Kampen for cannabis: På tide at hampen bliver fri

I går marcherede flere tusinde danskere for retten til at fyre en fed

Global Marijuana March gik lørdag gennem Københavns gader. Demonstrationen har været afholdt i Danmark siden 1999 og foregår i 848 byer verden over. (Foto: Anthon Unger)
Global Marijuana March gik lørdag gennem Københavns gader. Demonstrationen har været afholdt i Danmark siden 1999 og foregår i 848 byer verden over. (Foto: Anthon Unger)

De bar rundt på hampplanter og fyrede så mange joints, at Ekstra Bladets fotograf følte sig skæv, da han forlod de mange demonstranter. Flere tusinde feststemte danskere snørklede sig i går igennem Københavns gader i kampen for fri hash under Global Marijuana March.

– Det er på tide, at hampen bliver fri, skrev Klaus Trier Tuxen i en pressemeddelelse forud for demonstrationen.

Han er formand for Hampepartiet, der var medarrangør af marchen.

’Cannabis er et dejligt rekreativt middel, hvis det nydes af fornuftige mennesker og ufornuftige også for den sags skyld. En stor sidegevinst ville være, at alle dem, som nyder cannabis, ikke skal føle sig forfulgt mere, men derimod føle sig accepteret på linje med folk, der tager et glas vin i ny og næ, fortsætter han’.

Ruten gik fra Christiania og tilbage igen. På vejen blev der gjort ophold ved blandt andet Sundhedsministeriet, Jamaicas konsulat, Berlingske Media og Christiansborg. Undervejs var der indsat flere rygepauser, så folk kunne ryge en fed, hvilket de fleste benyttede sig af.

Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Politiske taler

Marchen var international. Den foregår i 848 byer verden over og har været afholdt i Danmark siden 1999.

Flere politikere holdt taler ved blandt andet Christiansborg og på Knippelsbro, og også Poul Hauch Fenger, der var forsvarsadvokat for flere af de dømte i danmarkshistoriens største hash-sag, var på talerstolen for at argumentere for legalisering.

– Man ville fjerne indkomstgrundlaget fra de kriminelle miljøer. Hvis staten tog kontrol over markedet, som i Uruguay, vil staten kunne skabe en samfundsøkonomisk gevinst, fordi de både ville stå for salget og samtidig spare udgifter til bl.a. bekæmpelse, retssager og afsoninger, mener Poul Hauch Fenger.

Ifølge advokaten opvejer det positive ved legalisering af cannabis det negative, idet han mener, at det har en positiv indvirkning på sundhedsområdet og kriminalitetsbekæmpelse.