Kaptajn får mystisk medalje: Afsløringer om skoleangreb mørkelagt

En amerikansk kaptajn afslørede planer om et angreb på en dansk skole. Det gav den amerikanske soldat en dansk fortjenstmedalje

Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)
Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)

For to uger siden kom det frem, at den amerikanske efterretnings kaptajn Bradley A. Grimm har forhindret et terrorangreb mod en unavngivet dansk skole.

Det kom frem efter den amerikanske oberst Steve Warren fra den internationale styrke i Irak offentligt hædrede den amerikanske kaptajn i slutningen af april.

Foto: Sune Wadskjær Nielsen Terror Kaptajn afslørede terrorplan mod dansk skole i sin fritid

- Han videregav efterretninger, der inkluderede informationer fra tilvejebragte dokumenter om fjendtlige udlandskrigere (syrienskrigere, red.), der var fra Danmark eller havde pårørende i Danmark, ligesom han videregav cyberinformationer om mulige terrortrusler mod Danmark.

- Dette inkluderede et tilfælde, hvor der var informationer om en bombetrussel mod en skole ved hjælp af hjemmelavede sprængstoffer i Danmark, og de informationer, som kaptajn Grimm kunne give videre, førte til en anholdelse og konfiskeringen af disse hjemmelavede sprængstoffer, lød det dengang fra oberst Steve Warren.

Siden har offentligheden spekuleret i, hvilket angreb den amerikanske officer har forhindret, men foreløbigt har Værnsfælles Kommanden været tavse i sagen.

Det på trods af, at man offentligt har hædret Bradley A. Grimm med Forsvarets Medalje for Særlig Fortjenstfuld Indsats.

Tilbageholder oplysninger
Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i baggrunden for Forsvarets uddeling af den prestigefulde medalje til Kaptajn Grimm.

Aktindsigten viser, at Værnsfælles Kommanden fortsat ikke ønsker at komme med yderligere oplysninger om, hvilket angreb Grimm har forhindret.

I indstillingen til fortjenestmedaljen er centrale passager streget over med sort.

Store passager i aktindsigten er streget over med sort.
Store passager i aktindsigten er streget over med sort.
 

Aktindsigten viser, at Kaptajn Grimm efter en episode i Al-Asad territoriet i Syrien, udviklede et nyt efterretningssystem, der ifølge Forsvaret siden 2015 har hjulpet de udstationerede danske styrker i Irak med vitale efterretninger for danskernes mission i området.

Men oplysninger om skoleangrebet, som de amerikanske myndigheder omtaler, er totalt udeladt eller overstreget i aktindsigten fra det danske forsvar.

Noget tyder dog på, at den danske medalje ikke kun er givet for Grimms indsamling af brugbare oplysninger til de danske styrker i Irak.

I et interntdokument mellem personer i Værnsfælles Kommandoen lyder det:

- Tildelingen har bl.a. fundet sted på baggrund af kaptajnens støtte i 2015 og 2016 til generering af militære efterretninger til gavn for danske styrker under deres udsendelse til Inherent Resolve, Irak.

Forbindelse til Kundby-sag?
Den eneste offentligt kendte sag om et potentielt angreb mod en skole stammer fra 13. januar, hvor nu 16-årig pige blev anholdt i Kundby i Nordvestsjælland.

Hun er sigtet for blandt andet at have anskaffet sig kemikalier, forsøgt at fremstille sprængstoffer og for at forberede angreb mod Carolineskolen, der er en jødisk privatskole i København, og Sydskolen, som er en folkeskole i Fårevejle tæt på Kundby.

En 24-årig tidligere syrienkriger er sigtet for at medvirke til den 16-åriges handlinger.

1 af 4 Indstillingen af Bradley Grimm til Forsvarets Medalje for Særlig Fortjenstfuld Indsats side 1
2 af 4 Indstillingen af Bradley Grimm til Forsvarets Medalje for Særlig Fortjenstfuld Indsats side 2
3 af 4 Indstillingen af Bradley Grimm til Forsvarets Medalje for Særlig Fortjenstfuld Indsats side 3
4 af 4 Bradley Grimm ses mellem Forsvarschef Peter Bartram og USA's ambassadør Rufus Gifford. (Foto: Forsvaret)
31 kommentarer
Vis kommentarer