Kendt stjerne-advokat tvunget til at smide BH'en i arresten

Et bip for meget: Mette Grith Stage er rasende over, at hun og en kvindelig kollega måtte af med BH'en for at kunne komme på klient-besøg i arresthuset i Aarhus

- Det var utroligt krænkende. Hør hele historien her (Video: Claus Jessen)

En af landets mest kendte forsvars-advokater, Mette Grith Stage, er med egne ord rasende over, at hun under et besøg i arresten i Aarhus søndag blev tvunget til at tage sin BH af.

Forsvars-advokaten skulle besøge en af sine klienter i arresthuset. Men da hun gik gennem den obligatoriske metal-detektor i sikkerheds-kontrollen, begyndte denne at bippe.

- Fængselsbetjentene spurgte mig, om jeg havde en bøjle-BH på. Det hele endte med, at jeg blev bedt om at gå ind i et tilstødende lokale og tage min BH af. Bagefter blev BH-en lagt på et rullebord, så den kunne blive scannet. Jeg selv måtte gå gennem metaldetektoren uden BH, fortæller Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Mette Grith Stage oplevede situationen som både dybt krænkende og ydmygende.

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg har følt mig så ydmyget og krænket. Det var særdeles ubehageligt at skulle redegøre for, hvilken BH jeg havde på og bagefter vise den frem for fængsels-personalet. Det rager ikke fængselsbetjentene, hvilken størrelse eller farve min BH har,  fastslår Mette Grith Stage.

Mette Grith Stage har nu besluttet sig for at klage til Kriminalforsorgen og Aarhus Arrest over den famøse behandling i arresthuset.

Forsvarsadvokaten er nemlig ikke den eneste kvindelige advokat, som har været gennem samme strip-seance i arresthuset.

Arresthuset i Aarhus, hvor de kvindelige forsvarsadvokater skal af med BH-en, hvis noget bipper. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Arresthuset i Aarhus, hvor de kvindelige forsvarsadvokater skal af med BH-en, hvis noget bipper. Arkivfoto: Casper Dalhoff
 

Den 11. februar var advokat Mira Tøfting, som er ansat i Mette Grith Stages advokatfirma, også på besøg i arresten i Aarhus.

- Det bippede i metal-detektoren. Og så blev jeg bedt om at tage BH-en af i et tilstødende lokale. Jeg fandt det dybt krænkende. Jeg havde en tynd trøje på. Jeg måtte derfor gå gennem metaldetektoren, mens jeg holdt armene op for at dække mine bryster, fortæller Mira Tøfting til Ekstra Bladet.

Mira Tøfting fandt situationen særligt krænkende, fordi der var to mandlige fængselsbetjente til stede.

Jeg havde en tynd trøje på. Jeg måtte derfor gå gennem metaldetektoren, mens jeg holdt armene op for at dække mine bryster, fortæller Mira Tøfting til Ekstra Bladet. Privatfoto
Jeg havde en tynd trøje på. Jeg måtte derfor gå gennem metaldetektoren, mens jeg holdt armene op for at dække mine bryster, fortæller Mira Tøfting til Ekstra Bladet. Privatfoto
 

Begge advokater henviser til, at de ikke er kærester med de indsatte fanger. Og derfor vil de heller ikke behandles som sådan.

Vi kommer professionelt
- Vi kommer i arresten i et professionelt ærinde. Og så er der dybt ubehageligt, at der på denne måde bliver stillet spørgsmålstegn ved vores hæderlighed. Når vi skal smide vores bøjle-BH, så må det jo være fordi Kriminalforsorgen mener, at vi kan finde på at smugle en mobiltelefon eller en fil ind i BH-en, lyder det fra de to kvindelige advokater.

Det har længe været praksis, at besøgende - herunder forsvars-advokater - skal tage deres sko af, når de går gennem metaldetektoren.

Mette Grith Stage har dog ikke hørt om andre kvindelige advokater, som er blevet bedt om at tage BH-en af forud for et klient-besøg.

Rimeligt med kontrol
- Det er vel meget rimeligt, at fængselsbetjentene gør alt, hvad de kan for at forhindre indsmugling af ting til fangerne?

- Jeg har aldrig hørt om, at en advokat er blevet taget med noget 'ulovligt' i sin BH. Jeg synes, at det er en absurd antagelse, at advokater vil forsøge noget sådant. Hele modellen med forsvarsadvokater i et retssamfund bygger jo på, at der er tillid tiladvokaterne.

Politiet arbejder jo også med en forventning om, at vi handler indenfor lovens rammer og for eksempel ikke giver udenforstående oplysninger i en sag eller smugler breve ud for klienten, lyder det fra Mette Grith Stage.

Mira Tøfting fortæller, at hun under sit besøg i Aarhus Arrest undrede sig over, hvorfor metal-detektoren kom med udslag.

Dette skilt i Aarhus Arrest fortæller kvinderne, hvad der venter forude. Privatfoto
Dette skilt i Aarhus Arrest fortæller kvinderne, hvad der venter forude. Privatfoto
 

- Jeg spurgte de to mandlige fængselsbetjente, om der ikke var tale om en meget sensitiv detektor. For jeg har aldrig oplevet lignende problemer i andre arresthuse eller top-sikrede fængsler.

Generel stramning
Mette Grith Stage mener, at hele BH-affæren er et udtryk for de generelle stramninger, som har fundet sted overfor forsvarsadvokaternes arbejde i arresthusene.

- Vi må ikke længere have vores mobiltelefon med og vi må heller ikke medbringe USB-stik, selv om det er hele straffesagen, der ligger på det. Stramningerne er mistillids-skabende og det næste bliver vel, at advokater også skal undersøges rektalt, inden de kan besøge deres klienter i arresthusene, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

VI VENTER PÅ EN FORKLARING

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra arrestforvarer i Aarhus arrest Mikael Kjær Sørensen. Men han var sygemeldt tirsdag. Også arrestforvarerens stedfortræder var sygemeldt.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra institutionschef  Per Thun Holst, som ikke har besvaret gentagne telefon-opkald. Områdedirektør for Midt og Nordjylland, Una Jensen, ønsker ikke at udtale sig.

- Jeg kender ikke til den pågældende sag og vil derfor nødigt udtale mig om den, siger hun til Ekstra Bladet.

Fungerende chef for Koncern Sikkerhed i Direktoratet for Kriminalforsorgen Lars Rau Brysting henviser til direktoratets kommunikationsafdeling.

- Men det er jo dig, jeg gerne vil interviewe.

- Jeg gentager - du skal i første omgang tale med vores kommunikationsafdeling.

'Send en mail'
I koncern-kommunikationsafdelingen fik vi kontakt med kommunikationschef Via Christensen. Hun kunne dog ikke umiddelbart svare på Ekstra Bladets spørgsmål.

- Send en mail til os, instruerede kommunikationschefen.

- Jamen, hvor svært kan det være. Jeg vil bare gerne vide, hvorfor kvindelige advokater skal tage deres BH af, før de skal på klient-besøg. Er det et lokalt fænomen i Aarhus?

- Du skal sende en mail. Så skal jeg nok ekspedere den videre til den, der ved noget. Vi er et stort system og andre journalister er meget glade for, at vi gør det på denne måde, lyder det fra Via Christensen.

Mailen blev afsendt  klokken 10.05.

FORMAND FOR FORSVARSADVOKATERNE: EN VOLDSOMT KRÆNKENDE BEHANDLING

Formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater Kristian Mølgaard er på ingen måde imponeret over behandlingen af Mette Grith Stage og Mira Tøfting.

- De har jo været udsat for en voldsomt krænkende behandling - først og fremmest fordi den er udtryk for en helt ubegrundet mistillid. Forsvarsadvokater er professionelle aktører i retten og under klient-besøg, og det skal ikke mødes af en så nedværdigende behandling, siger Kristian Mølgaard til Ekstra Bladet.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater agter nu at gøre opmærksom på sagen og fremsætte indsigelse mod formen.

- Jeg ved endnu ikke, hvor højt oppefra beskeden om undersøgelsen af BH-er er kommet. Jeg har ikke hørt om lignende tilfælde før. Men jeg oplever det som et led i den stigende kontrol af vores personer som advokater.

- Der skal vel være en form for kontrol?

- Ja, det er rimeligt nok.  Men her er kontrollen bygget på en præmis om, at vi bringer noget med ind i arresten, som vi ikke må. Og det er bestemt ikke en korrekt præmis, fastslår Kristian Mølgaard.

 

498 kommentarer
Vis kommentarer