Kæmpe-haj fanget ved dansk badeby: En usædvanlig dræber

En stor rævehaj blev fredag fanget i Danmark. Det er sjældent, der gøres lignende fangst

Den store haj blev fanget ved en fejl. Nu skal den opbevares i hundredevis af år. Foto: Fiskeatlas
Den store haj blev fanget ved en fejl. Nu skal den opbevares i hundredevis af år. Foto: Fiskeatlas

Da Bo Nielsen og resten af besætningen fredag var af sted på trawleren ND 58 ud for kysten ved Hvide Sande, fik de sig noget af en overraskelse, da de kiggede i nettet.

Her viste det sig nemlig, at de havde fanget en rævehaj på fire og en halv meter og med en vægt på over 300 kg.

Enorm haj fanget tæt på populær dansk badeby

Den usædvanlige fangst er efterfølgende blevet sendt til Zoologisk Museum i København, hvor den skal opbevares fremover.

Og her er man allerede godt i gang med arbejdet med hajen, fortæller Henrik Carl, der er videnskabelig medarbejder på Fiskeatlas under Zoologisk Museum.

- Vi har den liggende i fryseren lige nu. Lige så snart vi får fat i et kar, der er stort nok til at rumme den, skal den først i formalin, der er et stof, der konserverer den, og så bliver den opbevaret i sprit bagefter. Og der kan den holde sig i hundredevis af år, fortæller han til Ekstra Bladet.

Han fortæller, at man på Fiskeatlas allerede har mellem en halv og en hel million fisk i sprit, men det er museets første rævehaj.

PRIVATFOTO
PRIVATFOTO
 

Folk kendte ikke til rævehaj
Det er endnu uvist, om offentligheden vil kunne komme og se hajen, men det er muligt, at den på et tidspunkt vil blive udstillet i en periode, fortæller Henrik Carl.

- Men det er noget, der interesserer rigtig mange mennesker. De fleste ved ikke engang, at vi har hajer i Danmark, og der er næsten ikke nogen, der har hørt om en rævehaj før. Men det har de efter det her, er jeg helt sikker på, griner han.

Hajen skal primært bruges med henblik på forskning fremadrettet.

- Vi starter med at tage nogle DNA-prøver på den, så vi har en DNA-profil og har noget at holde det op mod, hvis vi skal lave andre undersøgelser, siger Henrik Carl.

DNA'en kan blandt andet bruges til at blive klogere på, hvordan verdens bestande af rævehajer hænger sammen, mens man også er ved at udvikle systemer, hvor man sporer DNA i vandet, og der vil man ved hjælp af rævehajens DNA-profil kunne konstatere, om der færdes rævehajer i et givent område.

Henrik Carl fortæller, at der siden midten af 1800-tallet kun er blevet registreret omkring 30 fangster af rævehajer i Danmark. Og den, der fredag blev fanget ved Hvide Sande, hører til blandt de absolut største.

Den unge fisker Mohammed Adel Boshehri, står sammen med den opsigtsvækkende fangst. Privatfoto
Den unge fisker Mohammed Adel Boshehri, står sammen med den opsigtsvækkende fangst. Privatfoto
 

Slår med halen som et sværd
Og den type haj, fiskerne fik i nettet fredag, er ganske usædvanlig i forhold til andre hajer, forklarer Henrik Carl.

- Det, der adskiller den fra andre hajer herhjemme, er den enormt lange hale. De jager på en helt anden måde end andre hajer, fordi de svømmer ind i en fiskestime, og så slår de med halen som et sværd eller en pisk. Og på den måde lammer eller dræber de makreller og sild og lignende. Når de så har hugget til alle sider, vender de rundt og samler alle de døde eller sårede fisk op, siger han.

Man behøver dog ikke være bange for at blive angrebet af en rævehaj, når man går på stranden i Danmark.

- Det er halen, der er den farlige del, hvis man er menneske, men det er ikke fordi den æder mennesker. Den lever af mindre fisk normalt. Men den har stadig et voldsomt tandsæt, så det er ikke en, man skal stikke armen ind i. Det er en rigtig haj, siger Henrik Carl.

Kan godt ende i Kattegat
Det er svært at sige noget præcist om, hvor ofte en rævehaj bevæger sig rundt i dansk farvand. Sidst der blev fanget en var i 2011.

Og det er muligt, at hajerne ikke alene færdes på vestkysten, men at de også fra tid til anden bevæger sig ind i Kattegat.

- Der er ikke noget, der hindrer dem i at komme ind i vores indre farvande. Men mange hajer undgår brakvand (en mellemting mellem salt- og ferskvand), men man kan bestemt ikke udelukke noget. Det er en rigtig hurtig haj, så den kan tilbagelægge turen ned i Øresund i løbet af et par dage. Og den kan sagtens være der, uden at nogen opdager den, forklarer han.

Skipper Bo Nielsen fra trawleren, der i fredags fangede hajen, fortalte tirsdag til Ekstra Bladet, at besætningen ville have smidt hajen ud igen, hvis den havde været i live, men den viste sig desværre at være død. Derfor havde han kontaktet Zoologisk Museum, som nu altså har fået hajen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter