Juncker: Folkeafstemning er om ja eller nej til Europa

Striden med Grækenland er eskaleret som følge af 'egoisme, taktiske og populistiske spil', mener Juncker

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, håber, EU kan fortsætte med Grækenland om bord. (Foto: Markus Schreiber/AP)
EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, håber, EU kan fortsætte med Grækenland om bord. (Foto: Markus Schreiber/AP)

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at den græske folkeafstemning på søndag handler om at sige ja eller nej til Europa.

- Et nej vil betyde, at Grækenland siger nej til Europa. Det er sandhedens øjeblik for Grækenland, siger Jean-Claude Juncker på et pressemøde i Bruxelles.

Han opfordrer indtrængende grækerne til at stemme ja ved den folkeafstemning, som den græske regering har bebudet søndag om de internationale kreditorers krav om reformer og besparelser til gengæld for adgang til flere penge.

- Tiden er inde til, at Grækenlands politiske ledere påtager sig ansvaret og fortæller deres folk, hvad det i virkeligheden er, der står på spil, siger Juncker og tilføjer, at et ja ved folkeafstemningen på søndag vil være ja til euroen og til Europa.

EU-Kommissionens formand, der har optrådt som mægler i konflikten mellem kreditorerne og Grækenland, retter samtidig et bittert og personligt angreb mod den græske premierminister, Alexis Tsipras.

- At spille ét demokrati ud mod 18 andre er ikke værdigt for den store græske nation, siger kommissionsformanden.

- Grækenland er Europa. Europa er Grækenland, siger Juncker og tilføjer, at man 'ikke skal begå selvmord, fordi man er bange for døden'.

Juncker siger også, at han føler sig trist og forrådt af den græske regering, efter at den uden varsel har afbrudt forhandlingerne og udskrevet folkeafstemning.

Støtteordningen for Grækenland udløber derfor tirsdag, uden at en ny ordning er på plads. Dermed kan Grækenland formentlig ikke betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond - det er penge, der skal betales tirsdag.

Grækenlands uafklarede økonomiske situation har mandag fået bankerne og den græske børs til at holde lukket, mens der er indført kapitalkontrol.

Jean-Claude Juncker understreger, at uenighederne mellem kreditorerne og Grækenland er blevet overdramatiseret, og han siger, at striden er eskaleret som følge af 'egoisme, taktiske og populistiske spil'.

Han siger, at det seneste tilbud til Grækenland ikke bare er 'en dum sparepakke'. Tilbuddet omfattede hverken krav om at skære ned på lønninger eller ydelser til dem, der allerede er gået på pension.

- Det var en krævende pakke, men det var en fair pakke, siger Juncker om det seneste tilbud til grækerne.

Han siger også, at Alexis Tsipras har fået at vide, at der var mulighed for på længere sigt at tale om gældslettelse for Grækenland.

- Døren står stadig åben for forhandlinger, siger Juncker.

7 kommentarer
Vis kommentarer