Annonce:
Annonce:

Kendte zoologiske haver i bitter strid med Skat

Zoologiske anlæg vil sidestilles med museer og dermed slippe for afgift til staten, men Skat siger nej

Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Annonce:
Følg Samfund

Fire af landets største zoologiske anlæg har i årevis ligget i strid med skattevæsnet om, hvorvidt anlæggene skal betale en afgift til staten eller ej.

Anlæggene mener "nej". De vil fritages for den såkaldte lønsumsafgift, på samme måde som museer også bliver det. Nu skal sagen for domstolene.

Nordsø Oceanarium i Hirtshals har sammen med zooerne i København, Odense og Aalborg lagt sag an mod Skat. Sagen bliver behandlet 6. og 7. april ved Vestre Landsret i Viborg.

- Vi mener, at vi bør sidestilles med museer. Vi skal leve op til samme forpligtelser som museer omkring for eksempel formidling, fortæller Karl Henrik Laursen, der er direktør for Nordsø Oceanarium.

Oceanariet hed tidligere Nordsømuseet og var lovgivningsmæssigt sidestillet med museer. Men i 2003 kom anlægget under en anden lov om zoologiske anlæg.

Annonce:

Da oceanariet og de andre zoologiske anlæg ikke lovgivningsmæssigt har status af museer, så er de efter Skats opfattelse ikke omfattet af fritagelsen for lønsumsafgift.

Ifølge Karl Henrik Laursen vil en fritagelse for afgiften for Nordsø Oceanariums tilfælde dreje sig om flere hundredtusinder kroner.

Lønsumsafgift rammer virksomheder, som af den ene eller anden grund er fritaget for at betale moms.

Men træerne vokser jo sjældent ind i himmelen, og en momsfritagelse betyder derfor i mange tilfælde, at virksomheden må betale lønsumsafgift.

Det er et beløb der udregnes på baggrund af, hvad virksomheden udbetaler i løn.

Lønsumsafgiftsloven remser dog en række virksomhedstyper op, som ikke er pligtige til at betale lønsumsafgift op. 11 punkter er der alt i alt i undtagelsesbestemmelserne.

Men zoologiske anlæg er altså ikke nævnt.

Retssagen mod Skat blev tilbage i 2014 anlagt ved Retten i Hjørring. Men retten har henvist sagen til Vestre Landsret på grund af dens principielle betydning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: