Juhuuuu! Badevandet varmere end normalt: Se temperaturen ved dig

Den seneste periode med flot solskin gør noget rigtig godt for badevandstemperaturen

Solen har bagt ned over Danmark den seneste tid, og det betyder, at badevandstemperaturene er steget kraftigt. Vandtemperaturerne i vores farvande ligger i øjeblikket fra 13 og helt op til 19 grader med forskellige lokale forskelle.

Det skriver DMI i en pressemeddelese.

Badereportage med glade badegæster fra Bellevue Strand. (Foto: Thomas Lekfeldt/Polfoto)
Badereportage med glade badegæster fra Bellevue Strand. (Foto: Thomas Lekfeldt/Polfoto)
 

Snart i mål
Visse steder vil de fleste nok foretrække, at vandet bliver endnu nogle grader varmere, før de kaster sig ud i det.

- Men vi skal nok nå det til sommerferien. I forhold til årstiden er badevandet mange steder en hel del varmere, end hvad der er sædvanligt her først i juni, siger oceanograf ved DMI Jacob Woge Nielsen og fortsætter:

- I indre danske farvande så som Kattegat, Lillebælt, farvandet syd for Fyn og en række fjorde er overfladevandet op til 4-5 grader varmere end normalt, og badevandet helt inde ved kysten velsagtens et par grader eller tre varmere. Koldest er det ved Vendsyssels Skagerrakkyst, langs sydkysten af Møn, Falster og Lolland. I Storebælt og Øresund vil jeg kalde det køligt. Her svarer temperaturen omtrent til kalenderen.

Her kan du se, hvor mange grader der er, der hvor du plejer at bade. (Grafik: DMI)
Her kan du se, hvor mange grader der er, der hvor du plejer at bade. (Grafik: DMI)

En halv grad om dagen
Hvis vi er heldig med solen, går der nok ikke frygtelig lang tid, før badevandet bliver endnu varmere.

- På denne årstid, hvor solen står højt på himlen, kan dens stråler varme vandet ca. 0,5 grader op pr. dag. Det er af mindre betydning, hvor varm luften er, bare solen skinner fra morgen til aften, forklarer Jacob Woge.

- Det er desuden vigtigt, at det ikke blæser for meget. Det er overfladevandet, som Solen varmer op, så hvis det blæser kraftigt, blander koldere vand fra større dybder sig med det varme overfladevand. Det trækker hurtigt badevandstemperaturen ned.

(Foto: Nicolai Svane/Polfoto)
(Foto: Nicolai Svane/Polfoto)
 

Så langt, så godt
Med de kommende dages lidt blandede vejr med kun nogen eller en del sol kommer badevandstemperaturen til at stagnere. Der skal nemlig mere sol på banen før, at temperaturen stiger hele den halve grad om dagen. Men så langt, så godt.

Husk solcremen! Side-9 Josefine smører danskerne ind på stranden. Se med her

14 kommentarer
Vis kommentarer