Julekortet er på vej ud

Færre og færre sender julekort. Dermed er en årelang tradition truet

Egentlig starter denne historie på Facebook.

’Kære alle. I år har jeg skippet de postomdelte julekort, da det er svært at vide, hvornår de vil blive omdelt. I stedet får I her på fb (Facebook red.) en rigtig glædelig jul, og et lykkebringende nytår, håber alle har det godt.’

Bum. Som var anden eller flæskestegen skiftet ud med rugbrød, døde en årelang juletradition med ovenstående meddelelse, hvor moderen til journalisten af denne artikel har sendt håndskrevne julekort til venner og familie. Men ikke længere, forstås.

Fald på 80 procent
Desværre må du, kære læser, nok også sande, at traditionen er truet. PostNord - tidligere kendt som Post Danmark - har ikke tal for julekort specifikt, men statistikken for breve truer også denne tradition, lyder det i en mail fra kommunikationsafdelingen:

’Brevmængderne er faldet med ca. 80 procent, siden de lå på deres højeste i 1999. Det skyldes, at Danmark er verdens mest digitaliserede land, og det påvirker også mængden af julekort.’

Mens Dansk Supermarked ikke har statistik på julekort, bekræfter Coop tendensen:

’Julekort falder lidt og har gjort det de sidste 2-3 år (ca. index 95-98, altså en tilbagegang på mellem 2 og 5 procent pr. år.).’

’En kombination af at der generelt ikke bliver sendt kort (grundet porto) og så er der i dag andre elektroniske muligheder for at ønske go jul (Eks. facebook, snapchat mv.),’ skriver informationsdirektør, Jens Juul Nielsen.

Billige julekort
Også landets største leverandør af lykønskningskort Pictura A/S har oplevet et fald i salget julekort gennem de senere år.

– Det er nok et fald på fem-ti procent for de sidste par år, siger Lars Markussen, markedschef, Pictura A/S.

Dermed er en positiv historie vendt. Således gik daværende Post Danmark ud med en historie i 2011 om, at flere sendte håndskrevne julehilsner end nogensinde. Ifølge Lars Markussen spiller netop PostNords ry ind:

– Sidste år og året inden oplevede vi, at det blev pustet op, at det kostede 18-19 kroner at sende. Men et julekort behøver jo ikke nå frem i morgen, og så koster det ikke så meget, siger han.

Den historie vil PostNord også gerne have ud:

’Man kan sende et julekort for 8 kr., og sidste frist er mandag den 18. december. Er man sent ude, kan man stadig nå at sende sin julehilsen som Quickbrev, der omdeles fra dag til dag og skal sendes fra posthuset. Det koster 27 kr. og skal enten frankeres med et særligt frankeringsmærke eller med mobilportokode samt et ’Q’. Sidste frist for at sende Quickbreve er inden posthusets indleveringsfrist torsdag den 21. december for at komme frem inden juleaften,’ lyder det fra presseafdelingen.

De fleste danskerne gider ikke julekort

Danskerne er ikke vilde med at sidde og skrive julekort,  6der skal fortælle venner og bekendte om det forgangne år. Salget af julekort og julemærker faldet de seneste par år, da det er nemmere for folk, at sende en digital hilsen over e-mail og Facebook.

Ekstra Bladet var på gaden i København for at tale med danskerne om deres holdning til det at skrive og sende julekort.

Jes og Charlotte sender en digital hilsen, hvis de lige får lyst. Foto: Jonas Olufson
Jes og Charlotte sender en digital hilsen, hvis de lige får lyst. Foto: Jonas Olufson

Jes og Charlotte fra Silkeborg har aldrig skrevet og sendt julekort, men de er begyndt at benytte sig af de muligheder for lykønskninger, der findes i dag på internettet.

- Vi har aldrig sendt julekort ud, så det kommer vi heller ikke til at begynde med. Nu sender vi en hilsen til folk over Facebook, før i tiden kunne det måske blive til en e-mail, men det er noget vi først er begyndt på de sidste ti år.

Leas familie i Finland skal ikke forvente, at de modtager en hilsen fra Danmark i år. Foto: Jonas Olufson
Leas familie i Finland skal ikke forvente, at de modtager en hilsen fra Danmark i år. Foto: Jonas Olufson

Da Ekstra Bladet fanger Lea på Kultorvet i København må hun erkende, at hun faktisk helt har svedt årets julekort ud.

- Tidligere sendte jeg julekort til tre-fem personer. Det var min veninde og noget familie i Finland jeg sendte til, men i år har jeg ikke fået skrevet nogen. Jeg ved egentlig ikke selv hvorfor, at jeg ikke lige har fået skrevet nogen.

Anna har opgivet at skrive sine hilsner i hånden, nu må familien åbne deres e-mail fremfor postkassen, hvis de vil have en hilsen fra Samsø. Foto: Jonas Olufson
Anna har opgivet at skrive sine hilsner i hånden, nu må familien åbne deres e-mail fremfor postkassen, hvis de vil have en hilsen fra Samsø. Foto: Jonas Olufson

75-årige Anna fra Samsø indrømmer, at det faktisk er dovenskab, der har afholdt hende fra at sende julekort.

- Jeg har tidligere skrevet julekort, men det er jeg stoppet med. Det var nok af dovenskab jeg stoppede, det er jo nemmere at sende en e-mail til folk. Dengang jeg sendte julekort ud, der blev det ikke til særlig mange.

Bettina holder fast i traditionen
Det er ikke alle danskere, der har opgivet julekortet og traditionen helt. 51-årige Bettina holder stædig fast i sine julekort. Hun har planer om, at sende omkring 30 julekort ud til sine venner og familie, for det har hun gjort de sidste 25 år.

Den store mængde julekort skal sendes til Bettinas venner og familie, og det er en tradition de værdsætter.

- De fortæller mig, at de elsker at få mit årlige julekort, og det er da rart at vide. Jeg er også rigtig glad for alle dem jeg modtager hvert år.

Bettina gør en masse ud af sine årlige julekort, så modtagerene får ikke en lille simpel hilsen med et ønske om en glædelig jul og et godt nytår.

- Hvert år skriver jeg i mine julekort, hvad jeg har oplevet af stort og småt i løbet af året. Det er en form for årsliste, som folk modtager.

Bettina har absolut ingen planer om at stoppe med at skrive og sende julekort. Så i Bagsværd vil der stadig blive købt julekort, julemærker og frimærker til næste år.

- Det er så hyggeligt at skrive julekort, på den måde mindes jeg det forgangne år, og er med til at skabe lidt glæde hos venner og familie.

Bettina elsker traditionen med at sende og modtage julekort. Foto: Jonas Olufson
Bettina elsker traditionen med at sende og modtage julekort. Foto: Jonas Olufson
 

19 kommentarer
Vis kommentarer