Kendt tv-vært gemte Yahya Hassan: Spillede playstation med min søn

Provo-digteren Yahya Hassan er i dag udkommet med en ny digtsamling - i den forbindelse har chefredaktør Martin Krasnik interviewet ham over telefonen, mens Hassan ligger indlagt på psykiatrisk afdeling

I forbindelse med udgivelsen af den nye digtsamling trådte Yahya Hassans stefortræder, lillebror Abdullah Hassan, i dag frem og leverede et statement på sin brors vegne. Video: Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Yahya Hassan tog Danmark med storm med sin digtsamling, som bærer hans navn, i 2013.

Debuten blev en kæmpemæssig salgssucces med over 120.000 solgte eksemplarer, men samtidig blev den også starten på en lang nedtur for den unge digter, der siden har tilbragt længere perioder bag tremmer i fængslet og bag låste døre på psykiatriske afdelinger, og som har samlet sig langt flere fjender end venner.

Pisser på Allah
En ven - må man formode - der er holdt ved, er dog Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen.

- Vi mødtes første gang i DR Byen i oktober 2013, to dage efter at han havde givet interview med Politiken om sin første digtsamling.

- Jeg skulle tale med ham i 'Deadline', og det 13 minutter lange interview om hans forældres generations svigt, kriminalitet og religiøse hykleri blev fulgt af hans oplæsning af digtsamlingens lang-digt, hvori han 'pisser på Allah og hans sendebud', skriver Martin Krasnik i dagens Weekendavisen, der bringer et stort interview med Yahya Hassan, som er indlagt på retspsykiatrisk afdeling i Skejby ved Aarhus.

 

- I løbet af natten kom der så mange trusler mod ham på Facebook, at han ikke kunne vende tilbage til sin lejlighed i Brønshøj, husker Krasnik, der har talt med digteren i forbindelse med hans nye digtsamling, 'Yahya Hassan 2', der udkommer i dag.

Præcis som debuten er digtsamlingens omslag kulsort - ligesom indholdet, og digtene er skrevet med store bogstaver, så man nærmest får dem skreget ind i ansigtet.

Tjald og PET-vagter
Krasnik husker i dagens interview i Weekendavisen tilbage til dagen efter sit 'Deadline'-interview med Hassan i 2013. Her mødes Krasnik og digteren på en café på Frederiksberg, og så tager de hjem til Krasnik.

- Han blev boende i to måneder. Derefter flyttede han ind hos min lillebror i huset ved siden af i nogle uger.

- Han røg tjald i baggården. Spillede PlayStation med min søn. Og de sidste par uger holdt der for det meste en bil med et par PET-folk ude på gaden, skriver Martin Krasnik.

- Vi så hinanden jævnligt gennem hele det følgende år, og juleaften 2014 var han med til chanukka ude hos mine forældre.

Stofudløst psykose
Interviewet med Yahya Hassan er foregået over syv samtaler på en patienttelefon fra retspsykiatrisk afdeling, hvor Hassan indlagt - frivilligt, fortæller han - med en psykose.

- Jeg har aldrig fået en diagnose. Jeg har fået papir på, at jeg får en stofudløst psykose. Det er rigtigt, at jeg gør skøre ting, når jeg tager kokain. Jeg mister tilliden til alle omkring mig, det kommer med kokainen, jeg mistede endda tilliden til min egen lillebror. Det var derfor, jeg lod mig indlægge, forklarer Yahya Hassen til Martin Krasnik, og fortæller, at han truede sin lillebror med en kniv.

Nu hjælper medicinen, de giver ham på psykiatrisk afdeling, dog, siger han.

- Det går fremad. De sidste år har jeg sniffet 12 gram kokain om dagen og røget en halv plade hash, og nu er jeg nede på en streg om måneden, lyder det fra Hassan.

Ekstra Bladet forsøger at få et uddybende interview med Martin Krasnik, der dog på nuværende tidspunkt ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.

Blå bog:

 

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

På et socialpædagogisk opholdssted udviklede den dengang 16-årige Hassan et kæresteforhold til en 38-årig kontaktperson. Kvinden blev senere dømt for at have haft samleje med Hassan.

Uddannelse: Yahya Hassan har gået på forfatterskolen.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 122.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+