Kæmpe skattesmæk til boligejerne

Grundskylden er steget tre gange så meget som de almindelige forbrugerpriser siden 2007. Ekstraregning i år: 1,1 milliard kr. 

De samlede boligskatter har nu passeret 40 milliarder kroner om året. Foto: Michael Hansen
De samlede boligskatter har nu passeret 40 milliarder kroner om året. Foto: Michael Hansen

Det er blevet billigere for de danske boligejere at låne. Til gengæld fortsætter boligskatterne med at banke i vejet i et tempo, der langt overstiger de almindelige prisstigninger.

Ifølge en beregning fra Nordea Kredit er den såkaldte grundskyld steget med ikke mindre end 49,2 procent siden 2007. Det er mere end tre gange så meget som de almindelige forbrugerpriser, der i samme periode kun er steget med 14,4 procent.

- Ud af de lønstigninger boligejerne har haft i de forgangne år, er en uforholdsmæssig stor del derfor gået til at betale den stadigt større regning til grundskyld, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Stiger med en mia. om året

Alene sidste år steg kommunernes indtægter fra grundskylden til 23,7 mia.kr. Det er en stigning på 1,1 mia.kr. i forhold til 2013.

Og også i år vil grundskylden stige. Det forventes, at stigningen i år vil lyde på yderligere 1,1 mia.kr. svarende til 5 pct.

De voldsomme skattestigninger skyldes ikke mindst, at Skat midt under boligkrisen i 2011 besluttede at opskrive landets grundværdier, herunder med hele 49 procent i hovedstadsområdet.

Siden er Skats vurderinger blevet kritiseret sønder og sammen, men boligejerne betaler ikke desto mindre fortsat skat på baggrund af de tvivlsomme vurderinger.

De største stigninger i år rammer i København, Rudersdal, Hørsholm og på Frederiksberg, hvor boligskatten for boligejerne i gennemsnit stiger med 2000-2500 kr.

Men også husejere i kommuner som Ballerup, Hvidovre, Gladsaxe, Gentofte, Furesø og Rødovre bliver ramt af stigninger på i gennemsnit 1400-2000 kr. 

Advarer boligkøbere

De hastigt stigende jordskatter får cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Lone Kjærgaard, til at advare kommende boligkøbere. 

- I disse år, hvor renten er gået modsat af grundskylden, føles det givetvis ikke så slemt for de nuværende boligejere, at grundskylden stiger. Men når renten igen begynder at stige, kan det komme til at gøre rigtigt ondt. Det skal man naturligvis have for øje, hvis man er boligkøber, siger hun.

Grundskylden er ikke den eneste boligskat, boligejerne betaler.

Den såkaldte ejendomsværdiskat beløber sig til omkring 13 milliarder kr. Det betyder, at den samlede boligbeskatning nu har rundet 40 milliarder kr. om året. Dertil kommer grønne afgifter på forbruget af vand, varme og el.

0 kommentarer
Vis kommentarer