Julian Assange kan have fået statsborgerskab i Ecuador

WikiLeaks-stifteren er blandt andet registreret med personnummer i Ecuadors skatteregister, skriver avis

Foto: AP Photo/Markus Schreibe
Foto: AP Photo/Markus Schreibe

WikiLeaks-grundlæggeren Julian Assange har angiveligt fået statsborgerskab i Ecuador. Og det skal være sket lige før jul.

Det fortæller flere unavngivne kilder til ecuadorianske medier, herunder avisen El Universo. Det rapporterer Sveriges Radio.

El Universo har blandt andet fundet Assange registreret med personnummer i Ecuadors skatteregister.

Oplysningerne, om at Assange har fået statsborgerskab og er blevet tildelt et ecuadoriansk pas, er ikke bekræftet fra officielt hold.

Selv har Assange lagt et billede op på sin Twitter-konto, hvor han poserer i en ecuadoriansk fodboldtrøje.

Assange, der er fra Australien, har siden sommeren 2012 søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i London. Der opholder han sig af frygt for at blive udleveret til USA i forbindelse med WikiLeaks' læk af hundredtusindvis af dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Hvis oplysningerne om ecuadoriansk statsborgerskab er rigtige betyder det dog ifølge Sveriges Radio ikke, at Assange uden problemer kan forlade ambassaden i London.

Men det vil være et signal fra Ecuador om, at han har et fristed der, hvis de britiske myndigheder lader ham slippe fri.

Tirsdag sagde Ecuadors udenrigsminister, Maria Fernanda Espinosa, at landet søger en mægler til at løse "en uholdbar situation" med Julian Assange.

- Der kan ikke findes en løsning uden internationalt samarbejde og samarbejde fra Storbritanniens side. Briterne har også vist sig interesserede i at finde en udvej, sagde hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det er første gang, at Ecuador har foreslået mægling for at få sagen løst. Men det har gennem længere tid stået klart, at Ecuador er opsat på at få Assange ud af ambassaden i London.

Her søgte han tilflugt i sommeren 2012 for at undgå at blive anholdt og udleveret til Sverige, hvor han har været sigtet for seksuelt at have krænket to kvinder. Han har frygtet, at svenskerne ville udlevere ham til USA.

De svenske myndigheder droppede sidste år sagen mod ham, men han risikerer at blive anholdt i Storbritannien for at have overtrådt betingelserne for kaution i 2012.

Assange har siddet indespærret på ambassade i over fem år

Den australske journalist Julian Assange er blevet kaldt alt fra frihedskæmper til landsforræder, efter at han i 2006 stiftede WikiLeaks.

De seneste fem et halvt år har han opholdt sig på Ecuadors ambassade i London. Han er hovedperson i en international diplomatisk sag, hvor nogle lande kræver ham udleveret, mens andre tilbyder ham asyl.

* I juni 2010 offentliggør WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige dokumenter. Hovedparten er amerikanske dokumenter fra krigen i Afghanistan. Få måneder senere havner næsten 400.000 fortrolige dokumenter fra Irak-krigen hos WikiLeaks.

* I november 2010 bliver Julian Assange efterlyst af svensk politi. Han er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

* Julian Assange bliver anholdt i december 2010 af britisk politi i London. Han bliver løsladt mod kaution efter en uge. En proces om eventuel udlevering til Sverige indledes.

* I februar 2011 beslutter en domstol i London, at Assange kan udleveres til Sverige. Kendelsen ankes. Assange frygter, at de svenske myndigheder vil udlevere ham til USA. Udleveringsordren stadfæstes af den britiske højesteret i maj 2012.

* Julian Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London i juni 2012. Han ansøger om politisk asyl. Forlader han ambassaden, bliver han anholdt.

* Ecuador giver Julian Assange asyl i august 2012. Men britiske myndigheder nægter at give ham frit lejde ud af landet.

* I maj 2017 ophæver den svenske anklagemyndighed anklagen mod Julian Assange og dermed ordren om at anholde ham.