Jyske byer rotter sig sammen: Siger nej til ny motorvej

Jyder kan faktisk godt få for meget motorvej - i hvert fald ved Kolding, hvor flere landsbyer nu stritter imod

Det er en motorvej som denne, at regeringen gerne vil have anlagt ned igennem Jylland parallelt med E45. På fotoet ses Silkeborgmotorvejen, som åbnede i september 2016. Foto: Vejdirektoratet
Det er en motorvej som denne, at regeringen gerne vil have anlagt ned igennem Jylland parallelt med E45. På fotoet ses Silkeborgmotorvejen, som åbnede i september 2016. Foto: Vejdirektoratet
Følg Samfund

I Næstved er borgmesteren godt muggen over de sløje udsigter til at få forbundet Sydsjællands hovedstad med Sydmotorvejen via en stikmotorvej. Og i Horsens ser borgmesteren lidt lysere på kommunens fremtid med udvidelsen af E45.

Ministerens motorvejsdrøm: - Det må være forkert

Men i Kolding er det anderledes. I hvert fald i flere af kommunens landsbyer, som nu rotter sig sammen for at få ændret den linjeføring af en kommende Hærvejsmotorvej, som Vejdirektoratet er i gang med at undersøge nærmere.

Det skriver Jydske Vestkysten.

Hærvejsmotorvejen i Kolding Kommune

I øjeblikket ser det ud til, at Hærvejsmotorvejen i Kolding Kommune kommer til at gå fra Jordrup i nord, hvorefter den skal krydse den øst-vest-gående E20 cirka fem kilometer vest for E45 og Kolding.

Herefter fortsætter den øst om Lunderskov, Vamdrup, Skanderup, Hjarup og Ødis, før den fletter sammen med E45 ved Christiansfeld cirka 11 kilometer syd for Kolding.

Den blå streg er Hærvejsmotorvejen, som den kommer til at forløbe i Kolding Kommune. Linjeføringen er lavet med løs hånd og er endnu ikke lagt fast. Illustration: Vejdirektoratet
Den blå streg er Hærvejsmotorvejen, som den kommer til at forløbe i Kolding Kommune. Linjeføringen er lavet med løs hånd og er endnu ikke lagt fast. Illustration: Vejdirektoratet
 

Blandt andet danner landsbyforeningerne i Hjarup, Skanderup og Ødis nu fælles front for at få ændret linjeføringen.

- Vi frygter, der sker to ting: Den ene er, at dem, der har tænkt sig at blive boende i eksempelvis Hjarup, vil opleve støj og gener, fordi motorvejen kommer til at være 200 meter fra byskiltet. Den anden ting er, at dem, der ikke har planer om at blive boende resten af livet, vil have svært ved at få solgt deres bolig, fordi motorvejen påvirker huspriserne markant, siger Morten Brøchner fra Hjarup, der er en af mændene bag stopmotorvejen.nu, til Jydske Vestkysten.

Han frygter også for de naturskønne områder ved Rolles Mølle, Åkær Ådal og Svanemosen, hvis der anlægges motorvej i området.

Landsbyforeningerne holder 15. august motorvejsmøde, hvor de skal udarbejde et høringssvar til Vejdirektoratet.

- Vi går sammen om at findes fælles argumenter for en alternativ rute. Jo flere ens svar desto bedre, siger Morten Brøchner.

Foreningernes arbejde får opbakning fra SF i Kolding.

- Vi har ikke brug for endnu en motorvej, der gennemskærer naturen i kommunen og giver mere støj og forurening. I forvejen er Kolding en ekstremt naturfattig kommune ifølge Danmarks Naturfredningsforening. Og i SF er vi afklarede og har allerede taget stilling - vi ønsker ikke en Hærvejsmotorvej, udtaler byråds- og folketingskandidat Karina Lorentzen i en pressemeddelelse, skriver jv.dk.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag