Julefrokoster: Forbudt at opdele selskaber på restauranter

Tiden for julefrokoster er ved at være over os, men det vil ikke være muligt at dele selskaber op på restauranter

Tidligere på måneden præsenterede Mette Frederiksen nye restriktioner og anbefalinger. Video: Ritzau Scanpix

November og december står i snapsen og sildens tegn for mange, men hvis man holde julefrokosten ude af huset, bliver det med maksimalt ti mennesker.

Det er nemlig i strid med restriktionerne og forsamlingsforbuddet, hvis man booker separate borde med ti personer ved hvert.

Det bekræfter brancheforeningen HORESTA.

Julefrokoster vil i år være påvirket af coronarestriktionerne. Arkivfoto: Aleksander Klug
Julefrokoster vil i år være påvirket af coronarestriktionerne. Arkivfoto: Aleksander Klug
 

For selskaber, der alligevel forsøger at snige deres snapseglas igennem smuthullet, kan det medfører bødestraf for restauranterne, der står i en svær situation, hvis man spørger politisk chefkonsulent i HORESTA, Kristian Nørgaard.

- Det er vores ansvar som professionelle aktører, at reglerne bliver overholdt, men det er klart, hvis vi ikke er vidende om at gæsterne kender hinanden indbyrdes, så er det enormt svært for os at holde opsyn med at reglerne bliver overholdt. Der skal være fornuft i den måde, man tolker reglerne på, siger han.

Forbudt at kende bordet ved siden af
Når julefrokoster bliver afholdt på restauranter og lignende vil det blive med maksimalt ti personer ved bordene.

Ved bordet ved siden af, må der sidde ti personer i et andet selskab, men kender bordene hinanden på tværs, er det forbudt, hvilket ifølge Kristian Nørgaard gør situationen svær for restauranterne.

- Restriktionerne sætter meget store begrænsninger på den omsætning, vi kan lave. Man må være ti personer forsamlet på samme sted med samme formål. Vi må gerne have mange selskaber ind, så længe der ikke er mere end ti, der kender hinanden.

Aflysninger koster
Restriktionerne betyder, at mange selskaber i øjeblikket aflyser deres julefrokoster hos restauranterne, hvilke har store økonomiske konsekvenser.

- Et estimat her fra huset er, at vi går glip af en omsætning på godt og vel på 2,5 millarder. Det er jo virkelig mange penge.

Restauranterne kan ifølge Kristian Nørgaard ikke søge kompensation for tabet i forbindelse med hjælpepakkerne, da kompensationen primært gælder faste omkostninger. Det er derfor svært at holde hånden under medarbejderne, som regeringen anbefaler.

- Mere end hver femte medarbejder i erhvervet er væk. Det er mere end 30.000 som havde et job i erhvervet for et år siden, som ikke har det i dag, siger Kristian Nørgaard.

Han frygter at firmajulefrokosten i år vil blive afholdt på arbejdspladsen eller privat, hvor forsamlingsforbuddet ikke er gældende.

- Vi havde gerne set, at der var mulighed for, at man kunne holde julefrokoster i professionelle rammer. Det må nu engang være mere sikkert at være et sted, hvor der er afstand og professionelle aktører, der har styr på retningslinjerne, siger han.

Ekstra Bladet afventer en kommentar fra Sundhedsordføreren for Socialdemokratiet.

Sådan er rammerne for julefrokoster på restauranter:

- Julefrokoster på restauranter er underlagt det gældende forsamlingsforbud på ti personer - forsamlingsforbuddet gælder indtil videre til den 22. november, men kan blive forlænget.

- Der skal kunne overholdes afstands og kvadratmeterkrav ved en julefrokost på restaurant. Det vil sige, at restauranten ikke må huse flere mennesker, end at der er plads til at holde en meters afstand.

- Julefrokosten skal slutte inden klokken 22, da beværtningen skal lukke senest på dette tidspunkt.

- Der skal anvendes mundbind, hvis man står op, da restauranten er et offentligt indendørs sted.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter