Kaptajn i hesteskadronen: Gardehusarheste har prøvet værre ting end cirkusplakater

Cirkus Arenas plakater i Varde bør ikke være et problem for gardehusarhestene, når de i morgen fører dronningen igennem Varde midtby, vurderer kaptajn i eskadronen

Her ses hesteskadronen bevæge sig gennem Varde. (Video: Anita Graversen)

Gardehusarheste bliver trænet til at kunne ride igennem byen forbi både mennesker, flag og biler. En cirkusplakat i en lygtepæl bør derfor ikke være et problem.

Det fortæller Søren Sjøgren, som er kaptajn og næstkommanderende i Gardehusarregimets Hesteskadron. Det er ham der ridder forrest i eskorten, når dronningens karet på fredag skal køre igennem Varde midtby.

Varde Kommune har i forbindelse med optoget bedt Cirkus Arena fjerne de cirkusplakater, der hænger på strækningen, hvor karaten skal køre. Og et af argumenterne for det er, at plakaterne ikke skal genere gardehusarhestene, som går foran kareten.

Brugt som krigsheste
Men ifølge Søren Sjøgren er gardehusarhestene altså rustet til at kunne klare lidt af hvert.

- Gardehusarheste kan godt gå forbi cirkusplakater. De kan faktisk gå forbi rigtig mange ting. De er jo blevet brugt som krigsheste, og der er trods alt værre ting på kamppladsen end cirkusplakater, siger han til Ekstra Bladet.

Samfund Cirkus Arena nægter at fjerne plakater: Det er jo fuldstændig vanvittigt

Gardehusarhestene bliver trænet til at kunne klare bymiljøet på en kaserne i Slagelse og ved at ride igennem byen i hver onsdag. Og da hestene i går red en prøvetur igennem Varde var Cirkus Arenas plakater ikke et problem.

- Vi red igennem byen i går, hvor der hang plakater hist og her. Og det var ikke noget problem, siger Søren Sjøgren.

Ifølge Varde Kommune skal Cirkus Arena nu kun pille 60 af 300 plakater ned. Men det kommer ikke til at ske. (Foto: Anita Gravesen) Samfund Cirkus Arena: Vi sender kommunen en regning

Torsdag eftermiddag blev cirkus-plakaterne pillet ned i Varde. (Video: Anita Graversen)

Reagerer instinktivt
Heste er flokdyr, og hvis den forreste hest ridder roligt igennem byen, gør resten det også. Omvendt spreder uroen sig hurtigt, hvis den forreste hest bliver bange. Derfor er det en god idé at tage nogle forbehold, når hestene bevæger sig igennem byen.

- Hestene reagerer per instinkt, og jeg kan ikke svare på, hvad der præcis kan gøre dem bange. Men det kan være alt fra spærreflader og fodgængerfelter til ting, der blafrer eller sker pludseligt, siger Søren Sjøgren og tilføjer:

- Vi holder altid møder forud for sådan et arrangement, hvor vi gennemgår ruten med politi og kommunen for at se, om der er noget, der skal pakkes væk. Det er typisk store markiser, der bliver slået ned, eller parasoller, som står for tæt på. Men vi går ikke ud og peger på en cirkusplakat og beder om at få den fjernet.

  Samfund DMI om vind i Varde: Cirkus-plakater kan umuligt blæse ned

Kan det være et problem, hvis plakaten falder ned?

- Så har vi noget, der pludselig bevæger sig, og som skræmmer hestene. Men det er jo ligesom en ballon, som et barn ikke holder fast på, eller en plasticpose, som vinden griber.

1 af 2 Foto: Anita Graversen
2 af 2 Foto: Anita Graversen
49 kommentarer
Vis kommentarer