Juno hvem? Nu undskylder meteorologer

Juno blev en fuser i New York: Den historiske storm, der aldrig blev, får meteorologer til at undskylde vejr-varsel

Se video fra New York her

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): New York kan ånde lettet op. Det mest historiske ved den ventede giga-storm Juno, der skulle ramme USA's østkyst i nat, må siges at være, at den aldrig blev til noget.

New York, og adskillige andre stater gik mandag i undtagelsestilstand af frygt for den varslede, rasende storm.

Men New York vågnede tirsdag morgen ikke op til andet end små hyggelige snebunker og let snefald. Selv vinden, der var blevet spået til at kunne ramme enten nat eller morgenstund med orkanstyrke, syntes her til morgen blot at svare til en let kølig vind.

Hvem er Juno
- Hvem er det?, svarer en kvinde, jeg møder på Times Square tirsdag morgen.

Ligesom tusinder andre New York'ere har hun ikke set skyggen af den 'frygtede' superstorm Juno.

Syv stater gik i går ellers i undtagelsestilstand. Udkørselsforbud blev indført med bødeforlæg på mellem 300-500 $. Taxa'er og al privat udkørsel var forbudt. Forretninger holdt - og holder stadig tidligt tirsdag morgen fortsat lukket overalt på Manhattan. Over 6000 flyafgange blev mandag annulleret, subway-systemet på Manhattan lukkede ned kl. 23, og gaderne lå for den ellers pulserende millionby spektakulært øde.

De massive mængder sne (spået mellem 60-90 cm) udeblev - i hvert fald i New York. Det samme gjaldt de frygtede vindstød. Som borgmester Bill de Blasio konstaterede tirsdag, så fik New York kun halvdelen af det, der var blevet varslet.

Meteorolog: Undskyld, vi tog fejl
Selvom snestormen endnu ikke helt er løjet af langs østkysten, har erkendelsen af, at Juno overordnet blev en fuser da også her til morgen fået meteorologer til at undskylde de fejlslagne prognoser.

- Mine dybeste undskyldninger til de mange beslutningstagere. I tog en masse svære valg ud fra overbevisningen om, at vi havde ret, og det havde vi ikke. Endnu engang undskyld, skriver Gary Szatkowski, meteorolog ved National Weather Service på sin twitterprofil.

Myndighederne i New York ophævede tirsdag kl. 8 udkørselsforbuddet men fraråder fortsat folk at køre ud, medmindre det er strengt nødvendigt. Undergrunds-togene begyndte også at køre igen kl. 9. Overordnet holder de fleste New York’ere sig dog fortsat inden døre. Adskillige af de store avenuer og trafikknudepunkter er fortsat tømt for den normale hektiske trafik. Selv Times Square, hvor der dagligt menes at passere 300.000 mennesker, lå næsten ensom hen.

Knap 2000 sneplove og over 500 saltspredere blev sendt på gaden i nat. Nationalgarden stod parat og tunneller og indfaldsveje blev afspærret grundet meteorologernes vurderinger.

Også NBC's meteorolog Adam Rutt undskyldte på sin profil efter de fejlslagne prognoser:

- Der er ingen anden måde at udtrykke det... Det var en kæmpe fejlskud af en vejrprognose. Den største i min korte karriere. Jeg tog fejl. Meget fejl og jeg undskylder.

Hovedpersonen udeblev
Selvom stormen passerede New York, har den dog raset andre steder. Værst ser den ud til at have ramt New England-området, hvor 25.000 alene i Massachusetts menes at være uden strøm på grund af oversvømmelser.

En konsekvens som mange New York'ere med tanke på superstormen Sandy i 2012 også frygtede. De mange advarsler om snestormen fik mandag New York’erne til at haste hjem fra job og hamstrer alt fra sneredskaber og fødevarer. Borgmester Bill de Blasio advarede om, at ’en historisk storm, som vi aldrig har set før’ var på vej, mens guvernør Andrew Cuomo forbeholdt sig retten til at kriminalisere folk, der brød udkørselsforbuddet. Som meteorolog Szatkowski selv udtrykte det tidligere på natten:

- Har I nogensinde prøvet at holde en fest og vente på, at gæsterne dukker op?

Juno var med andre ord januar-festens hovedperson, der – heldigvis! – valgte at holde sig væk.

Flere steder måtte holde sne-lukket i New York (Foto: AP)

1 af 11 Et sjældent syn af en mennesketom Times Square. (Foto: Thea Pedersen)
2 af 11 Times Square tirsdag. (Foto: Thea Pedersen)
3 af 11 Øde gader overalt på Manhattan. Her 5th. Avenue. (Foto: Thea Pedersen)
4 af 11 Subwayen blev lukket helt ned mandag kl. 23. (Foto: Thea Pedersen)
5 af 11 Det er ikke sneen men den manglende trafik, der er mest spektakulær for New York. (Foto: Thea Pedersen)
6 af 11 En øde Times Square. (Foto: Thea Pedersen)
7 af 11 Det var vist, hvad Juno kunne formå af sne i New York - her ved Union Square. (Foto: Thea Pedersen)
8 af 11 (Foto: Thea Pedersen)
9 af 11 Selvom man skal blive inden døre, kan man jo godt holde fest. Men Juno kom aldrig rigtig forbi. (Foto: Thea Pedersen)
10 af 11 Starbucks holder fortsat lukket tirsdag morgen. (Foto: Thea Pedersen)
11 af 11 Times Square tirsdag morgen. Uden sne og uden mennesker. (Foto: Thea Pedersen)
0 kommentarer
Vis kommentarer