Kæmpebøde til låneudbyder: Det med småt stod for småt

I en reklamefilm om lån har D:E:R ikke opfyldt de lovpligtige krav om kreditoplysninger og har dermed vildledt i deres markedsføring. Det koster dem en bøde på 38.400 kroner

D:E:R har fået en bøde for at overtræde markedsføringsloven. (Arkivfoto: POLFOTO)
D:E:R har fået en bøde for at overtræde markedsføringsloven. (Arkivfoto: POLFOTO)

I en reklamefilm fra D:E:R om lån dalede der 500-kronesedler ned over skærmen med overskriften 'Lån op til 50.000 kroner'. Hvad der ikke stod klart, var de lovpligtige krav om kreditoplysninger, som fjernede fokus til fordel for budskaber som 'Fast årlig rente fra 9,9 %' og 'SE MERE - SMS LAAN til 1919':

- Øjet bliver tiltrukket af de ting, der bevæger sig på skærmen. Hvis man prøver at skjule oplysningerne, er der risiko for, at forbrugeren slet ikke ser dem, og så er man inde i et område, hvor man ikke opfylder markedsføringskravene, siger specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Mai Robrahn Hansen, til Ekstra Bladet.

Det fik forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til sidste år at politianmelde reklamefilmen om lån, der blev vist i S-togene tilbage i 2013.

Kreditoplysninger stod uklart
Kreditoplysningerne, som blandt andet indeholder ÅOP og de samlede kreditomkostninger, stod igennem hele reklamen nederst på skærmen med en mindre synlig lysegrå skrift og på hvid baggrund, oplyser Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse. Det gjorde, at der var risiko for, at forbrugerne helt kom til at overse kreditoplysningerne i toget.

- Kreditoplysninger må ikke forsvinde i vrimlen af alle mulige andre ting, der står på skærmen, siger Mai Robrahn Hansen.

Ifølge hende er der ikke specifikke krav til, hvordan skriftstørrelsen og farven skal være, men at det er en konkret vurdering, hvor man fra sag til sag afgør, om der er tale om vildledende markedsføring.

Forbrugerombudsmanden har vurderet, at D:E:R har overtrådt markedsføringslovens § 14a, idet de ikke har givet kreditoplysningerne på en fremtræden måde i reklamefilmen.

Første firma, der betaler bøde
Ifølge Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, er D:E:R det første firma, der betaler en bøde for ikke at have tydeliggjort kreditoplysninger på en tilstrækkelig måde i en reklamefilm:

'Vores afgørelse er med til at udstikke grænserne for, hvor tydeligt oplysningerne skal vises, før en reklamefilm overholder markedsføringsloven', siger hun i pressemeddelelsen.

D:E:R har oplyst til Forbrugerombudsmanden, at det ikke har været deres hensigt at gøre markedsføringen uklar for forbrugerne.

16 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere