Annonce:
Annonce:

Kan Sana blive vært på TV Avisen?

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Karakteren Sana fra den norske tv-serie SKAM giver et nuanceret billede af en ung muslimsk kvinde med tørklæde. Foto: NRK
Karakteren Sana fra den norske tv-serie SKAM giver et nuanceret billede af en ung muslimsk kvinde med tørklæde. Foto: NRK
Annonce:
Følg Samfund

Fødselsdagsomtaler i aviserne kan være rasende kedelige, men i går var der en god en i Jyllands-Posten.

Journalist og forhenværende leder af TV2's nyhedsafdeling i København Alice Vestergaard fylder 80 i dag, og der er en del perspektiv i at læse om hendes karriereforløb.

Vestergaard skrev nemlig dansk mediehistorie, da hun i november 1963 læste nyhederne op i Radioavisen som den første kvinde nogen sinde. I 1965 rykkede hun til TV Avisen, hvor hun blev den første kvindelige vært.

Hun fortæller til Jyllands-Posten, at mange mente, at man ikke kunne sætte 'et kvindemenneske' til at præsentere nyheder om alvorlige ting som krig. Og da slet ikke en kvinde, som talte jysk.

Annonce:

Det er vildt nok, at det ikke er længere siden, at tankegangen var sådan. Da jeg læste det, så jeg tidligere journalist på Ekstra Bladet, nuværende freelancereporter Thea Pedersen for mig med hjelm og skudsikker vest rapportere fra det krigshærgede Mosul. På en måde følger hun direkte i sporet efter den første kvindelige nyhedsoplæser.

Kunne man forestille sig en ung, tørklædeklædt muslimsk kvinde som karakteren Sana fra den norske tv-serie 'Skam' læse nyheder op i TV Avisen i fremtiden?

Jeg kom til at tænke på det, fordi jeg lige har hørt seneste version af radioprogrammet 'Koranskolen på P1', hvor min kollega Poul Madsen er på skolebænken hos Waseem Hussain, der er formand for Dansk Islamisk Center og fængselsimam.

Annonce:

Her taler de om de fordomme, som vi danskere har i forhold til det, der er nyt for os. Poul fik lejlighed til at spørge Hussain direkte, om han ville elske sin kone lige så højt, hvis hun ikke gik med tørklæde. Imamen svarede bl.a., at han ikke ville bryde sig om, at hans kone ikke gik lige så meget op i religion som han selv. Han understregede, at hans kone ikke føler, det er undertrykkende at gå med tørklæde. Ligesom hans niece, der i modsætning til sin mor har valgt at gå med tørklæde, ikke føler sig undertrykt.

Mit teoretiske spørgsmål om en Sana-type på TV Avisen har naturligvis flere lag end det ligestillingsmæssige. Man kan meget vel argumentere for, at synlige religiøse symboler ikke hører hjemme hos værter i nyhedsudsendelser, hvor objektivitet er i højsædet. Men det er et interessant tankeeksperiment, og med Alice Vestergaards historie i baghovedet skal man ikke afvise, at tingene kan ændre sig.

I den forløbne uge lykkedes det mig f.eks. at skubbe en lille smule ved holdningen hos en svensk feminist, som havde svært ved at se det positive i Ekstra Bladets Side 9-pige som fænomen.

Annonce:

Jeg forklarede hende om den fest, der altid er forbundet med Side 9-pigerne. Og så sagde jeg til hende, at jeg nødig vil blande mig i andre kvinders frie valg. Og at jeg mere end én gang har mødt et tilsyneladende velmenende menneske, som i sin iver efter at 'beskytte' de stakkels Side 9-piger kom til at afsløre, at vedkommende faktisk anser de samme piger for pr. definition at være ubegavede og ude af stand til selv at tage en beslutning.

Min svenske veninde er ikke sådan et menneske, og mine argumenter fik hende til at genoverveje sin position i forhold til en letpåklædt kvinde i en avis.

Tillykke med fødselsdagen, Alice Vestergaard. Og tak, fordi du rokkede ved fordommene dengang.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: