Kaos i Frankrig i 11. time før EM: Skraldet flyder og togene aflyses

EM-værterne er plaget af strejkende arbejdere på flere områder

Udsigten fra fortovscafeerne er ikke helt så indbydende, som den plejer at være i Paris. (Foto: AP)
Udsigten fra fortovscafeerne er ikke helt så indbydende, som den plejer at være i Paris. (Foto: AP)

Mens hele Europa er klar til fest, når Frankrig i aften åbner EM-ballet i aftenens åbningskamp mod Rumænien, er det officielle Frankrig anderledes bekymret om det indtryk, landet vil give til de mange tusind gæster, der besøger landet i anledning af slutrunden.

Blandt andet i Paris har 'Byernes by' fået et lidt andet billede udadtil, da bunkevis af skrald hober sig op flere steder i byen, efter en strejke der foreløbig har varet 12 dage blandt medarbejderne på byens affaldsforbrændingsanlæg.

Billeder fra nyhedsbureauet AP viser, hvordan skraldet flere steder i byen har hobet sig op, blandt andet nær populære café-miljøer.

Ekstra Bladets EM-reporter Gisle Thorsen, der befinder sig i Paris, fortæller dog, at problemet endnu ikke er så stort, at det er det dominerende indtryk i byen.

- Vi så nogle overfyldte skraldecontainere ude ved stadion (Stade de France, hvor åbningskampen bliver spillet, red.), men ellers er det ikke noget, vi har lagt mærke til, fortæller han.

Alligevel vækker skraldet stor bekymring i Paris, og det har fredag fået byens borgmester Anne Hidalgo til at love, at skraldet vil blive fjernet i dag, skriver AP.

Det er ikke noget kønt syn, man bliver mødt med mange steder i Paris. (Foto: AP)
Det er ikke noget kønt syn, man bliver mødt med mange steder i Paris. (Foto: AP)
 

Byen har derfor bestilt ekstra mange skraldevogne til at fjerne det sidste skrald, hvor de dog må køre ekstra langt for at komme af med skraldet. De strejkende renovationsarbejdere vil nemlig ikke stille sig i vejen for, at private aktører kan udføre det job, de normalt ville gøre, men de fortsætter blokeringen af byens forbrændingsanlæg.

Forbrændingsanlæg er blokeret med skrald af de vrede arbejdere. (Foto: AP)
Forbrændingsanlæg er blokeret med skrald af de vrede arbejdere. (Foto: AP)
 

Minister rasler med sablen
Og som om det ikke var nok, at hovedstaden flyder med skrald, fortsætter strejken på landets togstrækninger også.

Det har fredag fået transportminister Alain Vidalies til at true med at tvinge lokomotivførerne tilbage på arbejde, så de mange fans kan blive kørt hen til de stadions, hvor de skal følge deres favorithold.

Direkte adspurgt, om han vil tage særlige midler i brug for at få de strejkende tog-arbejdere til at genoptage arbejdet, svarer han 'det vil vi' til den franske radiostation Europe-1.

Det går ikke stille for sig, når jernbanemedarbejderne strejker mod den franske regering. Her er det ved stationen Gare de L'Est. (Foto: AP)
Det går ikke stille for sig, når jernbanemedarbejderne strejker mod den franske regering. Her er det ved stationen Gare de L'Est. (Foto: AP)
 

Togstrejken har indtil videre varet 10 dage, og piloterne fra Air France har truet med, at de vil påbegynde en strejke lørdag, hvilket altså yderligere kan skabe problemer for den hidtil største EM-slutrunde nogensinde.

Protest mod regeringen
De omfattende strejker, som tidligere også resulterede i mangel på brændstof i Sydfrankrig, kommer på baggrund af en arbejdsreform, som den franske regering har bebudet. Den vil løsne på flere love omkring ansættelsesvilkår, hvilket blandt andet vil gøre det nemmere at ansætte og afskedige folk.

Reformen er blevet vedtaget som et dekret af regeringen, hvilket vil sige, at det ikke har været til afstemning blandt de yderligere partier i parlamentet.

Officielt var intentionen, at reformen blandt andet skulle hjælpe mod den store ungdomsarbejdsløshed i landet, fordi det skal gøre flere virksomheder villige til at ansætte nye medarbejdere, men flere frygter altså den stigende usikkerhed det kan give, at arbejdsgivere har lettere ved at fyre medarbejdere igen.

Derudover vil regeringen have ændret på den franske regel om 35 timers arbejdsuge, så medarbejdere i nogle uger vil kunne arbejde 46 eller helt op til 60 timer, mod at de samlet set over en tre måneders periode i gennemsnit har arbejdet 35 timer om ugen.

- Det folk taler om
Op til EM-slutrunden har flere ministre appelleret til, at de strejkende arbejdere genoptager arbejdet af hensyn til Frankrigs omdømme under slutrunden, men foreløbig har det altså ikke haft nogen effekt på de strejkende arbejdere, der ufortrødent fortsætter protesterne.

Og Ekstra Bladets mand i Paris fortæller da også, at man godt kan mærke på stemningen i byen, at konflikten fortsat er i gang.

- Vi har set flere demonstrerende i byen, så man kan godt mærke, at det fylder meget for folk hernede, og det er meget det, folk snakker om, siger Gisle Thorsen.

Politiet er til stede flere steder i Paris for at sikre roen blandt de strejkende arbejdere. (Foto: AP)
Politiet er til stede flere steder i Paris for at sikre roen blandt de strejkende arbejdere. (Foto: AP)
 

Strejken rammer dog ikke Ekstra Bladets dækning af slutrunden, og du kan stort set døgnet rundt følge med LIVE fra EM. Du kan gøre det allerede nu her.

1 af 3 Foto: AP
2 af 3 Foto: AP
3 af 3 Udsigten fra fortovscafeerne er ikke helt så indbydende, som den plejer at være i Paris. (Foto: AP)
14 kommentarer
Vis kommentarer