Kaffe og smøger beskytter mod Alzheimers

I et stort metastudie har kinesiske forskere fundet de største risikofaktorer for at udvikle Alzheimers – men også udpeget flere beskyttende faktorer, hvoraf flere er ganske overraskende. Rygning beskytter eksempelvis folk fra Vesten

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

I alt kan ni faktorer bidrage til op til to tredjedele af alle Alzheimers-tilfælde i verden. Det indikerer et stort nyt metastudie, udført af kinesiske forskere.

Og til en vis grad kan vi gøre noget ved alle ni. Samtidig finder forskerne nogle meget overraskende faktorer, som omvendt kan virke beskyttende mod Alzheimers sygdom. Det gælder blandt andet kaffe, rygning – og kræft. Også vitamin E og C beskytter tilsyneladende mod den ubehagelige demenssygdom.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne gennemgik 323 studier foretaget på i alt 5.000 mennesker fra alle dele af verden. Derefter lavede forskerne deres egne analyser på studierne og fandt en række mulige risikofaktorer, som øger risikoen for Alzheimers.

De fandt flere risikofaktorer, men specielt ni af dem er tydelige. Det gælder blandt andet lav uddannelse og svagt psykisk helbred. Også fedme og forhøjet blodtryk er fællestræk hos Alzheimerpatienterne.

Læs også hos Videnskab.dk: Kaffe kan reducere risikoen for kræft

Alzheimerpatienterne i studiet havde ofte snævre blodårer i halsen. Det er disse blodårer, der forsyner hjernen med blod. Men hjerte-kar-sygdomme, der også typisk indebærer snævre blodårer og højt blodtryk, finder forskerne ikke som en risikofaktor. Tværtimod fandt forskerne hjerte-kar-sygdomme til at være »beskyttende« mod Alzheimers. Og det er overraskende, mener Ingvild Saltvedt, som ikke selv har været inde over studiet, men forsker i demens ved Institut for Neuromedicin ved Norges Teknisk-naturvidenskabelige Universitet.

- Andre studier har tidligere vist, at hjerte-kar-sygdomme giver øget risiko for demens. Vi ser, at folk, der har forsnævrede blodkar i halsen, ofte har tilsvarende problemer med blodårene i hjertet.

Læs også hos Videnskab.dk: Danskere mangler gen mod Alzheimers

Ganske overraskende fandt forskerne også ud af, at en af de største risikofaktorer for asiater – nemlig rygning – ser ud til at have en beskyttende effekt mod Alzheimers for personer fra vestlige lande. Forskerne har ikke umiddelbart nogen forklaring på denne forskel.

En anden overraskelse var kræfts effekt på risikoen for at udvikle Alzheimers – den bliver nemlig mindre, hvis du har kræft, viser studiet. Dette kan blandt andet være fordi, kroppen fornyes efter en kræftsygdom, hvor hjerneceller dør ved Alzheimers, mener forskerne.

Hormonet østrogen og statiner (kolesterolsænkende medicin) ser også ud til at have en beskyttende effekt. Det samme har vitamin E, C og kaffe.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Strækker penis lidt længere