Kendt debattørs niqab-opslag går viralt: Det skriger af usikkerhed

Den kendte debattør Khaterah Parwani har skrevet et Facebook-opslag efter den seneste debat om niqab-forbud på VUC i Lyngby

Et opslag om brugen af den muslimske klædedragt niqab er gået viralt. (Arkivfoto: AP)
Et opslag om brugen af den muslimske klædedragt niqab er gået viralt. (Arkivfoto: AP)

'Kære søster bag niqab: Du kan gå med lige hvad du vil og jeg vil altid råbe højt for at du får adgang til oplysning og uddannelse, for ellers har vi alle tabt - men den bevægelse du træder med på er udtryk for en forkælelse, der lugter af manglende sympati og medfølelse for hvad dine/jeres MEDSØSTRE er udsat for ude i verdenen'.

Sådan begynder Khaterah Parwani, juridisk rådgiver og næstformand i foreningen Exitcirklen, der hjælper udsatte unge kvinder, et opslag på Facebook, der på kort tid er gået viralt.

Lørdag eftermiddag er den blevet delt mere end 3500 gange, 'liket' 15.000 gange, mens næsten 800 har valgt at kommentere opslaget.

Forbud mod niqab i undervisningen på en dansk VUC-skole har vakt opsigt i udlandet. (Arkivfoto: VUC) Samfund Dansk niqab-forbud går verden rundt

Opslaget er skrevet oven på den diskussion, der har været den seneste uge, hvor seks kvinder fra VUC i Lyngby har fået at vide, at de ikke længere må følge klasseundervisningen, hvis de ikke vælger at lade niqaben blive hjemme i skabet.

Hvis de ikke vælger at efterkomme dette må de nøjes med undervisning via computeren fra næste skoleår.

Over for Ekstra Bladet begrunder den muslimske debattør og feminist, hvorfor hun har valgt at gå til tasterne med sit meget klare budskab.

-  Jeg havde brug for at tilkendegive min holdning til selve symbolet. Den her dragt er så politisk, og der er slet ikke noget identitet bag den her dragt. Det er nærmest kopiering og gentagelse, og man ved ikke, hvem der er bag dragten. Hun undgår kun et politisk symbol og intet andet, siger Khaterah Parwani til Ekstra Bladet.

Khaterah Parwanis opslag er blevet delt mere end 3500 gange. (Foto: Peter Hove Olesen)
Khaterah Parwanis opslag er blevet delt mere end 3500 gange. (Foto: Peter Hove Olesen)
 

Helt på deres side
Selv om Khaterah Parwani mener, at niqab er et kvindeundertrykkende symbol, kan hun slet ikke forstå, hvorfor man har valgt at lave et forbud på VUC.

-  Jeg vil også slå det fast meget klart, at de selvfølgelig skal have adgang til undervisning og oplysning. På det punkt er jeg helt på deres side. De skal have lov til at gå klædt, som de vil, for vi lever i et demokrati. VUC har aldrig haft et problem med det før, og det har SDU og andre uddannelsesinstitutioner heller ikke, siger hun og fortsætter:

- Det kommer helt ud af det blå, og jeg ved ikke, hvor de pludselig har det her fra. Når en lærer kan undervise udsatte unge, som gemmer sig under borde, og jeg ved ikke hvad, så kan de kraftedeme også undervise en, der sidder helt stille på sin stol med niqab.

Intet at gøre med Gud
I opslaget betoner Khaterah Parwani videre, at hun ikke mener, at debatten om niqab har noget som helst at gøre med Gud.

'Det her handler ikke om noget Guddommeligt, men om noget der er så kødeligt, som det overhovedet kan blive. Det Guddommelige eller åndelige hæver sig over det kødelige og har ikke brug for at andre skjolder sig', skriver Khaterah Parwani, der mener, at den muslimske klædedragt blot er skabt af to grunde.

'At du skal forsvinde og usynliggøres, så en mand ikke forfalder til at tænde på dig.  At du skal forsvinde og usynliggøres, så en mand ikke skal bekymre sig om at andre kigger på dig, skriver Khaterah Parwani.

Hun mener også, at det ofte er konvertitter, der vælger at gå i ekstremerne og dække sig til med en niqab.

'Det ligner en overkompensering for at passe ind i visse muslimske kredse, fordi man er konverteret. Det gør det bare og det er sådan mange muslimer opfatter konvertitter, der går sådan her. En overkompensering, der skriger af usikkerhed og skriger efter anerkendelse. Islam har aldrig påduttet nogen at se identiske ud, men det har reaktionære kræfter altid gjort op igennem historien', skriver hun.

  Det handler formentlig mere om kultur end om religion, når kvinder bærer niqab, mener Islam-forsker (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund Islam-forsker om Niqab-påklædning: Det handler om kultur

Det handler formentlig mere om kultur end om religion, når kvinder bærer niqab, mener Islam-forsker (Foto: Jakob Jørgensen) Samfund Islam-forsker om Niqab-påklædning: Det handler om kultur nationen Glem jeres bodega-opstød: 11,8 procent støtter niqab-piger

nationen VUC smider 6 niqab-piger ud: Må følge undervisning hjemmefra

612 kommentarer
Vis kommentarer