Katja blev misbrugt af sin far: Sådan går det hende i dag

Torsdag stod Katja Heilmann-Nøhr frem i en TV2-dokumentar, hvor hun konfronterer sin fortid, der er fyldt med frygt og had

Katja Heilmann-Nøhr blev i 15 år misbrugt af sin far. (Foto: TV2/René Gundesbøl)
Katja Heilmann-Nøhr blev i 15 år misbrugt af sin far. (Foto: TV2/René Gundesbøl)

Fra Katja var ni år gammel blev hun seksuelt misbrugt af sin far, mens hendes bror fik tæsk, og hendes mor blev nedgjort på det groveste. Hendes barndom og ungdomsår er derfor præget af dårlige minder, som overskygger de gode. I TV2-dokumentaren 'De brændte børn' forsøger Katja at komme videre med sit liv ved at se tilbage og konfrontere sin fortid.

- Jeg har fået afklaring på nogle ting, som bestemt har gjort, at jeg har noget mere at forholde mig til, end jeg havde for et år siden, fortæller Katja til Ekstra Bladet året efter, at TV2-dokumentaren blev optaget.

Jeg tør ikke lukke ham ind
Katjas far er idømt fem år og seks måneders fængsel for incest, vold og trusler mod sin familie, og sidder stadig i fængsel.

I TV2-dokumentaren konfronterer hun sin far, men det er ikke undskyldninger, der bliver disket op med fra hans side. I stedet gør han opmærksom på, at de var to om det, og at Katja også bærer et ansvar.

- Jeg fik bekræftet min frygt. Han er ikke kommet videre, og han er den samme, som han var dengang. Så der er ikke sket noget på den front. Min frygt for at han kunne finde på at opsøge os, når han kommer ud af fængslet har dermed heller ikke ændret sig, fordi han ikke har ændret sig, siger Katja.

Hun har ikke besøgt ham eller talt i telefon med ham siden dokumentaren blev optaget over sommeren 2015.

- Når han ikke kan se, at han har gjort noget forkert, så har vi ikke noget at snakke om. Og så har jeg større frygt for at lukke ham ind i mit liv, end at lade ham blive ude, fortæller Katja om grunden til, at hun ikke har kontakt til sin far.

Afklaringen
'De brændte børn' er en dokumentar-serie, hvor forfatter Lisbeth Zornig hjælper svigtede børn med at konfrontere deres fortid.

I afsnittet med Katja konfronterer hun også sin mor, som fortæller, at hun i mange år har hadet Katja, fordi hun fik ekstra opmærksomhed fra faren.

- Vi har talt en del om det efterfølgende, fordi hun var bange for, at jeg ville tage afstand til hende på grund af de ting, som hun havde fortalt. Men sådan har jeg det bestemt ikke. Jeg er taknemlig for, at hun har været ærlig, selvom nogle af tingene var hårde at høre, fortæller Katja til Ekstra Bladet.

I dokumentaren får Katja afklaring på forskellige spørgsmål, der har hobet sig op i løbet af de 15 år, hvor misbruget af hende stod på. Hun fik blandt andet bekræftet, at hele hendes familie havde udvist bekymring på familiens vegne, som mundede ud i, at Katjas tante dengang spurgte direkte, om Katja blev udsat for incest. Men her afviste Katja med det samme.

- Før bebrejdede jeg min familie, at de ikke kunne se, at der var noget galt, og at de ikke gjorde noget ved det, men den har jeg nu fået lukket ved at tale med min tante om det, siger Katja.

(Foto: TV2/René Gundesbøl)
(Foto: TV2/René Gundesbøl)
 

Internt had
Inden Katjas far blev anholdt tilbage i 2011 og siden dømt i 2012, gjorde han alt i sin magt for at manipulere sin familie. Han spillede de enkelte familiemedlemmer op imod hinanden ved at fremhæve det gode ved Katja, men nedgøre både Katjas mor og bror. På den måde formåede han at skabe internt had i den lille familie. Men efter farens anholdelse og Katjas konfrontation med fortiden er tingene blevet anderledes.

- Vi har aldrig været så tætte, som vi er nu. Vi har fået talt rigtig meget om tingene, og så er vi kommet rigtig tæt på hinanden, og det er vi kommet, fordi vores far ikke længere er der til at manipulere os til ikke at kunne lide hinanden, siger Katja.

Også Katja har det godt, men det er en proces, hvor der stadig er op- og nedture.

- Langt hen ad vejen har jeg det godt. Men jeg har bestemt også dårlige perioder, hvor jeg har svært ved at finde overskud, og svært ved at acceptere mig selv. Sådan noget som at gå i bad kan være en kæmpe grænse at overskride for mig. Så der er stor forskel på, hvordan jeg har det, fortæller Katja.

Katja har en kæreste, som også optræder i dokumentaren, og det kan skabe visse udfordringer i forhold til intimitet. Men jo længere tid der går, jo mere afslappet føler Katja sig i forholdet.

Drop tabuet
Oplevelsen med at medvirke i 'De brændte børn' har betydet to ting for Katja. Det har hjulpet hende med at lukke nogle døre i sin fortid, og Lisbeth Zornig har hjulpet hende til at føle sig normal i forhold til de omstændigheder, som hun har været under. Men det vigtigste for Katja er at sprede fokuset på incest og nedbryde tabuet.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at gøre en forskel, for det er egentlig det, som jeg allerhelst vil opnå. For mit eget vedkommende, var tabuet omkring emnet med til at holde mig tilbage. Frygten for at alle vende en ryggen fyldte meget, men nu er min opfattelse jo en helt anden, siger hun til Ekstra Bladet.

Katja er ved at starte en Facebook-side og en hjemmeside, hvor børn og unge som hende selv kan få råd og vejledning.

91 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere