Kæmpe sølvskat fra vikingetiden fundet

To detektorfolk har fundet en formue i form af engelske, tyske og frisiske sølvmønter fra vikingetiden

Her graver de sølvskatten frem. (Video: Per Rasmussen)

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

To mænd med metaldetektorer kan have gjort deres livs fund under en tur på en pløjemark ved Kalvehave i Sydsjælland tæt på Vordingborg.

Det fortæller historiker Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanmark til Ekstra Bladet.

I weekenden var de på en tur ved en mark tæt på Kalvehave Kirke. Med udsigt til Storstrømmen og Mønsbroen helt tæt på havet fik de pludselig et kraftigt signal. Og inden længe dukkede de første sølvmønter op af den sydsjællandske muld.

- De konstaterede, at der lå meget mere endnu dybere nede og fik alene 30 mønter op den dag, siger Sanne Jakobsen til Ekstra Bladet.

Det er amatør-detektologerne Morten og Allan, som har gjort det opsigtsvækkende fund. Foto: Per Rasmussen
Det er amatør-detektologerne Morten og Allan, som har gjort det opsigtsvækkende fund. Foto: Per Rasmussen

130 sølvmønter
Onsdag har to arkæologer været forbi findestedet. De har gravet endnu dybere. Og indtil videre er der dukket 130 sølvmønter op. De er endnu ikke endeligt undersøgt, men Sanne Jakobsen fortæller, at der både er tyske, engelske og frisisike (Holland) mønter op. Flest engelske.

- De er fra vikingetiden. Og det har været en kæmpe formue. Det er formentlig en handelsmand, der har følt sig truet og forfulgt. Måske er sejlet i land, og som har gravet mønterne ned. Hvad der er sket, siden han ikke er kommet tilbage for at hente dem igen, kan vi kun gisne om, siger Sanne Jakobsen, som anslår, at mønterne er fra omkring årtusindeskiftet.

Sølvmønterne er porøse. Sidst en holdt denne mønt i hånden, var det en person fra vikingetiden. Foto: Per Rasmussen
Sølvmønterne er porøse. Sidst en holdt denne mønt i hånden, var det en person fra vikingetiden. Foto: Per Rasmussen

De er allerede blevet kategoriseret som danefæ. Og nu går en større proces i gang med at få konserveret mønterne, som alle er prægede med forskellige tegn og symboler.

Kæmpe fund
Sanne Jakobsen kan ikke svare på, hvor stor sølvskatten er i forhold til andre fund fra vikingetiden, der er gjort i Danmark i tidens løb.

- Men det er et kæmpe fund. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

De to detektorfolk bliver på et tidspunkt honoreret med godtgørelse efter de almindelige bestemmelser. Det betyder typisk, at de får sølvværdien udbetalt.

- Det er en spændende historie, som disse mønter kan være med til at fortælle. En historie, som fortæller noget om forbindelsen til Østersøen som den kæmpe motorvej for handel, som den var i vikingetiden. Og en fortælling om, at Sydsjælland og Kalvehave har været noget andet end en pløjemark. Mønterne er primært udenlandske. Derfor fortæller de også om internationale relationer, siger Sanne Jakobsen.

Onsdag gravede to arkæologer 130 mønter fri af jorden. Foto: Per Rasmussen
Onsdag gravede to arkæologer 130 mønter fri af jorden. Foto: Per Rasmussen
 

En viking kunne købe alt
Sanne Jakobsen vurderer, at mønterne i vikingetiden repræsenterede så stor en værdi, at et menneske kunne betale alle tænkelige behov, som det måtte have i løbet af sit liv.

Når mønterne er blevet konserveret, vil de blive udstillet på Vordingborg Borgmuseum, lover Sanne Jakobsen.

Arkæologerne er færdige med udgravningen. De har gravet store stykker jord ud med mønter i, som er taget med tilbage til museet. Der er derfor ikke mere at komme efter for nysgerrige.

1 af 3 Foto: Per Rasmussen
2 af 3 Mønterne graves op i jorden, som bliver pakket ind i cellofan. Foto: Per Rasmussen
3 af 3 Det er Museum Sydøstdanmark, som har fået opgaven med at udgrave og konservere mønterne. Foto: Per Rasmussen
141 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere