Kæmpe boom i livsfarlig operation: Kendisser reklamerer i stor stil for større numser

Syv danske realitydeltagere fik sidste år foretaget et såkaldt Brazilian Butt Lift, der er kendt som verdens farligste kosmetiske operation

Sasha Klæstrup var i Tyrkiet for at få opereret sin røv større, men fik en nedslående besked. Foto/redigering: Stine Tidsvilde/Lars Mathiasen

Tip os!

Har du fået foretaget et Brazilian Butt Lift i udlandet, der er gået galt, eller har du fået en kosmetisk operation efter at have set en influencer reklamere for den, så hører vi gerne fra dig. Vi behandler alle henvendelser anonymt. Kontakt Ekstra Bladets journalist på julie.kragh@eb.dk

Efteråret 2019 bød på et decideret boom i antallet af kvindelige realitydeltagere og influencere, der fik foretaget den kontroversielle operation Brazilian Butt Lift, hvor man forstørrer sine balder ved hjælp af uønsket fedt suget fra andre dele af kroppen.

Operationen Brazilian Butt Lift er blevet populær de senere år, men er bestemt ikke ufarlig. Foto: Ritzau Scanpix Kendte Brazilian Butt Lift: Verdens farligste skønhedsoperation

Den farlige operation, der har kostet adskillige menneskeliv de senere år, kom især i fokus, da den kendte blogger Fie Laursen fik den foretaget på en klinik i Tyrkiet kort før jul. Operationen var sponsoreret af klinikken, og den 23-årige influencer markerede sine opslag som reklame.

Hun tilbød også sine følgere 10 procent rabat på operationer fra klinikken og udloddede senere en gratis plastikoperation.

Fie Laursen viste sin 'nye' krop frem til Reality Awards 10. januar. Foto: Jonas Olufson Kendte Fie Laursen om røv-reklame: Derfor gjorde jeg det

- Efter min operation vil jeg få den bedste selvtillid nogensinde, forklarede Fie Laursen i en video, der blev delt med hendes 156.000 følgere på Youtube. Foto: Jonas Olufson
- Efter min operation vil jeg få den bedste selvtillid nogensinde, forklarede Fie Laursen i en video, der blev delt med hendes 156.000 følgere på Youtube. Foto: Jonas Olufson

Men Fie Laursen var langt fra alene om at ønske sig en ny numse.

Yderligere seks kendte danske kvinder gennemgik operationen, viser en gennemgang af deres sociale mediekonti, som Ekstra Bladet har foretaget.

Fire af de syv har oplyst på deres Instagram- og YouTube-konti, at de har fået operationen sponsoreret, mens det er noget mere uklart ved de øvrige tre.

Kendte danskere, der har fået lavet BBL

 

Rikke Chili

Kendt fra: 'For Lækker til Love', 'Divaer i junglen'

Operation: Brazilian Butt Lift

Hvor? I Istanbul, Tyrkiet gennem Beautytrips, som hun arbejder for

Hvornår? September 2019. Har fået lavet to BBL-operationer tidligere

Reklame? Angiver ikke reklame

Antal følgere: 50.000 på privat Instagram-profil

 

Caroline Pedersen

Kendt fra: 'Paradise Hotel', 'Divaer i junglen'

Operation: Brazilian Butt Lift

Hvor? I Istanbul, Tyrkiet gennem Beautytrips

Hvornår? Januar 2019

Reklame? Har markeret tre blogindlæg og flere Instagram-opslag som reklame. Blev fulgt af Se og Hør under operationen

Antal følgere: 100.000 på privat Instagram-profil

 

Janni Ree

Kendt fra: Model, forfatter, medvirker i 'Forsidefruer', 'Divaer i junglen'

Operation: Brazilian Butt Lift

Hvor? Klinik CeriX i København

Hvornår? Oktober 2019

Reklame? Har lagt et enkelt billede på Instagram, hvor hun takker klinikken. Ikke markeret som reklame. Bliver angiveligt vist i sæson 7 af 'Forsidefruer'.

Antal følgere: 121.000 følgere på Instagram

 

Sasha Klæstrup

Kendt fra: Blogger, 'Divaer i junglen'

Operation: Brazilian Butt Lift. Fik 400 ml i hver balle. Ønskede også implantater, men kunne ikke få i første omgang, da hun var for tynd. Det er planen, at hun skal opereres igen til april, hvor hun skal have implantater. Inden da skal hun tage ti kilo på

Hvor? Esteworld, der har tre afdelinger i Istanbul, Tyrkiet

Hvornår? November 2019

Reklame? Reklame for Esteworlddenmark. Har lavet tre opslag om operationen markeret som reklame

Antal følgere: 24.000 på privat Instagram-profil

 

Fie Laursen

Kendt fra: Influencer, forfatter, har medvirket i 'Paradise Hotel', 'Ex on the Beach', 'Divaer i junglen'

Operation: Brazilian Butt Lift. Fik ifølge Mono Clinic fjernet 4 liter fedt og sprøjtet 1300 ml i hver balle

Hvor? Mono Clinic i Izmir, Tyrkiet

Hvornår? December 2019

Reklame? Reklame for Mono Clinic. Kalder sig ambassadør. Lavede Instagram- og Youtubevideoer fra tiden før og efter operationen. Har delt seks billeder om operationen markeret reklame samt to blogindlæg.

Tilbud? Tilbød sine følgere 10 procents rabat på operationer fra Mono Clinic og har også delt en opslag, hvor det er muligt at vinde en valgfri plastikoperation fra klinikken.

Antal følgere: 314.000 på Instagram, 156.000 på Youtube

 

Sarah Tiedt

Kendt fra: 'Ex on the beach'

Operation: Brazilian Butt Lift

Hvor? I Tyrkiet gennem Beautytrips

Hvornår? December 2019

Reklame? Har markeret to opslag på Instagram samt en Instagram-video som reklame.

Antal følgere: 159.000 på Instagram, ca. 7000 på Youtube

 

Jackie Navarro

Kendt fra: Model, medvirker i 'Forsidefruer'

Operation: Brazilian Butt Lift. Fik sprøjtet 840 ml ind i alt

Hvor? Klinik CeriX i København

Hvornår? Stod frem med operationen i december

Reklame? Har 'tagget' sin røv Cerix. Bliver angiveligt vist i sæson 7 af 'Forsidefruer'

– Hvor er numsen henne? Den er ikke-eksisterende. Den går bare ned i ét. Ej, hvor er det forfærdeligt. Nå, men så er det jo godt, at man kan gøre noget ved det, konstaterede hun på en Instagram-story kort efter fødslen af sit fjerde barn.

Antal følgere: 138.000 på Instagram

I sidste uge kom det frem, at der for første gang nogensinde er rejst tiltale mod en influencer, der er mistænkt for at have lavet skjult reklame. Det er Forbrugerombudsmanden, der har anmeldt i alt fire personer kendt fra Instagram, skriver DR.

Operationen Brazilian Butt Lift er blevet populær de senere år, men er bestemt ikke ufarlig. Foto: Ritzau Scanpix Kendte Brazilian Butt Lift: Verdens farligste skønhedsoperation

Sådan er reglerne for reklame på Instagram

Danielle Berggreen, der er specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, forklarer reglerne for reklame på sociale medier således.

- Hvis en influencer får en fordel fra en virksomhed til gengæld for at poste et opslag, så er der en kommerciel hensigt, og den skal klart fremgå af opslaget. Hvis der er en aftale mellem influenceren og virksomheden, anbefaler Forbrugerombudsmanden, at man tydeligt oplyser, at det er en reklame eller annonce.

Så hvis en influencer har en aftale med en klinik om, at man får en operation enten gratis eller til nedsat pris mod at man henviser til denne her virksomhed...?

- Så skal det reklamemarkeres, fastslår Danielle Berggreen, der understreger, at hun ikke udtaler sig om en konkret sag.

Hvorfor er det så vigtigt, at forbrugeren er klar over, at der er tale om reklame?

- Det er vigtigt at vide, om der er en kommerciel hensigt med opslaget, så forbrugeren kan vurdere det som et reklamebudskab. Forbrugerens parader er mere nede, hvis han eller hun ikke ved, at der er tale om reklame.

'Mine private sager angår kun mig'
De tre kvinder i Ekstra Bladets undersøgelse, der ikke har markeret deres operationer som reklame, er ikke meget for at tale om beslutningen.

Janni Ree afviser at kommentere, om hun selv har betalt for sin nye numse.

- Det vil jeg ikke sige noget om. Man kan følge med i næste sæson af 'Forsidefruer'.

Kommer det frem dér, om der er tale om reklame?

- Det vil jeg heller ikke udtale mig om eller deltage i. Jeg ved bare, at jeg har lavet tv på det.

Ifølge Forbrugerombudsmanden skal det markeres som reklame, hvis man får en fordel ...

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Rikke Chili, der er pr-ansvarlig for Beautytrips, mener ikke, at hun gør noget galt ved at vise billeder fra sin operation og ikke markere det som reklame.

- Jeg er udmærket klar over, hvad meldingerne fra Forbrugerombudsmanden er, og jeg gør intet, der strider imod dette. Mine private sager angår ingen andre end mig, lyder det.

Har du afklaret det med Forbrugerombudsmanden? Det er jo netop ikke en privat sag, hvis man bryder Markedsføringsloven?

- Jeg har respekt for, at du vil skrive en artikel, men jeg lukker den ned her.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jackie Navarro.

Sundhedsordfører: 'Det vilde Vesten!'

Ekstra Bladet kontaktede Styrelsen for Patientsikkerhed 20. januar for at få svar på, hvorvidt Fie Laursen overtrådte Markedsføringsloven ved ikke alene at reklamere for et Brazilian Butt Lift, men også tilbyde sine følgere 10 procent på skønhedsoperationer.

Der er endnu ikke kommet svar i sagen.

En lang række politikere har over for Politiken udtrykt ønske om at gøre det ulovligt at reklamere for kosmetisk kirurgi, mens sundhedsminister Magnus Heunicke har kaldt det 'uacceptabelt'.

Ministeren har ikke mulighed for at udtale sig i vinterferien, og henviser i stedet til sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Ekstra Bladets gennemgang viser, at der i alt er syv kendte danskere, der har reklameret mere eller mindre åbenlyst for denne type operation både herhjemme og i udlandet. Hvad mener du om det?

- Vi har sikkert kun set toppen af isbjerget. I første omgang får man øje på de store influencere, men man må formode, at der er en hel underskov af mindre, der gør det samme. Der er al mulig grund til at stramme op på det her område, så der ikke er nogen – i værste fald mindreårige – der kommer frygteligt galt afsted, fordi de er blevet manipuleret til at tro, at man absolut skal se ud på en bestemt måde, forklarer han.

- Vi ønsker, at der bliver gjort noget for at beskytte de mange letpåvirkelige unge, der følger de her influencere, som jo i nogle tilfælde har gjort reklame for plastikkirurgi – også i udlandet, hvor man ikke en beskyttelse, der kommer i nærheden af den, du har i Danmark. Det er det vilde Vesten! Jeg må på det kraftigste fraråde, at man søger ud af landet, tilføjer han.

Hvis det er et så vigtigt område, hvordan kan det så være, at der snart er gået to måneder? I den forgangne periode har eksempelvis Fie Laursen nået at reklamere for flere operationer, og hun har flere planlagt.

- Jeg glæder mig over, at det ser ud til at være på trapperne på den anden side af vinterferien, og så må vi fra Folketinget og Regeringens side rykke hurtigt med de anbefalinger, der kommer. Vi er helt opmærksomme på, at tid er en faktor, slår han fast.

139 kommentarer
Vis kommentarer