Kæmpe sværm af stjerneskud passerer os i nat

60-70 stjerneskud i timen vil strømme hen over himlen i nat

Er det vågne øje åbent natten til torsdag, kan man passende bruge muligheden og tage et kig op mod nattehimlen.

En stor sværm af stjerneskud passerer nemlig hen over himlen i nat, og hvis man er heldig, kan man komme til at se mange flyvende lys.

- Det er stjerneskudssværmen Perseiderne, som er over os. Den er aktiv om sommeren og i nat topper den, så vi har mulighed for at se mellem 60 og 70 stjerneskud i timen, siger Thyge Rasmussen fra DMI.

År 2015 har været et særligt godt år for at se stjerneskud.

- Man skal være vågen mellem klokken 23.30 og 02.30 for at se de allerfleste stjerneskud, siger Thyge Rasmussen.

Nymåne og manglende skyer
Vi er heldige, for Thyge Rasmussen fortæller, at vejret viser sig fra sin bedre side i nat.

- Det er så dejligt, at alle prognoser lover os fuldstændig skyfrit, og så er det jo perfekte forhold til at se stjerneskud, siger Thyge Rasmussen fra DMI.

Temperaturerne i nat kommer til at dale ned mellem 10 og 12 grader, så man skal have en trøje med ud, hvis man vil helt ud og se op mod himlen. Til gengæld er der næsten ingen vind.

Thyge Rasmussen fra DMI har lavet dette vejrkort, som viser, at der er god udsigt til stjerner i nat, når stjernerne suser over himlen (Foto: DMI)
Thyge Rasmussen fra DMI har lavet dette vejrkort, som viser, at der er god udsigt til stjerner i nat, når stjernerne suser over himlen (Foto: DMI)
 

- Vi er også så heldige, at vi kun er nogle få dage fra nymåne, hvor månen er helt væk, og det betyder, at månelyset ikke irriterer for udsigten i nat, siger Thyge Rasmussen.

Perseiderne er rester fra komet
Det er en tilbagevendende begivenhed, at Perseiderne passerer os om sommeren.

Ifølge Planetariet stammer meteorerne fra en komet, der hedder det mundrette 109P/Swift-Tuttle. I starten af august krydser jorden kometens bane, og så er det, at nogle stykker af kometen trænger ind i jordens atmosfære med høj hastighed.

Det er dog ikke stykkerne, vi ser som stjerneskud. Det er derimod spor af glødende luft.

Meteorsværmen ses til vores fordel bedst fra den nordlige halvkugle.

39 kommentarer
Vis kommentarer