Kaskelothval spottet i Odense Fjord

En kaskelothval, der tirsdag blev set i Vejle Fjord har angiveligt sat kursen mod øst

Her kan du se mere om hvalen, der er blevet set i Vejle Fjord og nu er også i Odense Fjord

I de seneste fem dage er en stor kaskelothval blevet spottet flere gange i de danske fjorde.

Tirsdag aften kunne Ekstra Bladet fortælle, at den var blevet spottet i Vejle Fjord, og angiveligt har den endnu ikke fundet sin vej ud af det danske farvand.

Ifølge Ritzau er den nemlig blevet spottet igen fredag tæt på Gabet ved udmundingen af Odense Fjord, og lørdag morgen har en skarp iagttager set hvalen lidt væk derfra og på vej ud af fjorden.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det var en kaskelothval. I modsætning til andre hvaler sidder kaskelothvalers næste - eller pustehul - på spidsen af næsen, så deres blost peger fremad, siger Kirstin Anderson Hansen, der er biolog og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet,.

Kirstin Anderson Hansen fortæller, at hvalen formentlig er svømmet ind i fjorden ved en fejl, og at dens overlevelse er afhængig af, at den finder ud igen snarest.

Samfund Hval ved Vejle kommer helt fra Hornbæk

Tirsdag aften talte Ekstra Bladet med naturvejleder Helle Thuesen, som blev ringet op klokken 20 af en, der havde set hvalen i Vejle Fjord.

I første omgang kunne hun ikke spotte den, men så blev hun ringet op igen af personer, der havde set den på den modsatte side af fjorden.

Et særsyn

På den anden side af fjorden lykkedes det så hende at se den op mod 10 meter lange hval. Hun forklarede ligeledes, at det er noget af et særsyn, at kaskelothvaler svømmer ind på så lavt og smalt vand, som der er i fjorde.

- De er typisk på lidt dybere vand, og så vidt jeg ved - uden at jeg er hvalekspert - klarer de sig faktisk ikke så godt i det smalle vand, sagde Helle Thuesen fra Naturstyrelsen.

- Kan man tænke sig, at den er svømmet derind for at dø?

- Det er ikke utænkeligt. Den svømmede også roligt og stille - langt fra tophastigheden. Jeg synes heller ikke, det så ud, som om at den jagede. Men igen - det er svært at bedømme, sagde Helle Thuesen.

Flere hvaler i Danmark
Det er langt fra første gang, en hval finder vej til dansk farvand. Ej heller til Vejle Fjord. I 2010 var der således en finhval, som svømmede ind i fjorden og lagde sig til at dø.

Da man senere obducerede hvalen viste det sig, at det var den ældste obducerede hval i verden med sine 130 til 140 år.

Kaskelotten svømmer ikke særlig hurtigt rundt i fjorden (Foto: Helle Thuesen) Samfund Hval svømmer rundt i dansk fjord

Fra tid til anden strander hvaler også på danske kyster - ofte ved Vesterhavet eller i Nordjylland. Sidst, det skete, var i februar i år, hvor en anden kæmpe finhval lå død på stranden nord for Blokhus i Nordjylland.

Den var formentlig blevet påsejlet af et skib.

6 kommentarer
Vis kommentarer