Kendt skatteekspert overrasker: Derfor skal vi hjælpe milliardsvindlerne

Halvdelen af de 320 rigeste danske familier skjuler milliarder i skattely, lyder det i ny dansk rapport. Skån dem og hjælp Danmark, lyder opråbet fra kendt skatteadvokat og universitetslektor

Pengene er ifølge skatteadvokat ved TVC Advokatfirma og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge, så godt som umulige at få fat i for de danske myndigheder. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto
Pengene er ifølge skatteadvokat ved TVC Advokatfirma og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge, så godt som umulige at få fat i for de danske myndigheder. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

60.000.000.000 kroner.

Det svimlende beløb bliver ifølge en gruppe forskere med lektor ved Københavns Universitet Niels Johannesen i spidsen skjult i skattely af de rigeste danske familer.

Gruppens forskningsprojekt blev mandag præsenteret ved en høring i Skatteudvalget på Christiansborg, hvor en række eksperter delte deres erfaringer med bekæmpelsen af milliarder i skattely.

Forskere: Danmarks rigeste familier skjuler 60 milliarder i skattely

På baggrund af lækkede dokumenter fra det såkaldte 'Swiss Leaks' fra den schweiziske bank HSBC, papirer fra Panama Papers samt oplysninger fra Norge og Sveriges skatteamnesti-ordninger konkluderer Niels Johannesen og resten af forskerholdet, at de 320 rigeste danske familier skjuler omkring 25 procent af deres samlede formue i udlandet.

Rapporten sætter ikke navn på skattesynderne men sandsynliggøre, at omkring hver anden af de stinkende rige familier har penge skjult for de danske skattemyndigheder i udlandet.

Drives af grådighed
Penge, der ifølge skatteadvokat ved TVC Advokatfirma og ekstern lektor ved Aarhus Universitet, Torben Bagge, er så godt som umulige at få fat i for de danske myndigheder.

Gennem sit virke i TVC Advokatfirma bliver Torben Bagge løbende kontaktet af danskere med penge skjult i udlandet. I sær i perioden 1. juli 2012 til 30 juni. 2013 var interessen stor.

Her kunne danskere med penge skjult i udlandet via en forsøgsordning få amnesti for deres skattesvindel.

Mod at betale den manglende skat, gebyrer, renter og en større bøde kunne skattesvindlerne slippe for fængselsstraf.

- De personer der sender penge i skattely er ofte drevet af grådighed. De vil ikke dele deres penge med det øvrige samfund, siger Torben Bagge til Ekstra Bladet.

Ulovligheden går i arv
Han understreger, at han ikke har deltaget i at sende penge ud af landet, men i stedet rådgivet danskere, der vil have deres skjulte skattemillioner tilbage i landet igen.

- De fleste af dem der kontakter mig, har nedarvet et skatteproblem. De finder typisk ud af, at deres afdøde far eller mor er skattesvindler. Nu står de så i et dilemma, hvor de enten skal tilsværte deres afdøde nære familiemedlem med prædikatet skattesvindler og gå til myndighederne eller lade pengene stå. Overtid bliver de så kriminaliseret, fordi de ikke har opgjort det til skattemyndighederne med det samme, siger Torben Bagge.

Skatteadvokaten og universitetslektoren mener, at staten går glip af mange hundredvis af millioner kroner som reglerne er i dag.

Skån svindlerne og hjælp Danmark
Det sker, fordi den nuværende lovgivning ikke giver skattesvindlerne andre muligheder end at lade pengene stå i udlandet. Medmindre de altså ikke har noget i mod at skulle ind at ruske tremmer.

- Efter min overbevisning er det største problem, at der ikke er amnesti og dermed giver folk mulighed for at gøre rent bord. Jeg tror den mindst ringe løsning er en strafnedsættelsesordning, hvor de betaler deres skat, renter, gebyrer og en bøde, men til gengæld får et løfte om, at de ikke kommer i fængsel. For i virkelighedens verden, er det her mennesker, vi aldrig nogensinde får fat i på andre måder. Hvorfor så ikke få nogle kroner i kassen, spørger Torben Bagge.

I Norge og Sverige har man gode erfaringer med skatteamnesti. Ifølge lektor Niels Johannesen og kollegaernes forskning tjener både Norge og Sverige styrtende på at give skattesvindlerne amnesti. Også i årene efter amnestien er givet.

- Hvorfor er det primært de rige, der skjuler penge i skattely?

- Sådanne løsninger er kostbare og derfor kræver det også, at man har i sinde at skjule et anseeligt beløb. Derfor er det typisk noget der attraktivt blandt de rigeste danskere og ikke blandt almindelige lønmodtagere.

Hvis du vil dykke ned i Niels Johannesen og de øvrige økonomers rapport 'Tax Evasion and Inequality' kan den findes her.