Kaosscener i lufthavnen: Omstridt spansk leder er landet i Danmark

Carles Puigdemont er landet i Københavns Lufthavn

Der opstod kaos, da Carles Puigdemont landede i lufthavnen. Video: Ritzau

Den tidligere catalanske præsident, Carles Puigdemont er landet i Københavns Lufthavn.

Flyet landede i København klokken 8.19, og da Carles Puigdemont kom ud i ankomsthallen, opstod der et rent kaos, da et stort antal journalister og fotografer fra både Danmark og udlandet desperat forsøgte at få en kommentar.

Foto: Jens Dresling/RitzauScanpix
Foto: Jens Dresling/RitzauScanpix
 

Puigdemont forblev dog meget fåmælt i ruten fra ankomsthallen ud til en bil, der holdt og ventede på ham. Her steg han ind i bilen, mens pressefolkene blev gennet væk så han hurtigt kunne køre væk fra stedet.

Carles Puigdemont er i Danmark for at deltage i et debatmøde på Københavns Universitet.

Han har foreløbig opholdt sig i eksil i Belgien, men han har altså nu bevæget sig ud af landet og er kommet til Danmark.

Spanien vil have Puigdemont anholdt hvis han tager til Danmark

Kræver arrestordre
Spanske myndigheder har krævet, at han bliver anholdt i Danmark for sin rolle i forbindelse med, at Catalonien afholdt afstemning om uafhængighed og siden erklærede sig selvstændigt.

Og mandag formiddag har den spanske anklagemyndighed bedt den spanske højesteret om at genaktivere den europæiske arrestordre, der i november blev udstedt mod Puigdemont.

Arrestordren blev nemlig siden annulleret, fordi den spanske dommer forventede, at Puigdemont ville vende tilbage til Spanien i forbindelse med parlamentsvalget i Catalonien i december. Det skete dog ikke.

Skulle den spanske højesteret beslutte at gen-udstede en arrestordre mod Puigdemont, vil han blive anholdt i Danmark som følge af det europæiske samarbejde. Efterfølgende vil Rigsadvokaten og siden en dommer tage stilling til, hvorvidt Puigdemont skal udleveret til Spanien.

Mødes med politikere
Ud over at deltage i debatmøde på Københavns Universitet, skal Puigdemont tirsdag besøge Christiansborg, hvor det færøske folketingsmedlem Magni Arge har inviteret ham til møde.

Regeringspartierne og socialdemokraterne ønsker dog ikke at mødes med den afsatte catalanske leder.

S: Spansk regering skal også inviteres til Puigdemont-møde

OVERBLIK: Krisen mellem Catalonien og Spanien

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont har trodset den spanske anklagemyndigheds trussel om arrestordre og er mandag morgen landet i lufthavnen i København.

Advarslen fra den spanske anklagemyndighed er seneste kapitel i en efterhånden lang fortælling om krisen mellem Spanien og regionen Catalonien.

Her er et overblik over, hvordan den har udspillet sig:

* 1. oktober 2017:

Der afholdes ulovlig folkeafstemning i Catalonien om løsrivelse fra Spanien. Stemmeprocenten ender på 43 procent. 90 procent stemmer for løsrivelse.

* 27. oktober 2017:

Parlamentet i Catalonien stemmer for at løsrive sig fra Spanien.

Samme dag opløser premierminister Mariano Rajoy parlamentet og lokalregeringen og udskriver valg i Catalonien.

* 31. oktober 2017:

Den fyrede selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, dukker op i Belgien, dagen efter at der er sendt en arrestordre ud på ham.

* 3. november:

En spansk domstol udsteder en europæisk arrestordre mod Puigdemont og fire tidligere ministre, der er rejst med ham til Belgien. Den europæiske arrestordre bliver siden trukket tilbage.

* 21. december 2017:

Der afholdes valg i regionen. Ciudadanos, som er imod løsrivelse, bliver det største parti. Men separatisterne opnår flertal med 70 af i alt 135 sæder i parlamentet.

* 19. januar 2018:

Det kommer frem, at Carles Puigdemont for første gang vil forlade sit eksil i Belgien for at tage til København.

* 21. januar 2018:

Den spanske anklagemyndighed oplyser, at Spanien vil have Carles Puigdemont anholdt og udleveret, hvis han rejser til Danmark.

* 22. januar 2018:

Carles Puigdemont lander i København, hvor han efter planen skal holde oplæg på Københavns Universitet og mødes med en gruppe folketingspolitikere.

Kilder: AFP, Reuters, dpa, BBC, politico.eu og The Economist.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.