Kendte svenske børnebøger kritiseres: Jazzmusiker må ikke have solbriller på

En konflikt om stereotyper i to børnebøger har fået debatten til at blusse i Sverige

Bogen 'Fang Fabian' skaber stor debat i Sverige. (Foto: Bonnier Carlsen)
Bogen 'Fang Fabian' skaber stor debat i Sverige. (Foto: Bonnier Carlsen)

Den svenske forfatter Jan Löofs to populære børnebøger 'Min morfar er sørøver' fra 1966 og 'Fang Fabian' fra 1997 har fået debatten på de sociale medier i Sverige til at rase.

Flere mener nemlig, at dele af bøgernes indhold tegner et stereotypt billede af de personer, der medvirker.

Så selv om bøgerne har haft et langt liv i landets biblioteker og på børnefamiliers bogreoler, risikerer de nu ikke at blive genudgivet igen.

Forfatterens forlag Bonnier Carlsen har nemlig vurderet bøgerne og fundet frem til, at de ikke længere kan stå inde for det fulde indhold.

Det fortæller bogens forfatter Jan Lööf til Dagens Nyheter.

- De har givet mig et ultimatum. Enten skal jeg tegne bøgerne om, eller også bliver de ikke længere udgivet, siger han til det svenske medie.

Et simpelt håndtryk skaber stor debat på den anden side af sundet. En mandlig læge skal betale bøde på 60.000, fordi han ville give kvinde hånden (Foto: POLFOTO) Samfund Læge ville give hånd til kvinde - fik kæmpe bøde

Sorte jazzmusikere
Bogen Fang Fabian handler om aben Fabian, der stikker af fra Zoologisk Have og har en vild springtur, hvor han blandt andet besøger en jazzklub med sorte musikere. Ifølge forlaget var der flere problemer med denne bog, fortæller forfatteren.

- De havde blandt andet synspunkter om de jazzmusikere, som optræder. Den ene var for udklædt, og en anden måtte ikke have solbriller på, når han gik i seng. Det duede ikke. Så lavede jeg nogle skitser, men til sidst indså jeg: Det går ikke, det bliver for mærkeligt. De (forlaget, red.) svarede med ordene: 'Så dropper vi bogen', siger han til Dagens Nyheter og fortæller, at han mener, at forlaget er blevet påvirket af debatten på de sociale medier.

Ond pirat
I bogen 'Min far er sørøver' fra 1966 var der også flere synlige problemer, mener forlaget. Bogen handler om en mand, der tager sit barnebarn med på togt.

Mens mormor sover til middag møder de en ond pirat og gadesælgeren Abdullah. Også denne handling er for stereotyp, mener Bonnier Carlsen, der over for Dagens Nyheter bekræfter, at man har taget debatten på de sociale medier til efterretning.

Svenskerne tog ordet 'negerkonge' ud af Pippi-bøgerne - nu har de også indført det kønsløse pronomen. Foto: All Over Press Samfund Det politisk korrekte Sverige gør det igen

Litterær chef på forlaget, Eva Carlsen, mener til gengæld ikke, at man har givet Jan Lööf et ultimatum. Hun mener, at der stadig foregår en diskussion mellem forlaget og forfatteren om bøgernes videre skæbne.

Hun uddyber sin beslutning:

- Det handler om stereotype skildringer af andre kulturer, noget som ikke er mærkeligt, da alle billeder skabes i en kontekst i en tid, som er foranderlig. Hvis man for eksempel stammer fra Mellemøsten, kan man være træt af sjældent at være på den gode side i litterære fortællinger, siger hun om forlagets beslutning om, at indholdet er for stereotypt.

Dagens Nyheter skriver, at det ikke er første gang, at forlaget Bonnier Carlsen har været udsat for kritik af deres bøger. Blandt andet fik en genudgivelse af Hergés tegneserie 'Tintin i Congo' debatten på de sociale medier til at rase i vores naboland.

  Högevallsbadet i Lund, som ses på billedet, har indført kønsneutrale omklædningsrum. Samfund Svensk svømmehal har indført kønsneutrale omklædningsrum

68 kommentarer
Vis kommentarer