Kæmpe stigning i skolevold: Elever kaster med sten og tæver lærere

Nye tal viser, at flere og flere lærere bliver udsat for vold. Meget alvorligt, mener formanden for Danmarks Lærerforening

Anders Bondo Christensen ser meget alvorligt på den nye udfordring Foto: Finn Frandsen/POLFOTO
Anders Bondo Christensen ser meget alvorligt på den nye udfordring Foto: Finn Frandsen/POLFOTO

Arbejder du eller er du forælder til et barn på skolen? Eller har du oplevet lignende hændelser på andre skoler? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Lærere bliver i stigende grad udsat for vold fra elever.

I dag kom det frem, at en skole i Kolding har fået et påbud om vold og traumatiske hændelser fra Arbejdstilsynet, efter lærere på skolen er blevet truet på livet, slået og kastet med sten efter.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Og ifølge Danmarks Lærerforening er antallet af sager om vold mod lærere steget fra 66 sager i 2013 til 102 i 2015.

Altså en stigning på mere end 50 procent. Det er samtidig med at hele 38 folkeskoler sidste år fik påbud om vold og traumatiske hændelser fra Arbejdstilsynet.

Se også: Arbejdstilsynet skrider ind: Elever voldelige mod lærerne

Aldrig mere undervisning
Ekstra Bladet har talt med Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo, og han er meget bekymret over den voldsomme udvikling.

- For det første, så er det meget alvorligt. At blive overfaldet af en elev har tit dramatiske konsekvenser.

- Det handler om at tage hånd om læreren med det samme. Vi har adskillige eksempler på, at lærere aldrig er kommet tilbage til undervisningen, fordi det er så grænseoverskridende pludselig at opleve, at de børn, som du har opbygget et tillidsforhold til, reagerer på den måde, siger Anders Bondo Christensen til Ekstra Bladet.

Samtidig mener han, at det i lang højere grad handler om at forebygge i stedet for at straffe de elever, der har handlet uacceptabelt. Ligesom forældrene også skal inkluderes.

- Dels handler det om at få mere tid til den enkelte elev. Inklusionen i klasserne gør, at vi også har udadreagerende elever siddende i de normale klasser. Det betyder, at lærerne ikke føler, at de har tid til dem.

- Vi oplever også uhensigtsmæssige reaktioner fra forældrene, der tit tager deres barn i forsvar i stedet for, at vi i fællesskab kan hjælpe eleverne. Mange forældre vælger den lette løsning og lidt misforstået forsvarer deres børn. Derfor skal vi samarbejde, siger Anders Bondo Christensen til Ekstra Bladet.

Vold og seksuelle krænkelser
På den katolske privatskole Sct. Michaels Skole i Kolding har elever i indskolingen sagt grove, seksuelt krænkende ting til lærerne, mens en lærer det seneste år blev slået af en elev og følte sig truet og i fare.

Det står der i rapporten fra Arbejdstilsynet, som JydskeVestkysten har fået indsigt i.

I september blev to syv-årige på Borup Skole nær Køge på Sjælland politianmeldt af skolen, efter de havde været voldelig over for deres lærer.

Tallene fra Danmarks Lærerforening består kun af sager om reel vold, og ikke om psykiske eller verbale krænkelser fra eleverne. Derudover er der ifølge foreningen et stort mørketal, da ikke alle lærere taler om de voldelige oplevelser.

Arbejder du eller er du forælder til et barn på skolen? Eller har du oplevet lignende hændelser på andre skoler? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

286 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere