Julie har brug for hjælp: Omsætning på 120 kroner

Oppositionen rækker en hjælpende hånd ud til selvstændige og privatansatte, der er hårdt ramt af coronavirus

Der er larmende stilhed i Julie Lunds kaffebar i København.

Siden statsminister Mette Frederiksen først lukkede Danmark ned indefra og derefter afskar Danmark fra resten af verden ved at lukke grænserne, har de små og mellemstore virksomheder lidt.

Julie Lund har inviteret Mette Frederiksen på kaffe i sin kaffebar for at gøre opmærksom på, præcist hvor hårdt hendes tiltag og coronavirussen rammer de selvstændige. Foto: Jonas Olufson
Julie Lund har inviteret Mette Frederiksen på kaffe i sin kaffebar for at gøre opmærksom på, præcist hvor hårdt hendes tiltag og coronavirussen rammer de selvstændige. Foto: Jonas Olufson

Danskerne har fået at vide, at de så vidt muligt skal holde sig hjemme for at minimere smitten, og det går hårdt ud over hotel-, restaurations- og arrangørbranchen.

- I går havde jeg to kunder på en ni timers arbejdsdag. Det gav en omsætning på 120 kroner.

- Jeg er vant til at sidde på et lille budget med få kunder, men det her har været ekstremt, siger Julie Lund.

En dag ad gangen
Hun har inviteret Mette Frederiksen på kaffe i sin biks, fordi hun mener, at det er uretfærdigt, hun ikke kan få en krone af sin A-kasse, som hun har betalt til i to årtier, med mindre hun lukker sin virksomhed og lader tre uger passere.

Hvis hun åbner butikken igen kort efter, skal hun betale dagpengene tilbage.

Medarbejdere i coronaoprør: - Jeg er bange for at gå på job

Samtidig bliver offentligt ansatte sendt hjem med fuld løn.

- Jeg har betalt til A-kassen, fordi det er en sikkerhed at have i alle de andre jobs, jeg har haft ved siden af, men som reglerne er nu, kan man ikke modtage dagpenge, så jeg tager en dag ad gangen, ellers ville jeg gå fuldstændig i panik.

- Det er i forvejen hårdt at være selvstændig, og jeg ville have tjent mere ved at være på dagpenge, siger Julie Lund.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Mette Frederiksen har tilsyneladende ikke hørt Julie Lunds bønner, men det lader det til, at Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, har.

Restauranter lukker ned på stribe: - Det er absurd

Lørdag sendte han et brev til Mette Frederiksen, hvor han opfordrer til, at Venstre og Socialdemokratiet lander en aftale, hvor også selvstændige får en hjælpende hånd.

’Det er for mig at se både nødvendigt og rimeligt at give de privatansatte og selvstændige, der bliver hårdt ramt af coronavirussen, lidt af den sikkerhed, som vi giver de offentligt ansatte i en meget sikker situation’, skriver han i brevet.

Den kompensation, som der hidtil er lagt op til, vil dog være økonomisk omfattende. Ved udgangen af 2019 var der 832.681 offentligt ansatte og 1.963.542 ansatte i det private ifølge Danmarks Statistik.

Sparker en dør ind
Ekstra Bladet har også forgæves rettet henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for at spørge, hvorfor selvstændige som Julie Lund ikke bliver kompenseret.

Over for Ritzau har han udtalt, at regeringen allerede er i gang med at diskutere forskellige modeller med arbejdsmarkedets parter.

- Venstre sparker en dør ind, der står på vid gab. Alt, hvad regeringen i de her dage foretager sig, handler om at sikre, at lønmodtagerne har et job på mandag og på den anden side af denne pandemi.

- Vi er, allerede inden Venstre kræver ting, i dialog med arbejdsmarkedets parter, siger Peter Hummelgaard til Ritzau.

Opdatering klokken 13:

Efter denne artikel blev bragt, har regeringen aftalt en midlertidig ordning, som skal kompensere virksomheder, der holder igen med at fyre.

Ordningen er midlertidig og vil gælde fra 9. marts til 9. juni.

Der er endnu ingen hjælp stillet i sigtet til de små selvstændige som Julie Lund.