Måske man skulle hive metaldetektoren frem fra gemmerne og tage ud for at skanne jorden?
Det gjorde to ildsjæle i oktober i fjor, og her fandt de en krukke med en masse sølvmønter fra både England, Tyskland og Danmark ved Ruds Vedby på Sydvestsjælland. Hele 600 mønter.
Fundet kan ifølge Sorø Kunstmuseum dateres tilbage til 1000-tallet, og hver mønt måler knap halvanden centimeter i diameter. Museet mener, mønternes ejermand har været yderst velhavende, og at personen har gravet dem ned alene af den årsag, at de ikke skulle findes og stjæles.
Og mønterne bliver nu en seværdighed på Sorø Kunstmuseum fra i dag, søndag, indtil Nationalmuseet overtager ejerskabet 19. december.
Det fortæller Kirsten Christensen, der er arkæolog hos Museum Vestsjælland.
- Det er et rigtig spændende fund, fordi man ikke ved særlig meget om sådanne mønter. Vores arbejde går på at finde ud af, hvad deres mulige historie er. Dengang var sådanne mønter en formue.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Corona holdt skatten hemmelig
Men hvordan kan det egentlig være, at der skulle gå et helt år, før de mange mønter kunne fremvises?
Det spørgsmål har Kirsten Christensen et meget simpelt svar på.
- Corona. Simpelthen. Vi har ikke kunnet arbejde på den måde, vi plejer, og hvis ikke der havde været corona, ville udstillingen havde været ude allerede i januar måned, gætter jeg på, siger arkæologen.
For stor til montre
Fundet er i en størrelse for sig, og derfor bliver udstillingen ikke fremvist i sin fulde form, fordi der simpelthen ikke er plads i montren. Sølvskatten skal derfor opdeles, og det, der ikke er plads til, vil blive vist på billeder.
Og det er ikke kun mønterne, der har været interessante for arkæologen. Den lerkrukke, mønterne blev fundet i, fortæller noget om den tid, de er fra. Derfor kommer noget af krukken også med på udstillingen.
- Lerkrukken gav mange ekstra informationer, som hjælper os til at identificere, hvad det er for en skat, vi har med at gøre. Faktisk tog vi også noget af den jord med, der var rundt om, fortæller Kirsten Christensen.