Jubiis far: Jeg ville bare indlægges

Søgemaskine solgt for 780 millioner kroner: Martin Thorborg var så stresset, at han drømte om at dø – bare for at få et øjebliks fred

Jubii-medstifter Martin Thorborg har brugt nogle af sine penge på kunst. Han er udover serieiværksætter en ivrig debattør. (Polfoto)
Jubii-medstifter Martin Thorborg har brugt nogle af sine penge på kunst. Han er udover serieiværksætter en ivrig debattør. (Polfoto)
Følg Samfund

- Jeg var dårlig til at spille fodbold, middelmådig eller dårlig til praktisk taget alt i skolen bortset fra at læse og snakke.

Alligevel blev drengen fra Bagsværd - Martin Thorborg - styrtende rig og en af vor tids første og største danske iværksættere.

Han var med til at stifte Jubii - den første danske søgemaskine og forløber for Google - og får det nærmest til at lyde som en fejl:

- Jubii var vores supportside, så vi slap for at sidde og tage telefoner, når folk ringede ind og spurgte om, hvordan de fandt DSB’s hjemmeside.

Med en opsparing på 20.000 kr. og et lån på 50.000 kr. fra faren, åbnede han i 1993 en spilbutik. Året efter fulgte han og et par venner succesen op med Cybernet.dk - Danmarks første kommercielle internetudbyder.

- Det var opad bakke, når nærmest ingen overhovedet havde internetforbindelse derhjemme. Jeg solgte engang en mand en opkobling på en messe. Han ringede kort efter til os og fortalte, at når han ringede på det nummer, vi havde givet ham, hvæssede det af ham. Det viste sig, at han havde ringet op til sit modem. Han troede, at han kunne ringe på et nummer og så måske få læst noget op fra det der internet. Det var dengang, hvor 500 danskere havde en e-mail-adresse.

Penge er fede
Hverken Martin Thorborg eller hans kompagnoner var overbeviste om, at internettet ville blive til noget, eller at de ville tjene penge på det. Men da kunderne pludselig begyndte at ringe ind for at få hjælp til at finde rundt i world wide web, øjnede de muligheden for måske at have fat i noget.

Resten er historie – om bannerreklamer på nettet og en eksplosiv udvikling på nettet og i Martin Thorborgs private pengetank. Og de knitrende sedler har været en del af motivationen for at blive ved:

- De er bestemt en del af drivkraften. Penge er fede at have. De skaber tryghed og muligheder for at gøre, hvad man har lyst til, siger Martin Thorborg, som understreger, at han er færdig med at være blærerøv.

- Jeg købte en Porsche, da vi boede i Florida, men derovre kostede den jo ikke noget. Og hvem skulle jeg imponere - jeg kendte ikke en sjæl. I dag kører jeg i en brugt Saab – godt nok Cabriolet, fordi den lugter lidt af Florida. Men hvis nogen skulle finde på at bryde ind i vores lille lejehus i Lyngby, så er der ikke nogen designermøbler. Vi har taget vores gamle sofaer med fra USA, og så hænger der et kæmpe tv, som sikkert er 3000 kr. værd i dag.

Martin Thorborg hævder, at han ikke ved, hvor mange penge, han er værd – de er placeret i sommerhus på Bornholm, lejligheden i Tyrkiet og aktier i tre-fire virksomheder. Men han anerkender, at de ikke er noget at kimse af. For Martin Thorborg, som er sin egen chef, er indtjeningen også et succes-barometer:

- Det giver mig et billede af, om det er gået bedre end sidste gang. Og det er jo heller ikke sjovt at spille Matador uden penge.

I hverdagen giver de ham frihed til at købe ind uden at kigge på priserne, fyre 4000 kr. af for en middag på Søllerød Kro og betale for en privat sanglærer til den 11-årige datter Emma, som i februar deltog i børne-MGP.

- Og det har en enlig mor i Taastrup sikkert ikke råd til. Det er jeg meget bevidst om, men når jeg kan, vil jeg gerne bakke min datter op. Hun er røvhamrende dygtig, og jeg støtter hende i at finde hendes passion, siger Thorborg, som nu vil hjælpe sin otteårige søn Mads med at finde hans passion.

At Thorborg i 2003 forlod jubii.dk betød langt fra et farvel til iværksætteriet. Herefter fulgte udviklingen af spamfighter, amino.dk og en stribe andre projekter. Senest bogføringssystemet dinero, som hjælper små virksomheder med at lave deres regnskab let og billigt, og mere end 40.000 danske virksomheder er koblet på.

Drømte om at dø
- Jeg arbejdede 16 timer i døgnet og skyldte tre mio. kr. væk, da det var på sit højeste i Cybernet.dk i 1995. Når min makker og jeg gik før kl. 23 om aftenen, sagde vi ’god halv fridag’ til hinanden, fortæller Martin Thorborg, som på et tidspunkt var så stresset, at han sad ved sit skrivebord og håbede, at han ville falde om med et hjerteslag.

- Det var ikke sådan, at jeg ville dø, men jeg tog mig selv i at ønske, at jeg ville falde sammen, blive hentet af en ambulance og indlagt, og ingen ville få lov til at snakke med mig, men tænke: ’Hvor er det synd for Martin – nu må vi give ham ro, fortæller serieiværksætteren om den hårdeste periode i sit liv.

Martin Thorborg lagde næsten alle døgnets timer i arbejdet med Jubii. (Foto: Eva Hartvig)
Martin Thorborg lagde næsten alle døgnets timer i arbejdet med Jubii. (Foto: Eva Hartvig)

- Jeg havde 170 medarbejdere, der hele tiden ville spørge om noget og jeg var så brændt samme, at jeg havde blod i afføringen, sure opstød og var overvægtig. Hvis jeg faldt om, ville jeg jo ikke selv gøre for det, men have en legitim grund til at lukke røven.

Kæresten Camilla havde han mødt i receptionen i cybernet.dk, og det var hendes løn, der sikrede parrets overlevelse:

- Der var ikke penge i selskabet til at udbetale løn til mig. Det var en hård tid for vores forhold, men vi har været sammen siden, og hun har kendt vilkårene. Hvad vi ikke har afbrudt af ferier, siger Martin Thorborg, som er meget bevidst om, hvad hans iværksættereventyr har kostet på familiekontoen.

Men nu er han droslet ned på arbejdstimerne, og Camilla Thorborg får tid og plads til sit job som politibetjent:

- Jeg er ikke tilnærmelsesvis stresset. Fra før ikke at have set så meget til børnene, deltager jeg i alt, hvad de laver. Jeg står op med dem, kører dem i skole, går lange ture med vores grand danois Bounty. Jeg er kontaktforælder for min søns klasse, og ni ud af ti tilfælde er det mig, der kører, hvis børnene skal hentes eller bringes. Jeg vil mene, at jeg er ligeså meget sammen med vores børn som alle mulige andre forældre.

Martin Thorborgs gode råd

Sådan gør du

1. Vælg noget, du synes er fedt, i stedet for at tage udgangspunkt i, hvad der er penge i. Hvis du vil starte et hestestutteri, så begynd med den minimale version, og importer ridepiske fra Kina. Så kan du gå ned i banken bagefter og sige: ’Se, hvad jeg har lavet’. Det har ikke gjort dig til millionær, men viser, at du har forretningssans, og så kan du måske låne til den første krikke.

2. Lad være med at fortænke tingene for meget. Har du en sjov idé, er der risiko for, at du slår den ihjel, hvis du snakker med andre om det. Lad være med at tænke: ’Jeg er nok ikke så klog eller rig, og jeg kender ikke nogen, der er god til at programmere. Min idé til dinero opstod, fordi jeg opdagede, at min bogholder aldrig fordi jeg opdagede, at min bogholder aldrig havde sendt en faktura fra et foredrag. Det må også ske for andre, og jeg så begyndte jeg at arbejde på en måde at gøre bogholderiet simpelt for alle.

3. Find inspiration hos andre. Lad være med at tro, at du skal opfinde den dybe tallerken. Læn dig op ad dygtige mennesker i stedet for at begå alle begynderfejlene. Masser af succesfulde iværksættere lavede to-tre lorteprojekter, før de fik ideen. Lav den fede version på ryggen af alle de andres fejl. Apple opfandt ikke mobilen, men lavede en federe version af de eksisterende.

Sådan gør du ikke

1. Lad være med at låne for mange penge og sige dit gode job op. Der er lang vej op, hvis du pludselig skylder en million væk og står står uden tag over hovedet.

2. Tro ikke, at det er nok at få en god idé. For de fleste iværksættere, tager det fem-syv år at lave en succes. De helt store succeser sker ufatteligt sjældent, og det er naivt at tro, at din idé giver overskud efter tre måneder, fordi du har set det på et Excel-regneark. Når du har dit første budget, så skal du halvere omsætningen og fordoble omkostningerne, og så er der stor sandsynlighed for, at du må tilbage til tegnebrættet.

3. Lad være med at gøre iværksætteri til noget ophøjet, så du bagefter kan tude og sige, at banken var ond. En teenagepige på en skole, hvor jeg var ude at holde foredrag, brød pludselig ind og fortalte, at hun havde en neglesalon. Hun havde brugt sine konfirmationspenge på en neglepoleringsmaskine og øvet sig en masse på venner og familie. Så gik hun ned til den lokale frisør og lejede fire kvadratmeter hver lørdag. Det er den rigtige tankegang.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind