Kendis-smugleren Howard Marks er død

Den kontroversielle tidligere narkosmugler, der genopfandt sig selv som forfatter af den bedstsælgende selvbiografi ’Mr. Nice’, er død af kræft kun 70 år gammel

Den 70-årige tidligere narko-smugler Howard Marks døde søndag af en uhelbredelig tarmkræft (Foto: AP)
Den 70-årige tidligere narko-smugler Howard Marks døde søndag af en uhelbredelig tarmkræft (Foto: AP)

Forfatter, foredragsholder og tidligere narkosmugler.

Engelske Howard Marks kunne det hele, men nu er han død kun 70 år gammel.

Det viser et statement på hans Twitter-profil.

Selvom den kontroversielle englænder havde mange talenter, er han mest kendt for de store mængder hash og stoffer, han smuglede rundt i verden mellem 70’erne og 90’erne, der også har efterladt ham et eftermæle i den engelske presse som den ’mest sofistikerede hashbaron gennem tiderne’.

’At smugle hash var en fantastisk måde at leve på - evigt kulturchok, absurde mængder af penge, og den trøstende viden om at få så mange mennesker skæve,’ fortalte Marks om sit liv som smugler til avisen Observer sidste år.

Han har levet et vildt liv. Set mere end de fleste og overtrådt grænser, vi andre ikke engang tør drømme om. Men selv på sit dødsleje, fortrød den kontroversielle englænder intet.

’Det er umuligt at fortryde dele af mit liv, når jeg føler mig lykkelig, og jeg føler mig lykkelig nu,’ sagde han til Observer sidste år, efter han blev diagnosticeret med en uhelbredelig tarmkræft. ’Så jeg har ikke nogen beklagelser og har ikke haft nogen i meget lang tid.’

70 kilo heroin. Den største fangst i New Yorks historie og den fjerdestørste heroinfangst i USA. 
(Foto: AP) Krimi Her er New Yorks største heroin-fangst

43 forskellige alias
Den Rolling Stones-lignende smugler blev første gang et kendt ansigt i offentligheden, da han i 1996 udgav en memoir om hans mange år med hashsmugling.

Bogen udkom, året efter han blev løsladt fra det barske amerikanske fængsel Terre Haute federal penitentiary, hvor han oprindeligt skulle sidde i 25 år for narkotikakriminalitet, men blev løsladt efter kun syv.

Narkokriminaliteten havde stået på, siden Marks gik på universitetet i Oxford, som han forlod med en grad i kernefysik, kvalifikationer i filosofi og tilsyneladende en stor viden om narkosmugling. For da politiet fangede Marks i 1988, havde hash-baronen angiveligt 43 forskellige aliases, 89 telefonlinjer og 25 registrerede firmaer.

Hans mest kendte alias var ’Mr. Nice’, som kom sig af, at han i sin tid havde købt den dømte morder Donald Nices pas.

En atypisk kendis
Foruden et atypisk glamourøst smuglerliv har Howard Marks i mange år været kendt for selv at have et stort forbrug af hash. Siden sin løsladelse fra fængslet i 1995 har han været en af de mest fremtrædende forkæmpere for legalisering af det euforiserende stof.

Krimi Der er flere penge i narko end i Fiat-biler

Og det er netop hans baggrund og åbenmundede synspunkter om hashverden, der hurtigt gjorde ham til en fremtrædende person på den kulturelle scene. Efter at have optrådt i rockgruppen Super Furry Animals’ sang fra 1996 ’Hanging with Howard Marks’, kørte han pladestudiet Bothered og var endda også aktiv som DJ.

Men Howard Marks kunne ikke helt løbe fra sin fortid. Han begyndte derfor at turnere England med foredrag om hans liv som hashsmugler og hans ønske om at legalisere rusmidlet. Og i 2006 blev hans atypiske liv skildret i filmen ’Mr. Nice’ med hans gode ven Rhys Ifans i hovedrollen.

Krimi Landsret giver rabat til narkosmugler

Den moderne folkehelt
Senest har nyheden om narko-baronens kamp mod tarmkræft vist, hvordan Marks var anerkendt blandt sine mange kendisvenner, der har hyldet ham på de sociale medier.

Efter nyheden om Marks død kom frem, fortalte hans ven og tidligere kollega James Brown, grundlægger af det online mandemagasin Loaded, til the Guardian, at Marks var en ’sand moderne folkehelt’, der havde lavet ’så mange sjove, chokerende og forbudte ting.’

Også den engelske journalist og forfatter Peter Hitchens hyldede Marks med ordene ’en gentleman og en fast ven af ytringsfriheden.’

Marks efterlader sig fire børn, der, ifølge et statement på hans Twitter, alle var ved ham, da han sov ind.

5 kommentarer
Vis kommentarer