Annonce:
Annonce:

Kan mit kæledyr blive smittet?

Den nordjyske hund Riga er det første kæledyr i Danmark, der er blevet testet positiv for covid-19. Det får danske kæledyrsejere til at undre sig

Kan mit kæledyr få corona? Hvad skal jeg gøre? Danske kæledyrsejere har mange spørgsmål, efter den første hund i Danmark er testet positiv for covid-19. Foto: Marie Ravn
Kan mit kæledyr få corona? Hvad skal jeg gøre? Danske kæledyrsejere har mange spørgsmål, efter den første hund i Danmark er testet positiv for covid-19. Foto: Marie Ravn
Annonce:
Følg Samfund

Siden den danske hund Riga blev smittet med covid-19 hos en minkavler i Nordjylland, hvor minkene også er blevet testet positive, presser spørgsmålene sig på hos danske kæledyrsejere.

Det er endnu ikke sikkert, hvordan hunden nøjagtigt er blevet smittet, men man ved dog, at smitteudbruddet er relateret til et plejehjem i Hjørring.

Hundens ejer, Peter Nielsen, fortæller, at Riga har det udmærket, og at den blot er rastløs over ikke at kunne løbe frit rundt på gården, som den plejer.

Peters hund har corona

Kæledyr viser sjældent symptomer
Der er endnu mange ubesvarede spørgsmål, når det kommer til smitte mellem dyr og mennesker.

Indtil videre er der ikke grund til bekymring. Der er nemlig ikke beviser for, at kæledyr skulle spille en større rolle i spredningen af coronavirus, skriver Miljø- og Fødevareministeriet på deres hjemmeside.

Annonce:

'Hunde- og kæledyrsejere har derfor ikke grund til ængstelse, hvis de følger de samme retningslinjer, som gælder mennesker,' skriver ministeriet.

Til TV2 fortæller dyrlæge Søren Drimer Pejstrup, at der kun findes et eksempel på et kæledyr, der har vist symptomer på smitte - en amerikansk schæferhund med let hoste.

Han fortæller, at flere eksperter endnu ikke ser det som en mulighed, at dyr med covid-19 skulle smitte mennesker.

- Vi ved nu, at katte kan modtage og give covid-19 videre uden selv at blive syge, men vi ved ikke, om smittede katte kan give sygdommen tilbage til mennesker, siger dyrlægen til TV2.

Kan mit kæledyr blive smittet?

Der er på verdensplan rapporteret enkelte fund af covid-19 hos hunde og katte. Spredning af virus sker hovedsageligt via dråber mellem mennesker, når en smittet person hoster eller nyser.

Der er derfor stadig ikke noget, der tyder på, at kæledyr spiller en rolle ved smitte af coronavirus til mennesker.  Der er fortsat ikke bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af coronavirus. Alligevel anbefales det, at man også følger de generelle hygiejneråd, når man er i kontakt med sit kæledyr.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Skal kæledyr undersøges for covid-19?

Der er fortsat ikke bevis for, at kæledyr spiller en rolle i smittespredningen af coronavirus. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen generelt heller ikke at teste kæledyr i stort omfang.

Der er rapporteret om enkelte fund af COVID-19 virus hos kæledyr. Nye undersøgelser har vist, at covid-19 kan være årsag til sygdom hos katte. Viser dit kæledyr tegn på sygdom, skal du altid kontakte din praktiserende dyrlæge, som vil undersøge dit kæledyr. 

Dyrlægen vil vurdere, hvilke undersøgelser af dit kæledyr der eventuelt er behov for og kan på baggrund af dit kæledyrs symptomer og evt. kontakt til smittede personer vælge at lade dyret teste for covid-19.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Skal mit kæledyr undersøges, når jeg selv har covid-19?

Indtil videre er der ingen bevis for, at kæledyr kan sprede coronavirus. Der er derfor ingen grund til at få undersøgt dit kæledyr for covid-19, hvis det ikke udviser tegn på sygdom. Vurderer du, at dit kæledyr er sygt, bør du kontakte din praktiserende dyrlæge, som vil vurdere, hvilke undersøgelser der eventuelt er brug for.

Vær dog særlig opmærksom på god hygiejne ved kontakt med dit kæledyr, undgå fx at dele mad med dyr eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr. 

Hvis du er i hjemmekarantæne, fordi du er smittet med covid-19, skal du følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og du må derfor som udgangspunkt ikke forlade hjemmet.

Hvis du har kæledyr, som du plejer at lufte i snor, må du kun lufte dem i egen lukkede have, som ikke benyttes af andre. Hvis dette ikke er muligt, kan der være behov for, at dit kæledyr bliver passet af andre. Her skal du tage de smitteforebyggende forholdsregler, som sundhedsmyndighederne anbefaler, så du ikke smitter dem, der skal passe dit kæledyr.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvordan foregår en undersøgelse for covid-19 af et kæledyr?

Hvis dyrlægen vurderer, at dit kæledyr skal testes for covid-19, foregår det ved, at dyrlægen poder dyret med en vatpind i næse og/eller svælg. Dyrlægen kan også vælge at tage prøver fra dyrets afføring eller opkast. Dyrlægen vurderer, hvilke prøver der er nødvendige.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvad sker der, hvis prøven fra dit kæledyr er positiv?

Hvis et laboratorium finder et positivt prøveresultat, skal resultatet verificeres af Statens Serum Institut. 

Fødevarestyrelsen har udsendt en opfordring til alle praktiserende dyrlæger og laboratorier om at orientere Fødevarestyrelsen om positive testresultater, så prøverne kan blive sendt videre til Statens Serum Institut for at blive verificeret. Først når Statens Serum Institut har bekræftet det positive prøveresultat, anses prøven for positiv.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvad gør Fødevarestyrelsen med et positivt testresultat?

Fødevarestyrelsen er forpligtet til at indberette et positivt testresultat til Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE). Det sker for, at man på sigt på internationalt plan kan få et overblik over covid-19’s betydning for dyresundheden. Da det er en officiel indberetning, skal testresultatet bekræftes af Statens Serum Institut.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvad skal du gøre som dyreejer, hvis dit dyr har covid-19?

Har du fået bekræftet, at dit kæledyr er smittet med covid-19 virus, skal du behandle dit kæledyr efter de samme anbefalinger, som der er for mennesker med covid-19. Dvs. undgå tæt kontakt til andre dyr og være opmærksom på god hygiejne. Hvis dit kæledyr bliver mere sygt, skal du kontakte dyrlægen, så dyret kan få hjælp. 

Det er vigtigt, at du er særlig opmærksom på god hygiejne ved kontakt med dit kæledyr, undgå fx at dele mad med dyr eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr. Hold så vidt muligt dit kæledyr indenfor, indtil det er rask igen. Hvis du er nødt til at lufte din hund, skal du gøre turen så kort som muligt og undgå, at den får kontakt til andre dyr. Det er vigtigt, at dyrets efterladenskaber samles op. 

Der er fortsat ingen indikation af på, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af covid-19 virus til mennesker. Alligevel anbefales det, at man følger de generelle hygiejneråd, når man er i kontakt med sit kæledyr. Spredning af covid-19 virus sker hovedsageligt via dråber mellem mennesker, når en inficeret person hoster eller nyser.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: