Juli var en historisk varm måned

Juli topper varmeskalaen. Ifølge forsker er der stor sandsynlighed for, at temperaturerne forsætter opad

Aldrig før er juli blevet målt til at være varmere end i år.

Det viser nye tal fra Nasa/Goddard Institute for Space Physics i USA ifølge DMI.

Dermed er det den varmeste juli, siden man begyndte at måle globale temperaturer i midten af 1800-tallet.

Juli 2015 var 0,66 grader varmere end månedens klimanormal for perioden 1961-1990 og vælter dermed juli 2011 af pinden som den hidtil varmeste juli.

Ifølge klimaforsker Martin Stendel er det ikke usandsynligt, at hele året kan ende i toppen af skalaen over varmeste år nogensinde.

- Marts, juni og nu juli var de hidtil varmeste, mens januar, februar, april og maj var de næstvarmeste indtil nu.

Få undtagelser

- Det har været varmt eller meget varmt på næsten hele kloden. Den eneste undtagelse er det østlige USA, regioner i nærheden af Nordatlanten og langs den grønlandske vestkyst samt det sydlige Polarhav, lyder det fra forskeren.

Han forklarer, at der er to forskellige grunde til årets høje temperaturer. Dels den globale opvarmning og dels klimafænomenet El Niño.

El Niño er betegnelsen for en periode hvert andet til syvende år med ualmindelig opvarmning af vandet langs den sydamerikanske vestkyst.

- På grund af den globale opvarmning har det været meget varmt de senere år, og 2014 var det varmeste år nogensinde, selv om der ikke var en El Niño, siger han og fortsætter:

- Endnu varmere var det i første halvår af 2015, og med den yderligere effekt af El Niño kan vi forvente høje temperaturer også for resten af 2015.

Særligt er det østlige, tropiske Stillehav varmere end gennemsnittet på grund af det særlige klimafænomen.

Det er også meget varmt i store dele af Europa, hvor der var flere hedebølger, ligesom det har været varmt i Asien og Afrika.

Samlet placerer 2015 sig til og med juli på en førsteplads over målte, varme år.

14 kommentarer
Vis kommentarer