Julius blev snydt: God nyhed til diabetes-børn

11-årige Julius blev snydt, da hans mor ville købe diabetes-udstyr til ham på nettet. Men nu er der hjælp på vej  

Malene Amdal er mor til 11-årige Julius, som har type 1-diabetes. Malene blev snydt på Facebook, da hun forsøgte at købe medicinsk udstyr til sin søn.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Malene Amdal er mor til 11-årige Julius, som har type 1-diabetes. Malene blev snydt på Facebook, da hun forsøgte at købe medicinsk udstyr til sin søn. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Malene Amdal og hendes 11-årige søn Julius, der har type 1-diabetes, kan nu endelig ånde lettet op efter en langvarig kamp mod bureaukratiet.

Det handler om, at Julius Amdals liv med ét ændrede sig, da han fik konstateret type 1-diabetes i juli sidste år. Det betød, at han pludselig skulle måle sit blodsukker mange gange dagligt.

Hvis blodsukkeret bliver for lavt, risikerer han at gå i insulinchok, så derfor skulle en nål stikkes i fingrene 10-12 gange i døgnet, og det har svækket Julius' livskvalitet.

Men efter en undersøgelse på Hillerød Sygehus i januar prøvede Malene Amdals søn en såkaldt glukose-måler.

Det er en lille sensor, som kun skal stikkes ind i armen hver 14. dag, og så slipper Julius for de mange daglige pinefulde stik.

Glukose-måleren har forbedret Julius' livskvalitet markant.

Men i mellemtiden har kommuner og regioner i over et år kæmpet om, hvem der skulle betale for de nye glukose-målere til børn og unge.

Julius Amdal og hans mor blev fanget midt i den kamp, og Malene Amdal anede ikke, hvad hun skulle stille op, fordi Halsnæs Kommune, hvor familien bor, kun ville bevilge glukosemåleren midlertidigt.

Derfor prøvede Julius Amdals mor at købe glukose-måleren på nettet, men her blev hun snydt af en svindler på Facebook, der efterfølgende forsvandt med hendes penge, uden at hun nogensinde så glukose-måleren.

Julius blev snydt af fup-sælger. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Vagthund Facebook-fusker: Snød 11-årig for diabetes-udstyr

Men efter Ekstra Bladet har konfronteret sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om problemet, annoncerede regeringen tirsdag den nationale diabetes-handlingsplan, hvor der er hjælp at hente for børn og unge med type-1 diabetes.

Julius' historie i tirsdagens udgave af Ekstra Bladet.
Julius' historie i tirsdagens udgave af Ekstra Bladet.
 

'Der iværksættes her og nu en indfasning af glukosemålere til børn og unge. Børn  til og med 18 år skal tilbydes en glukosemåler, med mindre særlige forhold gør, at en glukosemåler ikke vurderes at være relevant for det pågældende barn. Der gives et økonomisk tilskud til regionerne i en overgangsperiode til, at regionerne hurtigt kan iværksætte denne indfasning.'

Regeringen har afsat 15 mio. kr. til initiativet, og det er gode nyheder for Julius Amdal og hans mor.

-  Det er en super god nyhed. I det omfang, at det her passer og både Julius og alle andre børn og unge kan få bevilget de her glukose-målere, uden at skulle ende i en kamp mellem regionerne og kommunerne om, hvem der skal betale, så er jeg bare glad.

- Men jeg tør ikke at tro på det, før vi skal op på hospitalet den 22. november, siger Malene Amdal.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, at omkring 60.000 diabetikere er blevet svigtet på netop det her område.

Det er nu ca. et år siden, at Ekstra Bladet gjorde opmærksom på problematikken. Foto: Ekstra Bladet
Det er nu ca. et år siden, at Ekstra Bladet gjorde opmærksom på problematikken. Foto: Ekstra Bladet

Satspuljepartierne i Folketinget er blevet enige om en ny national diabeteshandlingsplan til 65 mio. kr. Pengene kommer fra satspuljeaftalen 2017-2020.

1 af 3 Julius' historie i tirsdagens udgave af Ekstra Bladet. Foto: Ekstra Bladet
2 af 3 Det er nu ca. et år siden, at Ekstra Bladet gjorde opmærksom på problematikken. Foto: Ekstra Bladet
3 af 3 Malene Amdal er mor til 11-årige Julius, som har type 1-diabetes. Malene blev snydt på Facebook, da hun forsøgte at købe medicinsk udstyr til sin søn. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen