige / POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Forældre betaler i højere grad for professionel pleje og omsorg før, under og efter en fødsel på grund af nedskæringer på barselsafdelingerne, skriver Berlingske.

Det skaber stor ulighed, mener Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen.

Ifølge hende bør det offentlige betale for de udgifter, der er nødvendige for at gennemføre et succesfuldt fødselsforløb.

- Der bør være en fast aftale i alle regioner om, at gravide, fødende og barslende har ret til professionel omsorg og rådgivning, siger hun.

Hun mener, at samfundet har udviklet sig, så det udbyder meget mindre omsorg.

Foreningen har registreret 59 privatpraktiserende jordemødre på deres hjemmeside, og siden 2011 er udbuddet vokset markant.

'En investering'

Annonce:

Nogle af de private tilbud, som gravide kvinder og deres familier benytter sig af, strækker sig over individuel fødselsforberedelse, daglig kontakt med en jordemor efter fødslen og hjælp til amning.

Ifølge Lillian Bondo er de aspekter afgørende for, at forældre kommer godt i gang med graviditeten.

Tilbuddene er opstået, efter at eksempelvis indlæggelsestiden på barselsafdelingerne i løbet af 15 år er bragt ned fra fire døgn til få timer.

Derfor bliver kvinder, der føder for anden gang, ofte sendt hjem fire til seks timer efter fødslen. Kvinder, der føder første gang, bliver tilbudt at blive natten over.

- Det kan godt være, at det offentlige oplever det som en ekstra udgift, men jeg oplever det som en investering, siger formanden.

Hun mener, at det er foruroligende, at de ting, der bliver anbefalet i forbindelse med en fødsel, ikke er tilgængelige for alle.

- Der er så mange sociale sundhedsforhold, der skaber ulighed, når det kommer til fødsler og graviditeter. Det her skal ikke skabe mere splittelse, siger Lillian Bondo.

Formanden oplever, at dem, der har rigtig meget brug for den ekstra assistance i forbindelse med et fødselsforløb, ofte er dem, der ikke har råd til at betale.

- Vi har at gøre med en masse kvinder og mænd, som har enormt meget brug for denne her omsorg. Men for mange af dem, er det ikke en mulighed, siger formanden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: