Judy blev dræbt på dette bosted: Nu spares ansatte væk

46-årig blev sexmisbrugt og knivdræbt af en beboer under sit arbejde på Blåkærgård ved Viborg - nu spares ansatte væk, mens nye voldsomme beboere flytter ind

Judy Meiniche Simonsen blev i 2012 dræbt med en kniv på sit arbejde. (Privatfoto)
Judy Meiniche Simonsen blev i 2012 dræbt med en kniv på sit arbejde. (Privatfoto)

Det er blot fire år siden, at 46-årige Judy Meiniche blev sexmisbrugt og knivdræbt på bostedet Blåkærgård ved Viborg.

Dengang lovede myndighederne, at sikkerheden skulle prioriteres, så lignende tragedier ikke kunne ske igen.

Judy Meiniche Simonsen blev dræbt, da hun kørte en tur med sin drabsmand. (Privatfoto) Krimi Judy passede bare sit arbejde: Sexmisbrugt og dræbt

28 initiativer til at forbedre sikkerheden på bostedet blev gennemført, men i dag kan Fagbladet FOA afsløre, at vold og trusler mod personalet nu igen i stigning. Og problemet er generelt på flere af landets bosteder.

Tillidsmand: Færre ansatte - voldsommere beboere
Udviklingen er sket, mens antallet af fuldtidsstillinger siden året for drabet, 2012, er faldet fra 40 til 38.

I samme periode er antallet af helårspladser vokset fra 17,1 til 19,8:

- Det harmonerer jo ikke, at vi har fået flere beboere, og nogle af dem også er voldsommere, og så at vi bliver færre og færre medarbejdere, siger Tine Jespersen, der er tillidsrepræsentant på Blåkærgård, til fagbladet.

- Det er alene et spørgsmål om tid, så sker det igen et eller andet sted på bostederne, frygter Simon Simonsen, hvis kone Judy i 2012 blev knivdræbt på et jysk bosted. (Foto: Ernst van Norde/Polfoto) Samfund Simons kone blev stukket ihjel på jobbet: - Det kan ske igen

I Region Midtjylland vurderer man ifølge en aktindsigt, at 'selvom der ikke opgøres på beboere, vides det, at hovedparten kan henføres til en enkelt beboer, der flyttede ind på Blåkærgård i 2016'.

Socialpædagog Judy Meiniche Simonsen arbejdede her på bostedet Blåkærgård, men sexmisbruget og drabet på hende skete under en tur i Dollerup bakker ved Viborg. (Foto: Ernst van Norde/Polfoto)
Socialpædagog Judy Meiniche Simonsen arbejdede her på bostedet Blåkærgård, men sexmisbruget og drabet på hende skete under en tur i Dollerup bakker ved Viborg. (Foto: Ernst van Norde/Polfoto)

- Judy påpegede mange af de kritisable forhold på Blåkærgård. Men dengang var det jo som at slå i en dyne. Nu har Judy fået ret og betalt prisen med sit liv, siger enkemanden Simon Simonsen. (Foto: Ernst van Norde) Krimi Vred enkemand: Judy blev svigtet

Politiker: Udfordring at få ting til at gå op
En af de ansvarlige politikere i Region Midtjylland, der driver bostedet, erkender, at udviklingen skyldes en presset økonomi:

- Det er et driftsområde, der skal være selvfinansierende gennem den betaling, vi får fra kommunerne.

- Hele det område er under pres, fordi de gerne vil have mere men billigere, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for det rådgivende udvalg for psykiatriområdet og det specialiserede socialområde i Region Midtjylland, til Fagbladet FOA.

- Er det ikke paradoksalt, at der efter drabet er færre hænder til flere, tunge beboere?

- Jo, det synspunkt kan jeg godt følge, men det er en udvikling, der er sket på grund af den økonomiske situation.

Vivi Nielsen blev knivdræbt på Lindegården. Nu mener den ansvarlige chef i Københavns Kommune, at hun brød reglerne og det førte til hendes død. (Foto: Privat og Rasmus Flindt Pedersen) Krimi Kommune om knivdræbte Vivi: Det var hendes egen skyld Vivi Nielsen blev knivdræbt på Lindegården. Nu mener den ansvarlige chef i Københavns Kommune, at hun brød reglerne, og det førte til hendes død. Men den udtalelse er 'privat' og repræsenterer ikke kommunens officielle holdning. (Privatfoto) Samfund Socialborgmester beklager nu: Vi skal ikke spekulere i Vivis død

- Kan man forestille sig, at I er med til at skabe rammerne for et farligere arbejdsmiljø?

- Jeg ved omkring sikkerheden, at det ligger mig og det politiske udvalg meget dybt, at sikkerheden skal være optimal, og at man hele tiden gennemgår de procedurer, man har dernede. Men jo, det kan være en udfordring at få de ting til at gå op.

- Hvad vil der ske, hvis I sagde til kommunerne, at det koster det, det koster, at have deres borgere på Blåkærgård?

- Når kommunerne kommer med de her ønsker til besparelser, så er det jo også, fordi de er trængt økonomisk. Det er jo ikke, fordi de vil gøre noget dårligere for deres borgere.

-  Det er da klart, at de også overvejer, om de her kan gøre det billigere i eget regi. Kan de det, så trækker de borgerne hjem, siger Henrik Gottlieb Hansen til fagbladet.

På Lindegården i Roskilde gik flaget på halv dagen efter drabet på 57-årige Vivi Nielsen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Polfoto) Krimi Vivis fagforening om kommune: Utidigt at give afdød skylden

59 kommentarer
Vis kommentarer