Kendt jægerkorps-soldat: Det har været hårdt for Prins Nikolai at melde fra

- Prins Nikolai er jo et meget ungt menneske, som er på en dannelsesrejse. Det behøver ikke at betyde noget som helst for ham, blot fordi han en enkelt gang er havnet på den forkerte hylde. Herregud, det gør vi alle sammen i løbet af livet, siger Erik B. Jørgensen fra TV2-serien 'Korpset'

Erik B. Jørgensen (forrest) er sammen med de øvrige instruktører netop nu i gang med optagelserne til 3. udgave af TV2 serien 'Korpset.'
Foto: TV2
Erik B. Jørgensen (forrest) er sammen med de øvrige instruktører netop nu i gang med optagelserne til 3. udgave af TV2 serien 'Korpset.' Foto: TV2

Det vakte en vis opsigt, da det onsdag kom frem, at Prins Nikolai har droppet sin officers-uddannelse på Hærens Sergentskole på Varde Kaserne.

Grevinde Alexandra har oplyst, at Nikolai følte, at han var havnet på den forkerte hylde. Og derfor sagde han stop efter kun to måneder i Dronningens klæder.

Den tidligere jægerkorps-soldat Erik B. Jørgensen - som sammen med andre tidligere kolleger i korpset  har stor succes med TV-serien 'Korpset' -  siger, at det helt afgørende for, om Nikolai lige nu føler sige skuffet eller 'knækket,' hænger tæt sammen med, hvilke forventninger, han forlods havde til sin militære karriere.

- Jeg kender overhovedet ikke prinsen og baggrunden for, at han nu stopper. Men generelt kan jeg sige, at de personer, som bliver mest skuffede over at måtte give op undervejs, er dem, som opdager, at de ikke kan leve op til det, som de selv regnede med.

Den type personer har det ofte meget svært bagefter. Omvendt kan de soldater, som erkender, at de ikke lige er havnet på den rigtige hylde normalt hurtigt komme videre, siger Erik B. Jørgensen til Ekstra Bladet.

Foto: Rene Schütze
Foto: Rene Schütze
 

Erik B. Jørgensen er netop i disse dage ved at afslutte optagelserne til den tredje udgave af  'Korpset', hvor unge mænd kan få lov til at opleve, om de er af den rette støbning til at blive elite-soldat.

Presser deltagerne
I 'Korpset' oplever man instruktørerne presse deltagerne til den yderste grænse og aldrig give op med mindre man er så skadet, at det er uforsvarligt at fortsætte.

- Vi kan tydeligt se, at de personer, som opgiver efter at have givet sig selv 100 procent, nok skal komme videre i livet. De finder ud af, at de ikke bryder sig om at være radbrækkede, nedkølede og våde. Det er ikke svært for dem at stoppe.

Erik B. Jørgensen fortæller, at det til gengæld kan være yderst svært at skulle opgive en karriere i Jægerkorpset, fordi man simpelthen ikke kan klare mere.

- Mange vender hjem med meldingen om, at de er blevet skadet. Det er nemmere at forklare omgivelserne end at skulle indrømme, at de ikke kunne klare mere.

Prins Joachim og Prinsesse Marie besøgte i august Hærens Sergentskole i Varde. Siden har Prins Nikolai droppet den militære karriere for at blive model.
Prins Joachim og Prinsesse Marie besøgte i august Hærens Sergentskole i Varde. Siden har Prins Nikolai droppet den militære karriere for at blive model.
 

Den kendte jægersoldat og forfatter hæfter sig ikke mindst ved Prins Nikolais alder, og at han ikke har forsøgt at blive elitesoldat.

- Han er jo et meget ungt menneske, som er på en dannelsesrejse. Det behøver ikke at betyde noget som helst for ham, blot fordi han en enkelt gang er havnet på den forkerte hylde. Herregud, det gør vi alle sammen i løbet af livet. Men det er da klart, at hvis han - eller andre - hele livet igennem føler, at de konstant havner på en forkert hylde, ja så er der da et problem, konstaterer Erik B. Jørgensen.

Prins Nikolai (nummer tre fra venstre) mens han stadig var i Dronningens klæder. Foto: Lene Esthave/Ritzau Scanpix
Prins Nikolai (nummer tre fra venstre) mens han stadig var i Dronningens klæder. Foto: Lene Esthave/Ritzau Scanpix
 

Erik B. Jørgensen understreger, at han ikke kender prinsen som type.

- Men generelt kan jeg sige til de unge, at de skal tænke tingene grundigt igennem, inden de giver sig i kast med noget.  De skal passe på med kun at se det lyserøde i det man vil. Der er som regel en bagside, og det er vigtigt at man også tænker den del igennem, inden man træffer en beslutning.

Hårdt pres
Ifølge Erik B. Jørgensen er der næppe nogen tvivl om, at Prins Nikolai har været udsat for et stort forventnings-pres.

- Der er tradition for i Kongehuset, at mændene gennemfører en militær uddannelse. Både Prins Joachim og Kronprins Frederik har været i forsvaret. Offentligheden har jo også fulgt med. Så det har givetvis været ekstra hårdt for ham at melde ud, at han nu stopper, fastslår Erik B. Jørgensen.

Det er nu planen, at Prins Nikolai genoptager sin model-karriere, indtil han næste år går i gang med en uddannelse.

 

                                                                                                                                        --00--

 

NIKOLAI DISKUTERES HEDT I VARDE

Prins Nikolais hastige exit fra sergent-skolen i Varde har i den grad skabt diskussioner og fået meninger til at brydes. Ikke mindst i Varde By bliver det diskuteret heftigt,  om  prinsen burde være blevet på sin post, eller om det er i orden, at han er smuttet tilbage til hovedstaden for at være model.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
 

Svend Hansen, 89:

Det er nok Nikolai, der har truffet beslutningen. Jeg tror, at det er Joachim, der er mest ked af det lige nu. Han var jo glad for sin soldatertid.  Jeg regnede da med, at Nikolai ville gennemføre uddannelsen. Det havde været rigtig godt for ham. Jeg var selv soldat i halvandet år og var korporal. Jeg var vældig glad for det. Det gav selvtillid og styrke, og man fik et tæt kammeratskab. Alt det går Nikolai nu glip af.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
 

Pernille Ring Pedersen, 25:

Det er da helt i orden, at han forlader uddannelsen. Selv om han er prins, så skal også han have lov til at vælge sine egne veje. Han er ikke nogen kylling i mine øjne, fordi han stopper. På en måde er det da sejt, at han siger nej og står fast. Han har givetvis været under et stort pres fra mange andre. Lad bare ham prøve noget helt andet.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
 

Ingvard Ladefoged, 68:

Jeg synes, at det er lige kort tid nok, at han har været der. Det er for så vidt OK, hvis det ikke er ham. Men jeg synes, at han skulle have givet det hele lidt længere tid. Jeg har selv været soldat, og i min generation gjorde vi bare vores pligt. For mig var soldatertiden god. I dag giver de unge lidt for hurtigt op. Det gælder også sport. Man kan i det mindste fuldføre den sæson, man er begyndt på. Der er helt klart tale om en generations-forskel. Jeg respekterer naturligvis Prins Nikolais beslutning. Men jeg tror, at han går glip af nogle ting - at tage ansvar og træffe beslutninger - som han kunne have brugt senere hen i livet.

Foto: Christer Holte
Foto: Christer Holte
 

Mette Holmgaard, 46

Hvis Nikolai havde været min søn, så skulle han bestemt have lov til at sige fra. Man skal da ikke sætte livet på spil for andre som soldat, hvis man ikke har lyst til det. Nogle skal være soldater, og andre skal sælge ost. Jeg er absolut anti-royalist. Og jeg havde ikke holdt til 14 dage i militæret. Jeg kender slet ikke Nikolai. Men Frede og hans far har sikkert presset på for at få ham ind i militæregt. Jeg kan godt forestille mig, at Nikolaj aldrig har været særlig interesseret i at blive soldat.