Kendis-kok tvinger borgmester i knæ

Kendiskokken Nikolaj Kirk og trosfællerne fra Amager Fælleds Venners protester er blevet hørt

Nikolaj Kirk er blandt andet kendt for sin medvirken i det populære DR program 'Nak og æd'. Foto: Ivan Boll Riordan
Nikolaj Kirk er blandt andet kendt for sin medvirken i det populære DR program 'Nak og æd'. Foto: Ivan Boll Riordan

I månedsvis har naturaktivisterne fra 'Amager Fælleds Venner' protesteret mod et omdiskuteret byggeri på en del af det københavnske naturområde Amager Fælled.

Og nu ser det ud til, at de tusindvis af kritiske københavneres protester er blevet hørt.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), er nu blevet tvunget til at iværksætte en undersøgelse der skal fastslå, om det omdiskuterede boligbyggeri kan flyttes til et andet sted på naturområdet.

Det sker efter, at overborgmesteren har mistet sit flertal for byggeriet.

Kendt kok i front
En af de primære grunde til, at overborgmester Frank Jensen nu bliver nødt til at revidere sine byggeplaner er gruppen 'Amager Fælleds Venner', der på Facebook har mere end 7000 følgere.

Her har en række ildsjæle med den kendte tv-kok, Nikolaj Kirk, i spidsen kæmpet en nidkær kamp for den unikke natur på Strandengens overlevelse.

- Der er glædeligt, at der er bred enighed hos politikerne om, at Strandengen skal bevares. Nu vil jeg kigge på, hvad politikerne kommer frem til, siger Nikolaj Kirk, da Ekstra Bladet fanger ham onsdag morgen.

- Jeg er sikker på, der er tumult inde på Rådhuset, men det er ikke min opgave at kaste brænde på bålet. Borgmesteren skal have ro og politikerne skal have lov til at finde sammen. Jeg vil vente lidt med at gå på krigsstien indtil, der er noget mere konkret på bordet, tilføjer den glade kok.

Åre lang kamp
Kampen for Amager Fælled har stået på i årevis, siden politikerne i 1994 besluttede, at området skulle benyttes til byggeri.

Det skete for at finansiere det enorme metrobyggeri, der indenfor de kommende år afsluttes i København.

En del af Amager Fælled er de seneste år blevet bebygget. Det omdiskuterede byggeri ligger i hjørnet af Amager Fælled ved Ørestad Boulevard/Vejlands Allé og skulle efter planen rumme 2500.

Baggrunden for Kirk og naturvennernes protester er, at området kaldet Strandengen i flere tusinde år ikke er blevet ændret af mennesker, men har fået lov at leve sit eget, vilde liv.

- Jeg er interesseret i, at dansk natur bliver beskyttet. Den grønne natur i København er tilbagegående. Noget af det jeg synes, gør København smuk, er de grønne åndehuller, tilføjer Nikolaj Kirk.