Kaos under konges begravelse: - Det er meget bizart og helt utilgiveligt

Over 50 millioner forventningsfulde thaier så med, da kremeringen af deres konge gik i sort

Blandt gæsterne til begravelsen var Kronprins Frederik (Video: AP)

Over 50 millioner thaier så med fra deres stuer, caféer og fulgte med på gaden, da Thailands afdøde konge Bhumibol Adulyadej skulle kremeres torsdag.

Men kremeringen gik langt fra som planlagt. Klokken 22 lokal tid, netop som kongen skulle kremeres, gik tv-signalet i hele landet i sort.

Det efterlod ifølge journalist og Thailand-ekspert Mikkel Tofte-Jørgensen millioner af mennesker i chok.

- Der var omkring 250.000 mennesker, der fulgte kremeringen live i gaderne, hvor de skulle se selve kremeringen på storskærm. Mange har været i gaderne fra klokken seks om morgenen til 22 om aftenen. Samtidig har der siddet over 50 millioner og fulgt begivenheden andre steder. Præcis klokken 22 går signalet så, og der bliver sort skærm, siger han til Ekstra Bladet.

- Der kommer så en service-meddelelse på thai, hvor der står, at der er en pause i sendingen. Flere af dem, der fulgte med live, var meget bestyrtede og kede af det, og det skabte en enorm forvirring blandt tilhørerne. Nogen græd, mens andre forsøgte at acceptere det, tilføjer han.

Mikkel Tofte-Jørgensen fulgte selv begivenhederne på en livestream forbindelse fra Danmark. Den sorte skærm betød ifølge ham, at kun de mennesker, der havde været heldige at få plads helt foran på den plads, hvor kremeringen foregik, kunne følge begivenhederne.

Artiklen fortsætter under billedet...

Her ses det, hvordan røgen stiger op fra det royale krematorium, hvor Thailands afdøde konge King Bhumibol Adulyadej blev kremeret torsdag. Foto: AP
Her ses det, hvordan røgen stiger op fra det royale krematorium, hvor Thailands afdøde konge King Bhumibol Adulyadej blev kremeret torsdag. Foto: AP
 

Ikke tilfældigt
Ifølge Mikkel Tofte-Jørgensen er det ikke tilfældigt, at tv-signalet gik, netop som kremeringen skulle til at kulminere.

- Det hele sker jo lige midt i det, der skal være den store finale med den symbolske, hvide røg, der skulle stige op i himlen. Jeg er af den opfattelse, at den sorte skærm ikke skyldes en teknisk fejl eller et tilfælde. Hvis det havde været det, var der kommet en officiel forklaring fra kongehuset, og det har der endnu ikke været. Hvis det havde været et teknisk uheld, havde man også hurtigt fået rettet op på det. Det lugter efter min mening lidt af, at nogen, der har meget magt i landet, eksempelvis i kongehuset eller i militæret, har ville skjule noget for offentligheden, og hvis det er tilfældet, er det meget bizart, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet...

En thai sørger over kongen, mens hun holder et billede af ham under kremationen. Foto: AP
En thai sørger over kongen, mens hun holder et billede af ham under kremationen. Foto: AP
 

Lokale medier tavse
I de lokale medier i Thailand har der været relativt stille efter episoden, og ifølge Mikkel Tofte-Jørgensen er der en god grund til, at medierne ikke spekulerer i, hvad der lå til grund for den sorte skærm under kongens kremering.

- Der er ikke kommet nogen spekulationer i de lokale medier, for sådan noget her er meget tabuiseret i Thailand. Thailand er jo et af de mest kongetro lande i verden. Uden at blinke har thaierne for eksempel fulgt den dresscode, der er blevet udstukket af kongehuset i forbindelse med begravelsen. Mange havde skiftet deres spraglede mobilcovere ud med sorte og det samme med deres paraplyer. De fulgte det kodeks, uden at kny, siger Mikkel Tofte-Jørgensen.

- I den sammenhæng hører det jo også med til historien, at der eksisterer en lov om majestætsfornærmelse i Thailand, som tit bliver brugt. Hvis man er kritisk overfor kongehuset eller den hændelse, der skete i går i forbindelse med begravelsen, så kan det koste 10, 15 eller 30 års fængsel. På den måde kan man jo komme rigtig galt af sted bare ved at komme med en lille bemærkning, og derfor spekulerer de thailandske medier jo heller ikke så meget i forbindelse med episoden, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet...

Tusindvis af mennesker deltog i en religiøs march for at flytte Bhumibol Adulyadejs aske. Foto: AP
Tusindvis af mennesker deltog i en religiøs march for at flytte Bhumibol Adulyadejs aske. Foto: AP

Selvom de lokale medier har været relativt fåmælte omkring episoden, så har det lokale medie Khaosod i deres liveblog beskrevet, hvordan tv-signalet omkring klokken 22 lokal tid gik i sort, og at det fik flere til at gå til tasterne på sociale medier for at finde ud af, hvad der foregik.

Omkring klokken 22.30 lød meldingen fra en politibetjent ifølge mediet, at kongen var blevet kremeret, og at det ikke ville blive sendt på tv.

Klokken 23 meddelte kongehusets talsmand Sansern Kaewkamnerd til de fremmødte journalister, at kongens kremering alligevel ikke ville blive sendt live, og at det derfor kun var showet op til kremeringen, man kunne se på tv.

Artiklen fortsætter under billedet...

Thaierne sørger over deres afdøde konge. Foto: AP
Thaierne sørger over deres afdøde konge. Foto: AP
 

Synd for thaierne
Set fra Mikkel Tofte-Jørgensens synspunkt er den sorte skærm en katastrofe for thaierne, der længe har ventet på at kunne begrave deres konge. I Thailand har man i et år efter kongens død haft sørgeperiode, og derfor er det ifølge ham fatalt, at afslutningen bliver ødelagt.

- Jeg synes, at det er virkelig synd for thaierne. Den her begivenhed er noget meget stort for dem. Der er jo en vis eufori forbundet med deres kongetro og den her begivenhed, og at den så bliver ødelagt for dem på den måde er jo fuldstændig utilgiveligt, siger Mikkel Tofte-Jørgensen.

I videoen nedenfor, ses det til slut, hvordan TIME's udsendelse bliver afbrudt af en tekst på thai, der fortæller, at der ikke er adgang til forbindelsen.

46 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere