Annonce:
Annonce:

Kendt forfatter om ubådssag: - Kim Wall er en pige, der søger fare

Jens Christian Grøndahl kalder Kim Wall 'en pige, der godt kan lide at sætte sig på spil' - det koster ham nu en shitstorm på nettet

I dag fortryder forfatteren Jens Christian Grøndahl den måde, han har udtalt sig om den afdøde svenske journalist Kim Wall på. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
I dag fortryder forfatteren Jens Christian Grøndahl den måde, han har udtalt sig om den afdøde svenske journalist Kim Wall på. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Den danske forfatter Jens Christian Grøndahl er havnet midt i en solid shitstorm, efter han i et interview med Femina.dk udtaler sig om ubåds-offeret Kim Wall.

Interviewet skete sammen med Jørgen Leth, da de to forfattere kloger sig på, hvordan det forgangne 2017 er gået.

Kollega gennem 10 år: Madsen drømte om 'den perfekte forbrydelse'

Artikel: Hun sender et blik
Et af temaerne er ubåndshistorien om den svenske journalist Kim Wall, der aldrig kom levende fra borde, efter hun 10. august 2017 drog til havs med Peter Madsen.

- Der er også noget andet, som er lidt svært at tale om, fordi det har referencer til en mere generel diskussion om kvinders mulighed for at færdes i samfundet. Jeg bliver enormt vred, når man taler om voldtægt, og det bliver bragt på bane: Kan kvinderne siges at være lidt ude om det selv, når de går udfordrende klædt?

Annonce:

- Det er ALDRIG kvindens ansvar, om en mand beslutter sig for at forgribe sig på hende, siger Jens Christian Grøndahl i interviewet. Men han stopper ikke her, men fortsætter med et 'men når det er sagt, så':

- Altså når jeg ser billederne af offeret, måden, hun har ladet sig fotografere på, og det blik, hun sender kameraet … jeg er nødt til at være ærlig, for det er vores arbejde at være ærlige, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at her er en pige, der søger fare.

- Her er en pige, der søger … usædvanlige situationer, en pige, der godt kan lide at sætte sig selv på spil, og en pige, som har meget frihed og frimodighed i sig. For det er jo altså … fuldstændig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender, mener han ifølge interviewet.

Dokumentation: Det udtaler forfatteren

Jens Christian: – Der er også noget andet, som er lidt svært at tale om, fordi det har referencer til en mere generel diskussion om kvinders mulighed for at færdes i samfundet. Jeg bliver enormt vred, når man taler om voldtægt, og det bliver bragt på bane: Kan kvinderne siges at være lidt ude om det selv, når de går udfordrende klædt? Det er ALDRIG kvindens ansvar, om en mand beslutter sig for at forgribe sig på hende. Men når det er sagt, så … Altså når jeg ser billederne af offeret, måden, hun har ladet sig fotografere på, og det blik, hun sender kameraet … jeg er nødt til at være ærlig, for det er vores arbejde at være ærlige, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at her er en pige, der søger fare. Her er en pige, der søger … usædvanlige situationer, en pige, der godt kan lide at sætte sig selv på spil, og en pige, som har meget frihed og frimodighed i sig. For det er jo altså … fuldstændig vanvittigt som kvinde at gå om bord i en ubåd med en mand, man ikke kender.

Det synes du?

Jens Christian: – Det mener jeg, og det vil jeg til enhver tid sige til mine to døtre: I må aldrig nogensinde …

Jørgen: – … gå om bord i en ubåd!

Jens Christian: – Haha, nej, nu ophøjer jeg det til en meget skrappere generel lov: I må aldrig have en aftale med en fremmed mand på et sted, hvor I ikke kan slippe væk, og hvor der ikke er andre. Uden at nogen er med jer.

Men nogle vil give dig på puklen, Jens Christian, for udsagnet om, at Kim Wall ikke burde være gået om bord i ubåden – kvinder bør vel kunne færdes alle vegne?

Jens Christian: – Det mener jeg også! Men én ting er, hvordan jeg mener, verden skal se ud, og det mener jeg ufravigeligt. Noget andet er, hvordan verden ER, og verden er sådan, at der findes psykopater. Og når jeg skal råde mine døtre, vil jeg gerne råde dem til at tage sig i agt for psykopater, samtidig med at de går ud i verden med rank ryg og løftet pande. Man er nødt til at kunne være fri – og samtidig passe på sig selv. Begge dele hører med.

Kilde: Femina.dk

Nu bryder Kim Walls kæreste tavsheden: Sådan var den sidste dag

Vært: Det er 'victim blaming'
DR-værten Sandie Westh er en af flere, der på nettet nu kritiserer forfatteren voldsomt for hans udtalelser til damebladet:

Annonce:

- Han skal ikke lægge skylden over på hende. Det er, hvad man populært kalder ‘victim blaming’, hvilket er fuldstændigt vanvittigt at sige, forklarer hun til Ekstra Bladet.

- En kvinde skal kunne gå med alle og føle sig tryg. Det farligste for en kvinde er i øvrigt ikke fremmede mænd, men hendes partner. Der bliver begået mange flere mord af partnere end af tilfældige mænd, som kvinderne møder.

- Det er på alle måder en helt vanvittig udtalelse, som ingen steder høre hjemme. Hun skal aldrig nogensinde have noget som helst ansvar for at gå ned i den ubåd. Hun var journalist og på arbejde. Uanset om man er mand eller kvinde skal man kunne gå overalt uden at frygte for sit liv.

Forfatter: Ikke min hensigt
Ekstra Bladet talte torsdag aften med forfatteren, der bekræfter, at han er blevet korrekt citeret i artiklen::

- Og jeg kan godt forstå, at folk reagerer. Der er en bestemt ting, jeg siger, som jeg er særligt ked af, nemlig at 'her er en pige, der søger fare,' siger Jens Christian Grøndahl til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Det virker jo fuldstændig respektløst over for offeret og de efterladte. Det er jeg ked af, at jeg får sagt.

- Hvorfor siger du det så?

- Det er noget med, at jeg får bevæget mig ud af en tangent. Når man er sådan en som mig, der fortolker ting i mange lag og afsøger, så får man nogle gange bevæget sig steder hen, som ikke hører nogen steder hjemme. Og slet ikke på den her måde, hvor det bliver sagt så firkantet, som jeg får det sagt.

- Det er bare totalt malplaceret. Det kan jeg godt se. Og jeg er ked af, at jeg har fået det sagt på den måde.

Han understreger, at han står på kvindernes side i debatten om for eksempel Me Too-bevægelsen og for kort tid siden skrev en klumme om netop dette emne.

Peter Madsens forsvarer: - Vi undrer os stadig over formuleringerne

Nygift tysker på krydstogtskib:- Jeg undrede mig over ubåd

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: