Annonce:
Annonce:

Kæmpe blodbad: PostNord fyrer 2500

Efter at have fået grønt lys fra staten gennemfører PostNord kæmpe fyringsrunde

Annonce:
Følg Samfund

Efter at EU 28. maj har godkendt statsstøtte til PostNord på 1,533 milliarder svenske kroner, har bestyrelsen i PostNord besluttet at gennemføre næste trin af spareplanen til i alt 3 milliarder svenske kroner.

Det betyder, at 2500 medarbejdere skal afskediges.

Det skriver PostNord i en pressemeddelelse.

Fyringerne kommer til at ske inden for de nærmeste år, lyder det i pressemeddelelsen.

- Omstruktureringsprogrammet omfatter, som tidligere udmeldt, en reduktion af cirka 4000 fuldtidsansatte i den danske del af virksomheden. Af disse mangler cirka 2500 fuldtidsstillinger endnu at blive afviklet, hvilket vil ske løbet af de nærmeste år, skriver PostNord i en meddelelse.

Den store plan er dyr, da mange af de medarbejdere, der skal fyres, er tjenestemandsansat. Med godkendelsen fra EU kan udførelsen af planen fortsætte.

PostNords ejere - den danske og svenske stat - indgik i oktober en aftale om at bidrage med 2,2 milliarder svenske kroner til koncernen.

EU-Kommisionen har altså nu godkendt størstedelen af det beløb. Det forventes, at kommissionen vil godkende resten - 667 millioner svenske kroner - i løbet af 2018, skriver PostNord.

Af det resterende beløb kommer 267 millioner fra Danmark, mens resten kommer fra den svenske stat.

PostNords store spareplan

PostNord fortsætter nu planerne om at omstrukturere koncernen.

Det meddeler firmaet mandag. 28. maj godkendte EU-Kommissionen den støtte fra den danske stat, der gør PostNords planer - der blandt andet indebærer fyringen af 4000 medarbejdere - mulige.

Få indblik i PostNords krise og redningsproces her:

* Siden årtusindskiftet er brevmængderne i den danske del af PostNord faldet med mere end 80 procent. Samtidig er portoen steget.

* I første kvartal 2016 fragtede PostNord i Danmark 103 millioner breve. I første kvartal 2018 var tallet 71 millioner.

* Mens antallet af breve er faldet, er det gået den anden vej med mængden af pakker. Det skyldes blandt andet stigende nethandel.

* Den danske del af forretningen har længe været tabsgivende. I første kvartal af 2018 tabte PostNord Danmark 199 millioner svenske kroner på driften. I hele 2017 var tabet på over en milliard svenske kroner.

* I oktober 2017 blev ejerne - den danske og svenske stat - enige om at skyde 1,7 milliarder svenske kroner i PostNord, hvoraf den danske stat bidrager med langt den største del - 1,4 milliarder svenske kroner.

* Pengene skal blandt andet bruges til at betale for kompensation til kommende afskedigelser af tjenestemænd som led i en stor omstilling af selskabet.

* EU godkendte 28. maj, at den danske stat kompenserer Post Danmark - gennem ejeren PostNord - med op til 1,2 milliarder danske kroner frem mod 2019.

* Den samlede plan, der løber fra 2017 til 2019, indebærer afskedigelser af mellem 3500 og 4000 fuldtidsstillinger, herunder 500 i administrationen.

Kilder: Ritzau, EU-Kommissionen.

Opdateres...

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: