Kæmpe kovending i Else-sagen

NYHEDSANALYSE: Aarhus Kommune flytter sagen til borgmesterens afdeling - og træffer den modsatte beslutning af, hvad kommunens egen advokat hidtil har anbefalet

Elses barnebarn ser her et omstridt klip fra TV2-dokumentaren, som Aarhus Kommune nu vil have fjernet fogedforbuddet mod. Video/redigering: Ernst van Norde/Emma Svendsen
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Man skal læse godt mellem linjerne for at forstå, hvilken juridisk kovending Aarhus Kommune netop har taget i sagen om demente Else og hendes misrøgt på plejehjemmet Kongsgaard.

Juristerne i borgmester Jacob Bundsgaards (S) forvaltning mener nemlig nu, at kommunen godt kan droppe fogedsagen mod TV2. En vurdering, som hverken kommunens advokatfirma, Horten, eller juristerne i DF-rådmand Jette Skives forvaltning hidtil har været enige i.

Horten har derimod gang på gang anbefalet Jette Skive og hendes embedsmænd til målrettet at retsforfølge TV2 og få stoppet tv-udsendelsen, fremgår det af flere notater i sagen, som kommunen tidligere har offentliggjort.

'Dette vil være ensbetydende med en tilsidesættelse af kommunens pligt,' skriver advokat Sophus Bøgeskov Christensen således 28. april i et notat om muligheden for, at Aarhus Kommune dropper forbuddet.

Borgmester og rådmand indstiller til fjernelse af fogedforbud mod dokumentar

Udsendelsen er ulovlig
Han mener heller ikke, at et droppet forbud vil give TV2 mulighed for at vise optagelserne.

'Idet der fortsat som udgangspunkt vil foreligge en overtrædelse af straffelovens paragraf 264a og 264d,' lyder advokaten vurdering 28. april.

De to paragraffer handler om at optage noget ulovligt. Og om senere ulovligt at dele optagelserne med andre.

Så sent som 27. maj spørger chefjurist Jørn Nielsen fra Sundhed og Omsorg (Jette Skives forvaltning, red.) igen advokatfirmaet, om det er muligt for byrådet at opgive sagen.

På ny svarer Sophus Bøgeskov Christensen fra Horten, at det kan kommunen bestemt ikke. Heller ikke selvom Else nu havde fået en værge, nemlig barnebarnet Charlotte Ahm:

'Idet kommunen dermed ikke vil leve op til sin pligt til at beskytte en bruger på en kommunal institution mod grove krænkelser,' lyder begrundelsen i det nye notat.

Advokaten understreger igen over for Jette Skives forvaltning, at TV2 ikke lovligt kan vise optagelserne, selv hvis forbuddet fjernes.

'En ophævelse af det meddelte forbud (ved at tage bekræftende til genmæle) vil efter Hortens opfattelse ikke ændre på de skjulte kameraoptagelsers retsstridighed og dermed ikke have som konsekvens, at TV2 lovligt vil kunne vise optagelserne'.

Elses plejehjem politianmeldt

Juridisk kovending
Efter sagen for kort tid siden er landet hos juristerne i borgmester Jacob Bundsgaards forvaltning, er meldingen imidlertid en anden.

Her vurderer man i direkte strid med alle tidligere juridiske vurderinger, at nu er der ikke længere en grund til at opretholde forbuddet mod TV2. Juristerne mener heller ikke, at kommunen har en ’pligt', man er bundet af:

'Aarhus Kommune kan lovligt hæve hovedsagen (ved landsretten, red.)', skriver Berit Kornbæk Boisen, der er jurist og kontorchef for Byrådssekretariat, sammen med kommunens juridiske chef, Christian Mølgaard i et nyt notat.

'Det anbefales dog, pga Hortens tidligere vurdering, at Aarhus Kommune inden sagen hæves, sender sagen til det kommunale tilsyn (Ankestyrelsen)'.

Henny blev vanrøgtet: Vi advarede DF-rådmand

Brug for en velsignelse
Det sidste skal ifølge notatet fra borgmesterens forvaltning sikre, at styrelsen kan underkende beslutningen, hvis det som advokatfirmaet Horten mener, at den er ulovlig.

Modsat tidligere meldinger fra rådmand Jette Skive opgiver forvaltningen samtidig at trække politianmeldelsen mod TV2 tilbage. Det sker ifølge det nye notat fra kommunen, fordi politiet nu har taget sagen op af egen drift.

'Allerede af den grund er det ikke meningsfyldt for Aarhus Kommune at forsøge at trække politianmeldelsen tilbage', mener borgmester Jacob Bundsgaards to jurister.

DF-rådmand i forsvar: Spørg min direktør

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.