Kæmpe jordskælv rammer USA: Bygninger svajede

Et jordskælv, som målte 7,0 på Richterskalaen har ramt den største by i Alaska

Her rammer skælvet. Video: AP/UGC
Følg Samfund

Et stort jordskælv har fredag ramte det sydlige Alaska.

Det skriver flere amerikanske medier. Herunder National Public Radio.

Epicentret var i 41 kilometers dybde lige nord for Alaskas største by Anchorage, og jordskælvet ramte klokken 8.30 lokal tid (18.30 dansk tid). USA's geologiske overvågningscenter har målt skælvet til 7,0 på Richterskalaen.

Bygninger svajede, da skælvet satte ind fredag morgen lokal tid. Mange løb ud på gaden for at komme i sikkerhed.

At jordskælvet var meget kraftigt, bevidnes af Brandon Slaton. Han sad i sit badekar i sit hus, da de store rystelser kom.

Det skabte bølgegang i badekarret, og det endte med, at han blev skyllet ud på badeværelsets gulv.

Hans hund, en 54 kilo tung mastiff, var rædselsslagen og forsøgte at komme ned ad trappen. Den endte med at blive kastet ned til foden af trappen.

- Det var det rene anarki. Der er ikke nogen billeder tilbage på væggen, der er ingen strøm, der er ingen fisk tilbage i akvariet. Alt, som ikke var surret fast, er ødelagt, siger Slaton.

Artiklen fortsætter under de tweets, som en lokal journalist har bragt...

Det oprindelige skælv blev fulgt op af en række efterskælv. Nogle af dem var også kraftige, fortælles det.

Flere skoler og virksomheder i Anchorage har valgt at lukke på grund af jordskælvet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sociale medier bugner lige nu med billeder fra folks hjem, som viser konsekvensen af skælvet. Her et eksempel. Foto: Ritzau Scanpix
Sociale medier bugner lige nu med billeder fra folks hjem, som viser konsekvensen af skælvet. Her et eksempel. Foto: Ritzau Scanpix

- Jeg har boet her i 11 år, og jeg har mærket skælv før. Men det her gjorde mig sindssygt bange, siger Kevin Bartley, der er borger i Anchorage.

- Det er det hurtigste, jeg nogensinde har set, da det først ramte, og også med de mest voldsomme rystelser, siger Bartley til lokalmediet Alaska Public Media.

- Transformatorstation sprang i luften. I et helt minut føltes det som om, at vi måske ville opleve, at jorden under os ville åbne sig op.

USA's geologiske overvågningscenter vurderer, at der heldigvis ikke er stor sandsynlighed for, at nogen har mistet livet i jordskælvet, da de fleste borgere i området bor i ejendomme, som kan modstå jordskælv. Der er til gengæld større risiko for, at der er sket økonomisk skade, oplyses det.

En bil er fanget ved en afkørsel til motorvejen, som er brast sammen som følge af jordskælvet. Foto: Ritzau Scanpix
En bil er fanget ved en afkørsel til motorvejen, som er brast sammen som følge af jordskælvet. Foto: Ritzau Scanpix
 

Fotos fra området viser store skader på en til- og frakørselsrampe til motorvejen ved den internationale lufthavn i Anchorage.

Lokale medier fortæller, at manden, der var chauffør i den røde bil, og som blev fanget ved afkørslen fra motorvejen tæt på lufthavnen, forlod bilen og forsøgte at nå sit fly på trods af strabadserne.

Der har efter skælvet udsendt et tsunamivarsel, oplyser USA's geologiske overvågningscenter. Varslet er imidlertid blevet afblæst igen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind