Kæmpe anerkendelse: Hawking begraves ved siden af Darwin og Newton

Astrofysikeren skal begraves side om side med Charles Darwin og Isaac Newton i Westminster Abbey i London

Hawkings var måske den mest populære videnskabsmand siden Albert Einstein, og han har skrevet flere bestsellerbøger (Video: PA)

Den britiske astrofysiker Stephen Hawking skal begraves ved siden af Isaac Newton og Charles Darwin i Westminster Abbey i London.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

Stephen Hawkings blev første gang gift i 1965 med Jane Wilde. De fik tre børn sammen, inden de lod sig skille i 1995. Samme år giftede Hawkings sig med Elaine Mason, som ses på billedet her. De blev skilt i 2006. Foto: Lynne Sladky via AP Samfund En stjerne er død: - Tomrummet bliver meget svært at udfylde

Stephen Hawking døde 14. marts. Han blev 76 år.

- Det er kun på sin plads, at Stephen Hawkings aske bliver begravet i Abbey ved siden af to så fremtrædende videnskabsmænd, udtaler præst John Hall på vegne af den storslåede kirke ifølge The Guardian.

Isaac Newton blev begravet i kirken i 1727 og Charles Darwin i 1882. Datoen for Stephen Hawkings begravelse er endnu ikke offentliggjort.

Astrofysikerens kernekompetence var i mange år universets mystiske sorte huller, og i sit seneste projekt satte han sig for at udforske liv i rummet.

Han arbejdede hårdt på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken - altså det største og det mindste i universet - i en samlet teori, som kaldes "teorien om alting".

Den britiske astrofysiker Stephen Hawking er død. Han blev 76 år. Foto: Peter Hove Olsen Plus Stephen Hawkings ikoniske kørestol: Sådan fungerer den

- Med sit mod og vedholdenhed og sin genialitet og humor inspirerede han folk over hele verden.

- Han sagde engang: Det ville ikke være noget særligt univers, hvis det ikke var hjemsted for de mennesker, du elsker, udtalte Hawkings tre børn, Lucy, Robert og Tim, i en fælles erklæring efter nyheden om hans død.

- Det er kun på sin plads, at Stephen Hawkings aske bliver begravet i Abbey ved siden af to så fremtrædende videnskabsmænd, udtaler præst John Hall. Foto: AP
- Det er kun på sin plads, at Stephen Hawkings aske bliver begravet i Abbey ved siden af to så fremtrædende videnskabsmænd, udtaler præst John Hall. Foto: AP

Stephen Hawking fik diagnosen ALS som 21-årig. Den sjældne muskelsvindsygdom nedbryder centralnervesystemet og påvirker både muskler, vejrtrækning og evnen til at tale.

Dengang gav lægerne ham to år at leve i.

Sygdommen betød, at han måtte tilbringe størstedelen af sit liv i en kørestol. Da tilstanden blev forværret over årene, måtte han tale gennem en maskine og kommunikere via øjenbrynene.

Stephen Hawking 21. juli 1999 under en konference i Tyskland. Foto: AP Samfund 'Livet ville være tragisk, hvis det ikke var sjovt' ─ og syv andre Stephen Hawking-citater

Men selv om kroppen langsomt satte ud, fortsatte sindet med at være skarpt.

Westminster Abbey blev bygget omkring år 1050. Kirken tjener i dag som det traditionelle kronings- og begravelsessted for de engelske monarker.

36 kommentarer
Vis kommentarer