Kendiskok raser over ødelæggelser i København: - Der ligger døde dyr over det hele

Jordprøver på Amager Fælled smadrer dyr og planter. Nu er By og Havn under massiv beskydning

- Det grotesk, lyder det fra Nikolaj Kirk. Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
- Det grotesk, lyder det fra Nikolaj Kirk. Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll

Mandag rullede det offentligt ejede udviklingsselskab By og Havn et stort bæltekøretøj ind på en del af naturområdet Amager Fælled, der ligger centralt placeret midt i København.

Det sker ifølge By og Havn for at gøre plads til en række jordbundsundersøgelser på fælleden.

Jordundersøgelser der laves for at undersøge, hvordan en kommende bebyggelse af området vil påvirke naturen på Fælleden.

Men det er langt fra alle, der er tilfredse med maskinernes indtog.

Tv-vært raser
Til Ekstra Bladet fortæller den kendte TV-kok Nikolaj Kirk, at han har svært ved at forstå behovet for så massive ødelæggelser af det, han kalder helt unik natur.

- Der ligger døde dyr over det hele. De har ryddet en fire meter bred og flere hundrede meter lang korridor i et naturområde, der er flere tusinde år gammelt og indeholder mange truede dyr og arter, lyder det frustreret fra udemennesket Nikolaj Kirk, der blandt meget andet er kendt for sin deltagelse i de populære natur- og madudsendelser 'Nak og Æd'.

Han har lagt en video op på Facebook-gruppen 'Amager Fælledes Venner', hvor han viser, hvor mange dyr der er blevet 'ofre' for bæltekøretøjets indledende arbejde.

Tudser og frøer i massevis ligge smadret på korridoren, som By og Havn har skabt på området. Her et udvalg indsamlet af kokken. Foto: Nikolaj Kirk
Tudser og frøer i massevis ligge smadret på korridoren, som By og Havn har skabt på området. Her et udvalg indsamlet af kokken. Foto: Nikolaj Kirk
 

- Jeg er sikker på, der findes mere skånsomme måder at lave de undersøgelser på, siger Nikolaj Kirk, der er en af de aktive medlemmer i 'Amager Fælleds Venner'.

Gruppen arbejder blandt andet aktivt for at begrænse byggeriet til mere end 2000 boliger, der er planlagt opført på den del af Amager Fælled, der går under navnet Strandengen og tæller knap 5000 medlemmer.

Politiet tilkaldt
Da arbejdet med at rydde adgangskorridoren til det kommende boligområde på Strandengen blev påbegyndt mandag, følte medarbejderne fra By og Havn sig nødsaget til at tilkalde politiet, da utilfredse medlemmer af 'Amager Fælledes Venner' besværliggjorde arbejdet.

Det skete ifølge TV2 Lorry for at sikre, at modstanderne af projektet holdt sig på behørig afstand af de store maskiner.

Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
 

Det er ikke kun hos Amager Fælleds Venner og Nikolaj Kirk, at By og Havns mange hundrede kvadratmeter store naturrydning vækker opsigt.

Kræver redegørelse
Også på kontorerne på Københavns Rådhus er man forundrede over, om de store naturødelæggelser virkeligt er nødvendige.

Til TV2 Lorry udtaler formanden for Den Radikale Gruppe i Københavns Borgerrepræsentation, Tommy Petersen, at han undrer sig over størrelsen på de adgangsveje, der mandag blev lavet.

- Vi begynder at få fornemmelsen af, at de i virkeligheden forbereder byggeriet, og hvis det er tilfældet, så har de forgrebet sig på en politisk proces, og så falder der brænde ned, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer, han nu vil overveje at kræve en redegørelse.

- Vi har tyndet ud
Hos By og Havn afviser man kritikken:

- Vi har tyndet ud i høj bevoksning og krat på under 5 pct. af projektområdet. Det er det område, som vores rådgivere har vurderet, er nødvendigt til at tage jordprøverne, lyder det fra udviklingschef Rikke Faaborg Jarmer til Ekstra Bladet.

- Politikere i Københavns Borgerrepræsentation mener, de ryddede korridorer mere virker som forberedelser til det endelige anlægsarbejde end til udtagning af jordprøver. Hvad siger I til de spekulationer?

- Lige nu arbejder vi med de jordprøver, som skal bruges til VVM-undersøgelsen. Som vi også tidligere har fortalt vil de jordbundsprøver, som PensionDanmark skal bruge, også blive koordineret med dette arbejde, lyder det fra Rikke Faaborg Jarmer.