Det hænger ikke sammen.
Priserne på råvarer som mejeriprodukter, kød og vegetabilske olier er raslet ned de seneste 12 måneder ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation, og dagene, hvor man skulle vaske sit tøj om natten for at undgå en tårnhøj elregning, er også fortid.
Så hvorfor bliver prisen på varerne i supermarkederne ved med at stige?
Over for Ekstra Bladet slår supermarkeds-giganterne Coop og Salling Group fast, at det er leverandørerne, der holder priserne oppe.
Men ifølge erhversøkonomisk chef hos forsknings- og udviklingsorganisation Seges Innovation Klaus Kaiser kan der også ligge andet bag.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Det har aldrig været dyrere at købe en pakke smør, og der er kun dig til at betale. For når Arla sætter prisen op, sørger Coop for at tjene som de plejer, selv om butikskædens koncernchef har lovet at bekæmpe 'nonsenspriser'
Lange kontrakter
Supermarkedskæderne indgår for det meste lange kontrakter med deres leverandører, hvilket vil sige, at prisen forbliver den samme, uanset om råvarepriserne falder.
- Det vil sige, at der vil være lidt gammel strøm i ledningerne i et stykke tid, alt efter hvor lange kontrakterne er.
- Når Salling Group for eksempel indkøber mælk, så kan de lave en aftale med Arla, hvor de låser prisen, siger han.
Fra mælken bliver tappet fra koen på gården, til du kan finde den i køleskabet i supermarkedet, er der en række led, den skal igennem.
- Alt efter hvilke varer der er tale om, kan der være flere led. Først i kæden står producenten, som kan være en landmand. Så er der afsætningsvirksomheden, som f.eks. Danish Crown eller Arla. Nogle gange er der også engros-led og forarbejdningsvirksomheder. Og det er nok dem, supermarkederne referer til i forhold til deres leverandører.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Prisfald på vej
Der kan dermed være flere led fra jord til bord, og ifølge Klaus Kaiser vil hvert led forsøge at optimere deres indtjening så meget som muligt.
Så hvorfor kan vi stadig ikke sætte to streger under, om det er supermarkederne eller leverandørerne, der holder prisen på varerne oppe?
Det kan vi ikke, fordi det er umuligt at få indsigt i kontrakterne mellem leverandører og supermarkeder af hensyn til konkurrencen på markedet. De er 'forretningshemmeligheder,' forklarer Klaus Kaiser.
Priserne er dog allerede på vej ned igen - men kun på udvalgte mejerivarer. Og det skyldes kun, at Arlas landmænd ifølge TV 2 Østjylland har produceret for meget mælk.
Klaus Kaiser spår dog, at priserne i supermarkederne falder igen inden for den nærmeste fremtid.
- Det er kun et spørgsmål om tid. Dels fordi kontrakter udløber, og der skal indgås nye, som bliver på et lavere niveau, men også fordi konkurrencen vil konkurrere priserne nedad.
- Begge dele vil være til fordel for forbrugerne, siger han.