Kaptajn Cooks skib til den nye verden er fundet i USA

Forskere mener, at det verdensberømte sejlskib "Endeavour" blev sænket ud for Rhode Island i 1778.

Forskere siger onsdag, at de efter alt at dømme har fundet sejlskibet Endeavour, som kaptajn James Cook brugte til at gøre store opdagelser i det sydlige stillehav i det 18. århundrede.

Skibet mener de at have fundet nogle få hundrede meter fra kysten i Newport i den amerikanske stat Rhode Island.

Nye undersøgelser fra Rhode Islands Marine Archeology Project (Rimap) tyder på, at det var et af 13 skibe, som med vilje blev sænket af den britiske flåde i 1778 for at blokere havnen mod franskmændene. Skibet ligger i en klynge sammen med fire andre skibe.

- Da vi så, at der her var fem, som var lagt yderst ved det nordlige batteri, ja så fandt vi til vores store glæde fire af dem, og der er et hul, hvor det femte skulle have ligget.

- Det er ret betydningsfuldt, siger Kathy Abbass, der som leder for Rhode Islands kommission til kulturbevarelse var mødt op ved fremlæggelsen af de nye oplysninger.

Skibet blev købt af det britiske admiralitet i marts 1768. Det var da en tre og et halvt år gammel bark - en særlig skibstype, hvor de forreste master er fuldriggede.

Det hed Earl of Pembroke", men blev ombygget og døbt Endeavour - Bestræbelse.

30. juli 1768 begav James Cook sig afsted for at sejle om på den anden side af Jorden med en besætning på totalt 95 mand. Dermed begyndte det, der skulle blive en af verdens mest berømte ekspeditioner.

Det var her, hvor Cook som den første sejlede rundt om New Zealand. Det var her, hvor han i 1770 som den første gik i land i det østlige Australien - det nuværende New South Wales.

Han erklærede såvel Australien som New Zealand for underlagt den britiske trone, uanset hvad de lokale indbyggere havde at sige til det.

Ekspeditionen sluttede i 1771, og så er det, at der kommer tåge ind over oplysningerne om skibets skæbne. Cook Society skriver, at det sejlede nogle ture til Falklandsøerne og også sejlede kul på Nordsøen.

Endeavour blev købt af den britiske flåde, der brugte hende som troppetransportskib og omdøbte hende til Lord Sandwich.

Hun blev brugt, da briterne forsøgte at holde på deres amerikanske kolonier efter 4. juli 1776, da USA's uafhængighedserklæring blev til.

I 1778 var der stadig krig. Briterne holdt Rhode Island besat og forsøgte at holde amerikanere og franskmænd væk.

Så var det, at flåden besluttede at blokere Rhode Island-havnen i Newport. Det blev gjort ved at sænke 13 skibe ni forskellige steder. På et sted ligger fem skibe, og et af de fem skibe er ifølge Rimap Lord Sandwich - alias Endeavour.

3 kommentarer
Vis kommentarer