Annonce:
Annonce:

Kæmpe klima-trussel: - De er som ild

Træ-dræbende insekter har stor betydning for klimaforandringer, lyder det i ny undersøgelse

Annonce:
Følg Samfund

En ny amerikansk undersøgelser viser, at insekter, der ødelægger træer, udleder seks millioner tons carbon i atmosfæren svarende til intet mindre end fire millioner biler.

Dermed er de en stor trussel mod klimaet.

Det skriver flere udenlandske medier, heriblandt NBC News.

Den største synder er den asiatiske askepragtbille. U.S. Forrest Service oplyser, at billen er ansvarlig for, at 3,5 procent af træerne i USA dør hvert år.

- De er som ild, de opsluger alt på deres vej, siger Songlin Fei, der er skov-professor ved Purdue University og en af forfatterne bag den nye rapport.

Hvis skadedyrene ikke bliver begrænset, vil de med tiden svække eller dræbe hele 41 procent af det samlede antal træer i 48 amerikanske stater, lyder det i undersøgelsen.

Annonce:

Yderst ødelæggende
Den asiatiske askepragtbille stammer fra det nordlige Asien. I dette område ser man dem sjældent i store grupperinger, og derfor yder de ikke alvorlig skade på træer i Asien.

Udenfor dens oprindelige område er billen dog en invasiv art, der er yderst ødelæggende for asketræer, særligt i det østlige Europa og i Nordamerika.

Især i Nordamerika er der et stort fokus på at kontrollere og begrænse udbredelsen af den asiatiske askepragtbille.

Skov afgørende for klimaet
Professor Songlin Fei understreger betydningen af at bevare skovområderne.

- Vi betragter skoven som en af de bedste løsninger på klimaforandringer. Når disse træer bliver beskadiget af insekter, bliver de til døde materialer, siger Fei.

Eksperter opfordrer til, at der holdes et skarpt øje med træ-sygdomme og insekternes udbredelse.

Den invasive art af askepragtbillen blev første opdaget i Moskva i 2007. Flere eksperter har advaret om, at billen vil sprede sig til store dele af Europa inden for de næste 10-20 år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: